Lounais-Häme

Rengasratsia käynnissä: onko sinulla vähintään neljän millin urat? Sateessa tarvitaan auton ja tien väliin kunnolla pitoa

Rengasratsioita on tehty syksystä 1997 lähtien. Renkaiden kunto on olennaista syksyn sateissa ajettaessa.

Rengasratsia 2018 -turvallisuuskampanja käynnistyy tänään. Valtakunnallisen kampanjan tavoitteena on tarkastaa tien päällä noin 10 000 rengassarjaa 40–50 paikkakunnalla.

Kun poliisi valvoo renkaiden kuntoa, Autonrengasliiton väki jakaa samalla tietoa ja keräävät tutkimusaineistoa renkaiden syyskunnosta.

Rengasratsiat ovat luonteeltaan neuvontahenkisiä, mutta poliisi voi puuttua räikeimpiin laiminlyönteihin huomauttamalla tai sakottamalla.

Autonrengasliiton asiantuntijat tutkivat renkaiden kunnon sekä jakavat autoilijoille ilmaisia uramittareita. Muutamalla paikkakunnalla tarkastetaan urasyvyyksien ohella myös rengaspaineet ja rengastyyppi.

Poliisi ja Autorengasliitto muistuttavat, että kesärenkaan suorituskyky sadekelillä heikkenee oleellisesti renkaan kulumisen myötä.

– Lain minimivaatimus kesärenkaille on 1,6 mm, mutta turvasuositus sadekelillä on vähintään neljä milliä. Mikäli urasyvyys on alle suosituksen, on syytä harkita renkaiden uusimista tai noudattaa sadekelillä erityistä varovaisuutta, rengasratsaajat muistuttavat.

Kampanjapäällikkö Hannu Lintala Autonrengasliitosta arvelee, että monet ajavat renkaansa huomaamattaan kehnoon kuntoon.

– Viime syksyn tiedotuskampanjan tuloksista käy selville, että huonorenkaisista autoilijoista vain joka neljäs tiedostaa renkaidensa todellisen kunnon. Renkaiden kulumista pitäisi tarkkailla myös ajokauden aikana. Urasyvyyden tarkistaminen on helppoa kahden euron kolikolla, jonka ulkoreunus on leveydeltään neljä milliä, Lintala neuvoo.

Poliisi painottaa, että kuljettajalla on vastuu ajoneuvonsa ja renkaidensa kunnosta.

Autonrengasliitto, Liikenneturva ja poliisi ovat kampanjoineet rengasturvallisuuden puolesta jo syksystä 1997 lähtien. Vuosien varrella urasyvyyksiä on mitattu kaikkiaan lähes 200 000 henkilö- ja pakettiautosta. Kesärenkaiden syyskunto on kohentunut seurannan aikana merkittävästi, mutta renkaiden kuntotuntemuksessa on edelleen pahoja puutteita. FL

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic