Lounais-Häme Urjala

Reko herätettiin uudelleen henkiin – Lähiruoka kulkee Urjalassa tuottajalta asiakkaalle ilman välikäsiä

Reko lähiruokarengas herätettiin henkiin toukokuun alkupuolella. Pientuottajille toiminta on todella arvokasta, kun tuotteet päätyvät suoraan kuluttajien pöytiin.
Urjalan Reko lähiruokarangasta pyörittävä lampuri Sanna Lehtonen tekee kauppoja Krista Kuljuntaustan kanssa. Korona nosti lähiruoan kysynnän huippuunsa ja toiminta heräteltiin uudelleen eloon toukokuussa myös Urjalassa. Lammastilan kaikki myynti tapahtuu Pirkanmaan Reko-tapahtumien kautta. Kuva: Lassi Puhtimäki
Urjalan Reko lähiruokarangasta pyörittävä lampuri Sanna Lehtonen tekee kauppoja Krista Kuljuntaustan kanssa. Korona nosti lähiruoan kysynnän huippuunsa ja toiminta heräteltiin uudelleen eloon toukokuussa myös Urjalassa. Lammastilan kaikki myynti tapahtuu Pirkanmaan Reko-tapahtumien kautta. Kuva: Lassi Puhtimäki

Uudelleen aktivoitunut Urjalan Reko lähiruokarengas on saanut innostuneen vastaanoton. Korona kiihdytti kysyntää ja herätti entistä vahvemmin ihmisten kiinnostuksen lähellä tuotettua ruokaa kohtaan. Niinpä Urjalassa päätettiin kokeilla, sanoisiko toinen kerta toden.

Facebookissa aktiivisesti markkinoitu uusi aloitus toi renkaaseen yli 200 uutta jäsentä ja 500 raja rikkoutuu pian.

– Parhaimmillaan Urjalassa on ollut 10 myyjää. Tuottajien kesäkiireet ovat pikkuisen hiljentäneet menoa ja välillä tuottajia on ollut muutamia. Toivon, että toiminta pysyy jatkossa vireänä ja asiakkaat löytävät meidät, Rekoa Urjalassa pyörittävä lampuri Sanna Lehtonen kertoo.

Urjalasta ja lähikunnista tulevien tuotteiden skaala ulottuu jauhoista lihoihin ja kananmunista leivonnaisiin.

Ryhmän jäsenyys avaa tien ostoksille

Rekoon päästäkseen asiakkaiden ja tuottajien on liityttävä Facebook-ryhmään. Ryhmä on suljettu, mutta kaikki ovat tervetulleita mukaan. Tarjonnan näkee ja tuotteita voi ostaa vain ryhmään kuuluva.

Tuottajat päivittävät sivuille, mitä, missä ja milloin on tarjolla. Tilaukset tehdään kommenttikenttään ja noudetaan sovittuna ajankohtana. Urjalassa noutoaika on aina parillisilla viikoilla keskiviikkoisin kello 20.30 – 21 ja paikkana tori ja K-Marin piha-alue.

– Tuottajien näkökulmasta kattavuus on hyvä, kun Reko-tapahtumat on ketjutettu peräkkäin. Ennen Urjalaa on Vesilahden Narva ja kirkonkylä, Lempäälä sekä Akaa. Asiakkaille voidaan tarjota näin laajempi valikoima ja ostaminen on helppoa.

”Käytännössä kaikki kauppa tapahtuu Rekojen kautta”

Pirkanmaan Rekoja Sanna Lehtonen koluaa aktiivisesti tuottajana. Rekot ovat Urjalan Kehrossa toimivalle Sillanpään lammastilalle paras väylä saada tuotteita kuluttajien ruokapöytiin.

– Minulle tuottajana lähiruokarenkaat ovat todella merkittäviä. Pieneltä lammastilalta myynti tapahtuu suoramyyntinä. Käytännössä kaikki kauppa käy nykyään Rekojen kautta.

Konsepti on kuluttajille hyvin tuttu, joten haasteena on yksinomaan saada asiakkaat liikkeelle.

– Taloudellisesti tämä on tuottajalle todella iso asia. Tuotteet saa myytyä ilman välikäsiä suoraan tuottajalta asiakkaalle.

Reko tuli Urjalaan nyt jäädäkseen

Lähiruokarengas aloitti Urjalassa jo 2016 alussa, mutta hiipui saman vuoden aikana.

– Toiminta lähti liikkeelle nihkeästi. Tuottajia oli vain muutama, eikä asiakkaitakaan juuri ollut. Homma kuivui nopeasti.

Urjalassa on vireä torielämä ja maaseudulla ihmiset osaavat myös kysellä lähiruokaa tuottajilta. Lehtonen suhtautuikin uuteen alkuun skeptisesti, vaikka moni toivoi Rekon elvyttämistä.

– Kyllä me Rekoa Urjalassa jatketaan. Jatkossa pitää muistutella enemmän Rekon olemassaolosta, jotta toiminta jatkuu vireänä. Mukava ilmapiiri ja hyvä fiilis näissä tapahtumissa aina on. FL

Uusimmat

Näkoislehti

23.9.2020

Fingerpori

comic