Lounais-Häme

Rentouttavaa lomaa voi viettää kotikulmilla

Kesäloma käy kotitalouksien kukkarolle.

Matkat, mökkeily, kesäjuhlat ja huvipuistokierrokset eivät ole halpaa lystiä. Loman alkaessa voi tuntua siltä, että rahaa on varattuna riittämiin, mutta ennen kuin huomaakaan, kate on tililtä syöty.

Tutkimusten mukaan joka kymmenes suomalainen lomailee velaksi. Vippejä ja kulutusluottoja saa nykyään helposti, mutta niiden maksaminen korkoineen on kivuliaampi prosessi.

Someron Säästöpankin asiakaspalvelupäällikkö Ilpo Rinteen mukaan säästäminen on kulutusluottoa järkevämpi ratkaisu kesämenoihin.

-On kyseessä sitten yksityinen talous tai yritys, kassa kannattaa pitää kunnossa. Suosittelemme varautumaan menoihin säästämällä, se on parempi vaihtoehto kuin ottaa luottoa kesäloman takia, Rinne sanoo.

Kesä on pankeille vilkasta aikaa, vaikka varsinaisten kulutusluottojen määrä ei lomiksi juuri kohoakaan.

-Kesällä ja keväällä tehdään paljon asunto- ja mökkikauppaa ja haetaan lainaa remontteihin. Kulutusluotoissa ei varsinaista piikkiä ole, mutta jonkin verran kysellään lainoihin lyhennysvapaita kuukausia. Se on järkevämpää kuin hakea jostain kallista kulutusluottoa, Rinne vakuuttaa.

 

Säästää voi myös lomailemalla fiksusti kiertämällä kaukaa pahimmat rahareiät. Mukavaa ja samalla edullista tekemistä löytyy aivan läheltä.

-Forssan seudulla on monipuolinen tarjonta. Hienot luontokohteet ja museot kiinnostavat kovasti. Kaikki kohteet ovat sopivasti lähellä ja helposti tavoitettavissa, kertoo matkailuneuvoja Minja Mäkilä Forssan seudun matkailuneuvonnasta.

Uiminen on piristävä vaihtoehto näin helteillä, kunhan muistaa tarkistaa levätilanteen ennen veteen pulahtamista. Alueen monet museot ja kotieläinpihat ovat edullisia kohteita verrattuna suuriin huvi- ja eläinpuistoihin.

-Lasten liikennepuisto Forssassa on perheille kiva ja ilmainen kohde, joka tarjoaa hieman erilaista tekemistä, vinkkaa Mäkilä.

Forssan seutu on myös pullollaan kesätapahtumia. Osa tapahtumista on maksullisia, mutta ilmaisiakin tilaisuuksia riittää. Tänä viikonloppuna voi esimerkiksi piipahtaa ihailemassa autoja Bella Italiassa Mustialassa, käydä Teuron Kuninkaallisissa tansseissa, Hakkapeliitta Beach -turnauksessa Lamalassa tai vaikka lasten taidelauantaissa Urjalan asemalla.

 

Rentouttavaa lomaa voi viettää myös kotona. Kesällä jos koskaan on aikaa lukea kirjoja tai tapittaa ruudulta vaikka kunnon sarjamaraton. Ellei viitsi maksaa Netflixistä tai HBO:sta, löytyy katseltavaa muun muassa Ylen Areenasta.

Kesällä voi myös varata aikaa ison palapelin rakentamiseen tai kokeilla vaikka taulun maalausta. Porukalla ilta menee mukavasti myös lautapeliä tai korttia pelaten.

Hauskan retken lapsille voi järjestää omalla pihalla tai vaikka terassilla. Ja jos sen teltan laittaa pystyyn, ei siellä yön nukkuminen ole varmasti hullumpi ratkaisu näillä keleillä.

Kesällä voi myös hoitaa kaverisuhteita, jotka ovat jääneet arjen kiireen keskellä hunningolle. Soita ystävälle, jota et ole tavannut toviin ja pyydä hänet kahville. Kupin ääressä juttu lähtee helposti luistamaan siitä, mihin viimeksi tuli jäätyä. FL

 

10 kivaa ja halpaa kesäpuuhaa

1) Kierrä kirppiksiä. Jos nurkissa on jo liikaa tavaraa, varaa kirpputorilta pöytä tai järjestä oma pihakirppis.

2) Lähde rannalle. Käy virkistävällä uinnilla tai tee päivästä leppoisa piknikki.

3) Lue. Jos ei lukeminen kiinnosta, järjestä sarja- tai leffamaraton.

4) Tutustu kotikulmien tarjontaan. Lounais-Häme pursuaa hyviä museoita ja kesätapahtumia.

5) Poikkea pelissä. Lippujen hinnat Koetuksen tai FJK:n otteluihin eivät päätä huimaa.

6) Liiku luonnossa. Marjasta, sienestä tai nauti vain maisemista.

7) Aloita päiväkirja. Ota mallia vaikka vanhasta teinikalenteristasi.

8) Käy ongella.

9) Telttaile, vaikka vain omassa pihassa.

10) Tapaa vanha kaverisi tai ota yhteyttä sukulaiseesi.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic