Lounais-Häme

Reilu tusina Forssan seudun yritystä hakenut Tekesin innovaatioseteliä

Innovaatiokeskus Tekes on lähtenyt tukemaan pk-yritysten kasvua ja kehitystä innovaatiosetelein. Tähän mennessä seteliä on valtakunnallisesti haettu lähes 3300 pk-yrityksen kehittämisen vauhdittamiseen. Kanta-Hämeessä hakemaan on herätty 63 yrityksessä, joista 33 on saanut jo myönteisen päätöksen. Forssan seudun pk-yrityksistä hakijoita on tähän mennessä kertynyt vain 13. Forssan seudulla puolet hakijoista on start up- yrityksiä.

5000 euron arvoista innovaatioseteliä yrityksissä aiotaan käyttää tuote- ja palveluinnovaatioiden kehittämisestä aina uusien johtamisen mallien läpivientiin.

Forssan Yrityskehityksen tiloissa järjestettiin viime maanantaina tilaisuus, jossa Tekesin pk-kentän palvelujohtaja Kari Komulainen, rahoituspäällikkö Juha Korkeila ja neuvonantaja Kari Uusitalo.

Tammelassa asuva Uusitalo on tavattavissa säännöllisesti Forssan Kehittämiskeskuksessa mutta hänen yritysneuvontamatkansa suuntautuivat usein Kanta-Hämeen sijasta pohjanmaalaisiin yrityksiin, joissa vireystila on korkealla. Uusitalo on kauppatieteiden tohtori ja tuotantotalouden insinööri, joten osaamista löytyy tarvittaessa yrityksen rahoituskanavista tuotannonsuunnitteluun.

Komulainen sanoo, että 5000 euron innnovaatioseteliä yritys voi käyttää kehityksen alkuun saattamisessa yrityksessä. Komulainen näkee innovaatiosetelin kumppanuuden rakentamisena, jossa seuraava askel on 30000 euron messuavustus, 5000-10000 euron Team Finland Explorer- tuki kansainvälistymiseen ja 50000 euron digiboosti. Sitä seuraavat askelmat Tekesin tukiportaikossa ovat 50000-100000 euron tuki kansainvälistymiseen ja kasvun johtamisen kehittämiseen sekä erilaiset tutkimus- ja kehityshankkeet. Nuorille innovatiivisille yrityksille löytyy myös oma tukiporras.

Komulainen sanoo digitalisaation avaavan mahdollisuuksia yrityksille mm verkkokaupan laajentamisessa. Komulainen korostaa myös sitä, ettei innovaation tarvitse olla mitään korkeaa teknologiaa vaan yrityksen kykyä nähdä mahdollisuuksia esimerkiksi digitalisaation muuttamassa toimintaympäristössä.

Vaikka Tekes on lisännyt huomiotaan pk-yrityksille, samaan aikaan rahoitusta yliopistojen ja tutkimuskeskusten suuntaan on vähennetty. Nyt rahoituksesta kolme neljäsosaa suuntautuu nuorille ja pk-yrityksille ja yksi neljäsosa yli 250 työntekijää työllistäville yrityksille. Kaikkiaan Tekesin rahoitus yrityksille on vuodessa noin 400 miljoonaa euroa.

Komulaisen mukaan tavoitteisiin kuuluu pk-sektorin osuuden kasvattamisen viennissä. Kun Ruotsissa ja Tanskassa pk-yritysten osuus viennistä on oli 20 prosenttia, laahaa se Suomen pk-sektorin osalta noin 13 prosentissa. Kirittävää siis riittää.

 

Oikaisu 7.4.2017 klo 11:10.

Korjattu Tammelassa asuva Kari Komulainen Kari Uusitaloksi.

Uusimmat

Fingerpori

comic