Lounais-Häme Ypäjä

Realistinen talousarvio loi uskoa Ypäjällä – Tunnelmaa kiristi Forssan kuntaliitoshaaveilu

Talousarvio loi uskoa tulevaisuuteen. Hyvää tuulta lisäsi ennakkotieto Ypäjän omatoimikirjaston valtionavusta.
Riikka Riihimäen tavaramerkki somessa ovat osaselfiekuvat ympäröivän porukan kera. Ypäjän kunnanjohtaja siirtyy vuoden vaihteessa Forssan Yrityskehityksen ruoriin. Kuva: Marianna Langenoja
Riikka Riihimäen tavaramerkki somessa ovat osaselfiekuvat ympäröivän porukan kera. Ypäjän kunnanjohtaja siirtyy vuoden vaihteessa Forssan Yrityskehityksen ruoriin. Kuva: Marianna Langenoja, arkisto

Ypäjän vuodet 2018 ja 2019 ovat olleet talouden suhteen murheellisen miinusmerkkisiä. Torstain budjettivaltuustossa oli uskoa parempaan. Tiukan kampauksen jälkeen vuoden 2020 talousarvio saatiin plusmerkkiseksi. Ei paljoa, 1 600 euroa, mutta kuitenkin

Myös vuosi sitten budjettivaltuusto siunasi ylijäämäisen talousarvion. Tuolloin käytettiin kuitenkin hokkuspokkus-temppuja, kun tuloihin kirjattiin 600 000 euroa Caissaniemen myynnistä. Caissaniemi jäi myymättä ja tämän vuoden budjetti sukelsi.

Vuoden 2020 budjetissa hokkuspokkus-temppuja ei käytetty. Pieneen taikatemppuun olisi ollut mahdollisuus, sillä tulorekisteriongelmien vuoksi osa tämän vuoden verotuloista tuloutetaan vasta ensi vuoden puolella. Ypäjän kohdalla puhutaan pienestä summasta, eikä näitä rahoja keinoteltu ensi vuoden verotuloihin.

Varaa yllätysmenoille ei ole

Vuoden 2020 budjetti saatiin tasapainoon menokurin, minimaalisten investointien ja tuloveron korotuksen avulla. Ulkopuolisista päätöksistä budjetin tekoa avittivat valtionosuuksien ja sairastavuuskertoimen nostot. Talousarvio on tiukka, se myönnettiin.

– Varaa yllätyksille ei ole, kunnanjohtaja Riikka Riihimäki totesi ja jatkoi.

– Olen ylpeä tästä porukasta. Nollabudjettiin pääseminen vaati tiukkaa budjettikuria ja todella paljon työtä johtoryhmältä ja toimialajohtajilta.

Riihimäki muistutti, että budjettiin mahtui myös uusia panostuksia.

– Perhepäivähoitajien ruoka- ja lelukorvauksia nostettiin.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Markku Saastamoinen (kok.) antoi tunnustusta ”kunnanjohtajalle esikuntineen” ja luonnehti budjettia realistiseksi.

– Tulevat vuoden näyttävät ihan kohtuullisilta. Liikkumavaraa ei toki juuri ole.

Pientä liikkumavaraa toisesta suunnasta on todennäköisesti luvassa. Sivistystoimenjohtaja Juha Kraapo kertoi ennakkotietona, että Ypäjän omatoimikirjasto on saamassa avustusta 15 000 euroa. Mikäli valtionapu saadaan, talousarvion investoinneista vapautuu omatoimikirjaston perustamiseen varatut varat.

Kunnanjohtajahaku käynnissä

Budjettivaltuusto oli Riikka Riihimäen viimeinen Ypäjän kunnanjohtajana. Riihimäki siirtyy vuoden 2020 alussa Forssan Yrityskehitys oy:n toimitusjohtajaksi. Ypäjän kunnanjohtajana Riihimäki aloitti tämän vuoden huhtikuussa.

Riihimäki perusteli lähtöään hänen valinnastaan tehdyllä valituksella, jonka käsittely hallinto-oikeudessa on kesken. Valitus kunnanjohtajavalinnasta ajoi myös Riihimäen edeltäjän Sam Vuorisen muualle.

– Toivottavasti kolmas kerta toden sanoo, Riihimäki totesi ja vakuutti viihtyneensä Ypäjällä enemmän kuin hyvin.

– Aikasi Ypäjällä jäi harmittavan lyhyeksi, mutta se aika oli sitäkin tehokkaampaa, valtuutetut kiittelivät.

Ypäjän kunnanjohtajahaku on käynnissä ja jatkuu 31.12. saakka. FL

Uusimmat

Näkoislehti

3.8.2020

Fingerpori

comic