Lounais-Häme

Repoveden riippusillan romahdus ei johtunut liian monen kävelijän painosta - kenttäpäällikkö: Kyllä silta kestää sen

Helsinki
02.07.2018, 17:24

Kotimaa

Repoveden riippusillan kiinnikkeessä ollut halkeama oli mahdoton havaita, sanoo Metsähallituksen luontopalveluiden kenttäpäällikkö Auvo Sapattinen.
– Se oli kymmenkunta senttiä betonivalun sisällä. Se oli täysin mahdoton havaita, Sapattinen sanoo STT:lle.
Repoveden kansallispuistossa olevan riippusillan kannatinvaijeri petti eilen. Silminnäkijän mukaan silta keikahti 45 asteen kulmaan. Onnettomuushetkellä sillalla oli yhdeksän ihmistä, mutta kukaan ei loukkaantunut. Sapattisen mukaan onnettomuuden tarkkaa syytä on vaikea selvittää.
– En ole rakennusalan ihminen, mutta olisiko tullut metallin väsyminen. Tämä on arvaus. Syytä on varmasti tosi vaikea selvittää.
Sapattinen sanoo, että vaikka sillalla ei ohjeiden mukaan saisi olla yhdeksää ihmistä, kannatinvaijerin katkeaminen ei johdu siitä.
– Kyllä silta kestää sen, ei siitä ole kiinni se homma. Lujuudet on laskettu niin, että (se kestää) isommankin porukan.
Rajoitus on kuitenkin asiakasturvallisuuden takia varmuuden vuoksi, Sapattinen sanoo.
– Kun riippusillalla kävelee kymmenen metrin välein, heilunta ei ole sellaista kuin jos siihen menisi iso porukka.
Onnettomuutta selvittävän poliisin mukaan tässä vaiheessa näyttää siltä, ettei tapaus anna syytä rikostutkintaan.
– Lähipäivinä asia ratkeaa lopullisesti. Alustava vaikutelma on, että ei johda rikostutkintaan, sanoo tutkinnanjohtaja Ilkka Kiesilä STT:lle.
Onnettomuustutkintakeskuksesta kerrotaan STT:lle, ettei se ala selvittää Repoveden onnettomuutta muun muassa siitä syystä, että kukaan ei loukkaantunut.

Ylimääräisiä katselmuksia riippusilloille

Metsähallitus tekee ylimääräisen katselmuksen osalle hallinnassaan olevista riippusilloista. Hankintapäällikkö Matti Mäntynen kertoi STT:lle, että kaikille luontopolkujen riippusilloille katselmusta ei ole tarpeen tehdä. Osa riippusilloista on hänen mukaansa niin vaatimattomia, että niissä ei ole ”mitään erityistä riskiä”.
– Osa riippusilloista puolestaan on tarkastettu niin äskettäin, että niillekään ei ole syytä tehdä nyt uutta katselmusta, hän lisää.
Metsähallituksen Luontopalvelujen vastuulla olevat riippusillat katselmoidaan silmämääräisesti vuosittain.
– Jos silloin havaitaan, että tarvitaan tarkempi tutkimus, sitten sellainen tilataan ulkopuolisilta ammattitarkastajilta.
Mäntysen mukaan näyttää alustavien tietojen perusteella siltä, että Repovedellä vika oli sillan betonin sisällä, jolloin sitä ei ole voinut havaita silmämääräisesti.
– Mutta varmuus tähän saadaan poliisitutkinnassa. Sen jälkeen voidaan arvioida, onko vian syy ollut esimerkiksi suunnitteluvirhe tai aineen väsyminen melko iäkkäässä, noin 30 vuotta vanhassa sillassa.
Viikonloppuna tapahtuneen kaltaiset riippusillan romahtamiset ovat Mäntysen mukaan hyvin harvinaisia.
– Olen ollut Metsähallituksessa pitkään, eikä minun tietooni ole tullut vastaavaa aiemmin. Tämä tuli todella yllätyksenä.
Metsähallituksen Luontopalvelujen hallinnassa on yli 30 riippusiltaa

Lossi kyyditsee sillan ollessa rikki

Lapinsalmen riippusilta on Kapiaveden kiertävän Ketunlenkki-reitin varrella. Reitti on Repoveden kansallispuiston suosituin päivämatkakohde.
– Kävijäpaineet ovat kovat, joten joku ylitysratkaisu pitää siihen ehdottomasti (saada).
Sapattisen mukaan vielä selvitetään, voiko pettäneen sillan korjata vai pitääkö rakentaa kokonaan uusi.
– Uuden rakentaminen ei tapahdu hetkessä. Rahoituskin pitää olla kunnossa. Kyse on isoista summista rahaa. Jos tehdään uusi riippusilta, se ei tule yhdellä sadalla tuhannella.
Sillan ollessa poissa käytöstä retkeilijöiden on käytettävä vaijerilossia, jolla ylitetään Määkijänsalmi. Sapattinen suosittelee, että retkeilijät käyttäisivät muita reittejä kuin Ketunlenkkejä.
– Ketunlossilla pääsee kyllä yli, mutta oletusarvo on, että siellä on tungosta.
Repoveden kansallispuisto on kävijämäärältään Suomen kuudenneksi suosituin kansallispuisto. Metsähallituksen mukaan puistossa kävi viime vuonna 172 000 ihmistä.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti