Lounais-Häme Jokioinen

Rehtilän Nuorisoseuran Teatterin lavalla keittyy kunnon ihmissuhdesoppa – Kaikki saa alkunsa putkiremontista

Kahden naisen putkiremppa saa ensi-iltansa Rehtilän Nuorisoseuran Teatterissa 26. lokakuuta.
Rehtilän Nuorisoseuran teatteriharrastajat Timo Talvisilta, Kia Kivivuori, Kirsi Enala ja Noora Pekka keittävät kunnon suhdesopan tulevana viikonloppuna ensi-iltansa saavassa näytelmässä Kahden naisen putkiremppa. Kuva: Tapio Tuomela
Rehtilän Nuorisoseuran teatteriharrastajat Timo Talvisilta, Kia Kivivuori, Kirsi Enala ja Noora Pekka keittävät kunnon suhdesopan tulevana viikonloppuna ensi-iltansa saavassa näytelmässä Kahden naisen putkiremppa. Kuva: Tapio Tuomela

Rehtilän Nuorisoseuran Teatterissa porisee tänä syksynä ihmissuhdesoppa. Huumorintäyteinen draamakomedia saa alkunsa, kun Lipposen sisarukset Kikka ja Maire pyytävät kesämökilleen tarjouksen putkiremontista. Putkien lisäksi uuden säväyksen elämäänsä saavat kylän naiset, kun putkimies Paavo Paven Putkesta ja Rööristä ilmestyy paikalle. Hormonit alkavat hyrrätä. Ihmissuhdesoppa alkaa kiehumaan entistä kovemmin.

– Kahden naisen putkiremontti on ennen kaikkea tarina sisarusrakkaudesta ja siitä, kuinka se kestää kaikki vastoinkäymiset ja kommellukset. Edes putkimies Paavo ei voi horjuttaa sitä, Maire Lipposen roolissa nähtävä Kirsi Räisänen pohtii.

Räisäsen mukaan vanhaksi piiaksi jääneen Mairen sielunmaisemaan on ollut yllättävän helppo sukeltaa. Roolihahmon rakentaminen alkaa lukuharjoituksista, joissa haetaan tuntumaa siitä, mikä roolihahmo on naisiaan. Sen jälkeen hahmon persoonasta on helppo löytää esimerkiksi ystäväpiiristä ja työyhteisöstä tuttuja piirteitä, joiden avulla hahmo alkaa tuntua entistä enemmän omalta. Parhaiten roolihahmon elämään pääsee kuitenkin Räisäsen mukaan eläytymään näytelmäharjoituksissa.

– Harjoituksissa hahmo alkaa elämään. Teatteri on muutenkin paikka, jossa pääsee antamaan kaikkensa ilman kontrollointia ja tekemään sellaisia asioita, joita ei ikinä kuvittelisi tekevänsä. Tulevanakin viikonloppuna minut nähdään lavalla laulamassa, hyppimässä uimapuvussa ja pussaamassa, neljä vuotta teatterin toiminnassa ollut näyttelijä naurahtaa.

Rehtilän Nuorisoseuran Teatterin ohjaaja Kaija Leikkilä kertoo Kahden naisen putkirempan valikoituneen teatterin ohjelmistoon ansiokkaan tekstin perusteella. Teatterilaiset halusivat toteuttaa lavalla näytelmän, joka hersyy huumoria, mutta herättää katsojassaan myös ajatuksia. Näytelmän valinta alkoi näytelmätekstien lukemisella, joita käytiin läpi jopa 20 kappaletta.

– Kahden naisen putkiremppa tuntui heti omalta. Myös roolituksen tekeminen oli meille helppoa. Tänä vuonna näyttämöllä nähdään myös muutama uusi kasvo, Leikkilä kertoo.

Ohjaajan mukaan näytelmän keskeisiksi teemoiksi nousevat yksinäisyys ja maaseudun tyhjentyminen.

– Kun maaseudulle tulee uusi kasvo, kuten putkimies Paavo, uuteen tuttavuuteen käydään kiinni kuin sika limppuun. Kaikki haluavat tutustua ja imaista uuden tuttavuuden lähipiiriinsä, koska maaseudun väki vähenee ja sen myötä myös yksinäisyys lisääntyy, Leikkilä kuvailee.

Leikkilä on tuttu kasvo Rehtilän Nuorisoseuran Teatterissa, sillä hän on ollut mukana sen toiminnassa jo 40 vuoden ajan. Hänen mukaansa teatteri ja sen tekeminen yhdessä lasten ja nuorten kanssa toimii henkireikänä omassa arjessa.

– Teatteri on paikka, jossa erilaisista persoonista muodostuu ryhmä, johon kaikki sopivat, Leikkilä päättää. FL

Uusimmat

Näkoislehti

2.7.2020

Fingerpori

comic