Lounais-Häme Forssa

Reika Vesalan torkkupeitot läpäisivät tiukan seulan: Finlaysonilla pitkästä aikaa tuoretta forssalaisväriä

Reika Vesalan suunnittelemat torkkupeitot läpäisivät Finlaysonin tiukan seulan. Kolmen torkkupeiton sarjasta ensimmäinen on osa tuoretta mallistoa.
Reika Vesalan Metsänpeitto-torkkupeitto pääsi Finlaysonin tuoreeseen mallistoon. Vesala suunnittelee kudonnaiset tietokoneohjelmalla. Kuva: Lassi Puhtimäki
Reika Vesalan Metsänpeitto-torkkupeitto pääsi Finlaysonin tuoreeseen mallistoon. Vesala suunnittelee kudonnaiset tietokoneohjelmalla. Kuva: Lassi Puhtimäki

Reika Vesala jatkaa forssalaisnaisten kunniakkaita perinteitä Finlaysonin suunnittelijana. Finlayson on ostanut Vesalan opinnäytetyöhön suunnittelemat kolme torkkupeittoa. Torkkupeitoista ensimmäinen, Metsänpeitto, on osa Finlaysonin uutta mallistoa.

Metsänpeittoa odotetaan Finlaysonin Forssan tehtaanmyymälään lähiaikoina. Seuranaan sillä on vanhoja uudelleen tuotantoon otettuja forssalaiskuoseja. Tarjolla on muun muassa Aini Vaarin Coronna-keittiötekstiilejä sekä Pirkko Hammarbergin Pajatso-pussilakanasetti.

Vesalalle oman luomuksen pääsy Finlaysonin mallistoon merkitsee paljon.

– Olen arvostanut Finlaysonin aina korkealle.

 

Ovi Finlaysonille avautui opintoihin liittyneen työharjoittelun kautta.

– Finlaysonilla oli vieraana japanilaisia agentteja, ja he vierailivat Forssan museossa. Toimin tulkkina, ja tiedustelin Finlaysonin johtajilta mahdollisuutta työharjoitteluun, Vesala muistelee.

Päätökset tehtiin nopeasti, ja HAMKissa tekstiilimuotoilua opiskellut Vesala pääsi oppiin Finlaysonin ateljeelle vuonna 2016. Finlayson tunnetaan eritoten painotuotteistaan ja kuoseistaan, mutta Vesala ehdotti Finlaysonin luovalle johtajalle opinnäytetyötä kudonnasta.

Opinnäytetyöhön kuului kolme torkkupeittoa, joista Finlayson lupautui ostamaan ainakin yhden. Valmis opinnäytetyö vakuutti, ja Finlayson osti lopulta kaikki kolme työtä. Metsänpeiton ohella kokonaisuuteen kuuluvat Marjapiirakka ja Liplatus. Vesalalla ei ole käsitystä, missä vaiheessa kaksi muuta torkkupeittoa pääsevät tuotantoon.

– Aikajänteet voivat olla pitkiä, sillä torkkupeiton tulee sopia muuhun mallistoon.

Reika Vesala on tuorein lenkki Finlaysonin forssalaissuunnittelijoiden ketjussa. Kuvassa Aini Vaarin ikikuosi Coronnaa. Vanhoista paikallismestareista tuotannossa on runsaimmin juuri Vaarin töitä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Reika Vesala on tuorein lenkki Finlaysonin forssalaissuunnittelijoiden ketjussa. Kuvassa Aini Vaarin ikikuosi Coronnaa. Vanhoista paikallismestareista tuotannossa on runsaimmin juuri Vaarin töitä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Metsänpeitto on saanut inspiraatiota urjalalaisista metsistä.

– Metsä Urjalassa on salaperäinen. Metsässä on paljon sammalta ja aurinko paistaa tummaan metsään puiden väleistä. Olen sanonut perheelle, että aivan kuin sieltä kurkistaisi peikko, Vesala kuvailee.

Samoja tarinallisia tunnelmia voi tunnistaa valmiista Metsänpeitto-kuosista, joka on graafisesti yksinkertainen, tunnelmaltaan lämmin ja rauhoittava.

Myöhemmin Vesalalle selvisi, että Urjalassa on Luonnonperintösäätiön omistama suojelualue, joka kantaa nimeä Metsänpeitto.

– Ihmeellinen yhteensattuma, Vesala hymyilee.

 

Tällä hetkellä Vesalan leipä rakentuu lukuisista palasista. Japanin kielen tulkkaamisen, kääntämisen ja opettamisen ohella hän tekee graafista suunnittelua Forssan museolle ja toimii taiteilijana.

– Laskin, että minulla oli yhdessä vaiheessa yhdeksän toimeksiantajaa.

Vuoden sisällä Vesalalla on näyttelyt Puolassa, Saksassa ja Japanissa. Taiteessaan Vesala hyödyntää kudontaa.

Myös kaupallisten kudonnaisten sekä printtien tekeminen kiinnostaa Vesalaa, mutta muut työt ovat siirtäneet suunnittelutyötä taka-alalle.

– Suunnitelmia kuitenkin on, Vesala raottaa ja pitää yhteistyön jatkamista myös Finlaysonin kanssa mahdollisena. FL

Uusimmat

Näkoislehti

22.9.2020

Fingerpori

comic