Lounais-Häme

Renessanssi luovuuden lähteille

Kuvataiteilija Soili Mahlanen kokee yhdeksi tehtävistään näkyvän todellisuuden tallentamisen.

-Teokseni ovat monen muun kuvataiteilijan tavoin tulkintoja maailmasta, jossa elän, hän toteaa.

Tammelassa asuva taiteilija luonnehtii tyylisuuntaansa romanttiseksi naturalismiksi/impressionismiksi. Samalla hän huomauttaa kuitenkin tuntevansa kasvavaa viehtymistä symboliikkaan kallistuvaa ilmaisua kohtaan.

-Forssan seudun upeissa maisemissa asuvana ja elävänä haluan saada teoksillani katsojan näkemään ympäröivän kauneutemme ja aistimaan kotiseutumme vanha tunnelmallinen historia.

 

Soili Mahlanen tuntee elävänsä taiteilijana uutta tulemista, oikeastaan luovuuden lähteille asti yltävää renessanssia. Tähtäintä antaa Maisemia kotiseudusta -näyttely, joka avautuu Forssan museon Aulagalleriassa 31. lokakuuta.

Edellisen yksityisnäyttelynsä hän ripusti vuonna 2008 Tammelan kunnantalolle. Sittemmin hänen töitään on nähty ainoastaan yhteisnäyttelyissä. Väliin jääneet vuodet selittyvät pitkälti kuvataideyhdistys Kuhankosken Killan puheenjohtajuudella, jota Soili Mahlanen hoiti kahdeksan vuoden ajan vuoteen 2015 asti.

-Se oli tehtävä, jolle omistautuminen niin kuin sille mielestäni piti omistautua, vaati lähes kokopäivätoimisen työpanoksen.

-Mutta kyllä siitä vastapainoksi myös sai itselleen paljon. Kaiken kaikkiaan se oli hieno kokemus, hän summaa.

 

Erityisesti Mahlasen mieleen Kuhankosken Killan puheenjohtajakaudella jäivät maakunnalliset taiteen suurkatselmukset, joiden järjestäjäpaikkoina toimivat vuorovuosin Hämeenlinna, Riihimäki, Lahti ja Forssa.

Forssassa niistä ensimmäinen toteutui Ars-Häme-nimellä vuonna 2010 ja toinen nimensä Art-Hämeeksi muuttaneena vuonna 2014. Kuhankosken Kilta toimi tapahtumien vastuujärjestäjänä puheenjohtaja keskipisteenään järjestelyorganisaation vetäjänä.

Vuoden 2010 yhdeksänpäiväisessä Ars-Häme-kokonaisuudessa vieraili laajalta alueelta yhteensä kuusi tuhatta ja vuoden 2014 neljäpäiväisessä Art-Hämeessä 4400 kävijää.

Reilusti tavoitteensa ylittäneet kävijämäärät kertovat osaltaan, mistä tapahtumissa oli kysymys.

-Ne kumpikin saivat tavoitteensa mukaisesti ulkopuolista näkyvyyttä ja yleisökommenttien perusteella niitä kiitettiin erittäin onnistuneiksi suuren luokan tapahtumiksi.

-Lisäksi oli ilo todeta kuinka upeasti oman seutumme kulttuuriväki innostui niistä.

Soili Mahlanen huomauttaa vastaavanlaisille voimannäytöille riittävän tarvetta edelleen.

-Toivon todella että nämä Art-Häme-tapahtumat jatkuvat niin Forssassa kuin muissakin niitä järjestäneissä kaupungeissa tulevinakin vuosina.

 

Kuhankosken Killan puheenjohtajuuskautensa päätyttyä Soili Mahlanen on omistautunut suunnitelmiensa mukaan omalle taiteelleen. Päätös yksityisnäyttelystä iti mielessä jo valmiina kuin itsestään selvänä päämääränä.

-Killan puheenjohtajakaudella jäi paljon tekemättä sellaista omaa työtä, jota olisi pitänyt tehdä. Oman taiteen tekeminen vaatii aikaa sekä luovuutta ja luovuus vaatii hiljaisuutta.

Aika hiljaa hän toteaa olleensa ulospäin itsekin. Taidetta sen sijaan on syntynyt käytännön lähtökohdiltaan niin kuin sitä taiteelle omistautumalla syntyy. Eli hänen sanomansa tiivistäen omassa rauhassa sen paremmin kellosta kuin kalenteristakaan välittämättä. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic