Lounais-Häme

Repoveden kansallispuiston riippusilta keikahti 45 asteen kulmaan - silminnäkijä luuli ensin, että sillalla kuvataan elokuvaa

Kouvola
01.07.2018, 17:58

Kotimaa

Jere Vesalainen ohjasi Repoveden kansallispuistossa Lapinsalmella risteilyvenettä, kun yllä olevan riippusillan kannatinvaijeri petti tänään ennen kello yhtätoista. Vesalainen kertoo STT:lle, että hän huomasi sillan keikahtaneen 45 asteen kulmaan.
– Ensin tuli mieleen, että sillalla kuvataan elokuvaa. Sitten kuulin ihmisten hätähuudot ja kiljunnan, niin ymmärsin, että oli tosi kyseessä, Vesalainen kertoo.
Poliisin mukaan sillalla oli yhdeksän ihmistä. Kukaan ei kuitenkaan loukkaantunut, ja ihmiset pääsivät omin avuin tai avustettuina pois vaurioituneelta sillalta. Poliisi kertoo koonneensa heidän yhteystietonsa. Päivystävä palomestari Harri Uuttala sanoo, että silta on eristetty. Paikalla oli yhteensä 13 pelastuslaitoksen yksikköä.
Metsähallituksen mukaan sillan kannatinvaijerin kiinnitysankkuri petti ja sen takia silta keikahti.
Metsähallituksen luontopalveluiden kenttäpäällikkö Auvo Sapattinen kertoo, että sillalla ei saisi olla yhdeksää ihmistä samaan aikaan. Ihmismäärä oli suurempi kuin sillan ohjeistus sallii.
Sapattisen mukaan noin 50 metriä pitkän riippusillan molemmissa päissä on ohjeistus siitä, että sillalle saa mennä yksi ihminen kymmenen metrin välein.

Sillan kunto tarkastetaan silmämääräisesti vuosittain

Sapattisen mukaan vielä ei tiedetä, miksi vaijeri petti. Hän kertoo, että asiasta aloitetaan tutkinta alkuviikosta ja Metsähallitus tiedottaa onnettomuudesta lisää maanantaina.
Hänen mukaansa sillan kunto tarkastetaan vuosittain silmänvaraisella tarkastuksella.
– Tuollaista kannatinmurtumaa on mahdotonta tai ainakin vaikeaa havaita silmämääräisesti, Sapattinen sanoo.
Silta on valmistunut vuonna 1987, ja se ylittää alla olevan Kapiaveden 10 metrin korkeudessa.
Sapattinen ei ole ennen kuullut, että ainakaan Metsähallituksen silloille olisi käynyt vastaavaa vaijerin pettämistä.
Hän arvioi, että samankaltaisia riippusiltoja on Suomen kansallispuistoissa noin 5-10 kappaletta.

Repovesi on retkeilijöiden suosima kohde

Lapinsalmen riippusilta on Kapiaveden kiertävän Ketunlenkki-reitin varrella. Reitti on Repoveden kansallispuiston suosituin päivämatkakohde.
Sapattinen sanoo, että sillan ollessa poissa käytössä, on retkeilijöiden käytettävä vaijerilossia, jolla ylitetään Määkijänsalmi. Lossin takia retkeilijä joutuu kuitenkin kävelemään Sapattisen mukaan edestakaisin.
– Kannattaa ehdottomasti käyttää muita reittejä, Sapattinen sanoo.
Repoveden kansallispuisto on kävijämäärältään Suomen kuudenneksi suosituin kansallispuisto ja Etelä-Suomen toiseksi suosituin luontoretkeilykohde. Metsähallituksen mukaan puistossa kävi viime vuonna 172 000 ihmistä. Suomen suosituin kansallispuisto on Pallas-Yllästunturin kansallispuisto.
Repovedellä on yhteensä noin 45 kilometriä merkittyjä retkeilyreittejä viiden kilometrin pituisesta Ketunlenkistä 26 kilometrin pituiseen Kaakkurin Kierrokseen.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Fingerpori

comic

Näkoislehti