Lounais-Häme Forssa

Reijo Leino osallistui Pihabongaustapahtumaan – Kuusi lintulajia näyttäytyi paukkupakkasesta huolimatta

Forssalainen lintuharrastaja Reijo Leino tiiraili lintuja sunnuntaiaamuna tunnin ajan, ja havaintoja kertyi kuudesta lajista.
Reijo Leino kiikaroi sunnuntaiaamuna pihamaallaan vierailevia lintuja. Kuva: Lassi Puhtimäki

Lintuharrastaja Reijo Leino osallistui BirdLifen Pihabongaustapahtumaan pakkasen paukkuessa. Forssan Matkussa asuva Leino tiiraili lintuja sunnuntaiaamuna tunnin ajan kello 9 ja 10 välillä, ja havaintoja kertyi kuudesta lajista.

– Pakkasta oli aamulla 23 astetta, ja lintujen ruokintapaikallamme oli tavanomaista hiljaisempaa. Tunnin aikana näkemäni lajit olivat talitiainen, keltasirkku, sinitiainen, käpytikka, harakka ja pikkuvarpunen, ja raportoin havainnot BirdLifelle, Lounais-Hämeen Lintuharrastajat ry:n varapuheenjohtajana toimiva Leino kertoo.

Havaintoajan umpeuduttua Leino näki myös närhen. Aamun havaintoihin kuului myös erittäin tavallinen näky pihoilla eli varis.

– Havaintoni olivat odotettuja. Mustarastasta ja viherpeippoa hiukan odottelin, mutta tällä kertaa ne eivät näyttäytyneet.

 

Leino bongasi lintuja pääasiassa sisätiloissa kiikarilla ja kaukoputkella, mutta piipahti myös osaksi aikaa ulos kotipihalle.

– Paukkupakkaset ovat kovaa aikaa linnuille ja erityisesti pienille linnuille, kuten hippiäiselle ja niitä menehtyy kylmällä, Leino sanoo.

Leinon mukaan kaikki hänen sunnuntaiaamuna havaitsemansa linnut olivat hyväkuntoisia. Jotta linnut pärjäävät pakkasella, niiden pitää saada riittävästi ravintoa.

Ihmiset voivat auttaa lintuja ruokkimalla niitä. Leino vie linnuille ruokintapaikalle auringonkukansiemeniä, rasvaa ja kauroja. Hän muistuttaa, että ruokintaa ei saa lopettaa kesken. Satunnaisesta ruokinnasta ei ole linnuille kuin vain hetkellisesti apua.

– Talviruokinnan voi aloittaa jo syksyllä ja sitä pitää jatkaa säännöllisesti kevääseen asti.

Leinon mukaan yksi suurimmista Suomen linnustossa tapahtunut muutos on varpusten määrän huomattava väheneminen.

– Kukaan ei osaa varmuudella sanoa, miksi tavalliset varpuset ovat vähentyneet. Samaan aikaan toinen samantyyppinen laji eli pikkuvarpunen on lisääntynyt.

 

Lintujen tarkkailu on Leinon mukaan antoisa harrastus, josta hänellä on jo 40 vuoden kokemus ja joka opettaa paljon luonnosta. Hän kertoo, että Lounais-Hämeen Lintuharrastajat toimii ahkerasti, ja jäseniä on nyt 120. Tiistaina yhdistys järjestää tammikuun lintuillan, jossa Annika Tatterbach esittää kuvia ja kertoo linturetkistään. Lintuiltojen lisäksi yhdistys järjestää muun muassa pöllöretkiä. Toukokuussa ohjelmassa on Tornien taisto, jossa kokoonnutaan jollekin alueen lintutorneista kisailemaan ja puhumaan lintuharrastuksesta.

– Nuoria toki kaivattaisiin mukavan harrastuksen pariin enemmän, Leino sanoo.

BirdLifen Pihabongaus-tapahtuma järjestettiin 26.–27.1. Kaikille luonnosta kiinnostuneille tarkoitetussa Suomen suurimmassa luontotapahtumassa tarkkaillaan tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla, ja havainnot ilmoitetaan BirdLifelle. Tuloksista saadaan arvokasta tietoa maamme talvisen linnuston muutoksista. Tähänastiset tulokset kertovat muun muassa hömötiaisen ja varpusen selkeästä vähenemisestä ja mustarastaan ja tiklin runsastumisesta. FL

Näkoislehti

8.8.2020

Fingerpori

comic