Lounais-Häme

Reseptilääkkeiden uusi turvajärjestelmä on vielä pahasti kesken – Voi vaikeuttaa joidenkin tuotteiden saatavuutta

Helmikuussa tuleva muutos voi vaikuttaa joidenkin lääkkeiden saatavuuteen. Turvamerkinnöillä pyritään estämään väärennösten pääsy markkinoille.
Uusi turvajärjestelmä lisää myös apteekkien vastuuta lääkkeiden aitoudesta. Kuva Aulangon apteekista. Kuva: Sara Aaltio

EU-maissa otetaan 9. helmikuuta alkaen käyttöön uudet, reseptilääkepakkausten aitouden todistavat turvamerkinnät.

Turvamerkintöjen käyttöönotto on kuitenkin vielä pahasti kesken, eikä osaa turvamerkinnöistä löydy uudesta eurooppalaisesta lääkevarmistusjärjestelmästä.

Suomen Apteekkariliitto on huolissaan ongelmista, joihin keskeneräisen järjestelmän käyttöönotto voi johtaa.

– Lääkeyritykset ovat vieneet yksilöintitietoja järjestelmään hitaasti, ja tällä hetkellä korkeintaan puolet lääkepakkauksista löytyy vaadittavalla koodilla, Apteekkariliiton kehittämispäällikkö Ari Jansen kertoo

Jos uutta lääkepakkausta ei löydy järjestelmästä tai turvamerkintä on virheellinen, kyseistä lääkettä ei saa luovuttaa asiakkaalle. Suomen Apteekkariliitto epäilee, että puutteiden vuoksi myynnistä saattaa poistua turvallisia lääkkeitä.

Turvajärjestelmän koodi pitää löytyä jokaisesta uudesta reseptilääkepakkauksesta.

– Jos turvamerkintä johtaa järjestelmässä virheilmoitukseen, tällöin ongelma koskee todennäköisesti koko kyseistä markkinoille tullutta lääke-erää. Tällöin asiakas ei välttämättä saa tarvitsemaansa lääkettä muistakaan apteekeista.

 

Apteekkariliitto odottaa, että lääketeollisuus nopeuttaisi prosessiaan ja toisaalta Fimea tarkistaisi kantaansa siitä, missä vaiheessa kaikki virheilmoitukset pitää tulkita tuotevirheiksi.

– Toivon kaikilta osapuolilta joustavuutta, jotta suomalaisille saadaan toimitettua lääkkeet. Eivät nämä pakkaukset yhdessä yössä muutu vaarallisiksi, Ari Jansen sanoo.

Päätös merkinnöistä on EU-tason lainsäädäntöä, joten Suomella ei ole mahdollisuutta päättää kansallisesta siirtymäajasta. Lääkevarmennusta koskeva kansallinen lainsäädäntö on vielä eduskunnan käsittelyssä.

 

Turvamerkinnällä ehkäistään lääkeväärennösten pääsyä eurooppalaisille markkinoille.

Pohjoismaat ovat olleet lääkeväärennösten osalta turvallista maaperää aikaisemminkin. Kun siirrytään EU-alueella kohti etelää, niin käsittääkseni lääkeväärennökset ovat lisääntyneet, Jansen sanoo.

Lääketeollisuus ry:n mukaan Suomessa on löytynyt kahdesti väärennettyä lääkettä laillisesta jakeluketjusta. Jansenin mukaan kumpaakaan näistä lääkkeistä ei myyty apteekista.

Turvajärjestelmän koodiin on merkitty reseptilääkepakkauksen yksilöllinen sarjanumero, pakkauserän tunniste ja viimeinen käyttöpäivä. Lisäksi lääkepakkauksessa pitää olla turvakorkki, sinetti tai muu peukaloinnin paljastava mekanismi.

 

Järjestelmä lisää apteekkien henkilökunnan vastuuta lääkkeen aitoudesta.

– Turvamekanismien tarkistaminen kuuluu nimenomaan apteekeille, sillä laki ei edellytä tukkuporrasta tarkistamaan lääkepakkauksia silloin, kun tavara tulee suoraan sopimuskumppanilta.

Kosmetologi Salla Halminen ja farmaseutti Johanna Ylitalo purkivat tukusta toimitettuja lääkkeitä Aulangon apteekissa torstaina.

Apteekeilta uusi järjestelmä on vaatinut investointeja laitteisiin, ohjelmistoihin ja henkilöstön koulutukseen.

Apteekkien pitää skannata jokainen myymänsä reseptilääkepakkaus. Järjestelmä merkitsee apteekin myymän pakkauksen toimitetuksi, jolloin samalla koodilla merkittyä pakkausta ei voida enää myydä uudelleen. Mikäli pakkaus ei löydy järjestelmästä tai se on skannattu jo aiemmin, apteekin tulee käsitellä pakkausta lääkeväärennösepäilynä.

Uusia turvamerkintöjä ei vaadita varastoissa olevilta ja vanhoissa myyntipakkauksissa olevilta reseptilääkkeiltä. Markkinoilla onkin turvamerkintöjen käyttöönoton jälkeen jopa vuosien ajan myös vanhoilla merkinnöillä varustettuja lääkepakkauksia. FL

Uusimmat

Näkoislehti

20.9.2020

Fingerpori

comic