Lounais-Häme Lounais-Häme

Retkeilijä ei jätä jälkiä: Tammelan kansallispuistoissa noudatettu retkietikettiä "pientä häröilyä" lukuun ottamatta

Kansallispuistossa jokamiehenoikeudet ovat rajoitetumpia kuin tavallisessa metsässä.
Kansa on kuullut luonnon kutsun. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kansa on kuullut luonnon kutsun. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kun on surffaillut päivän netissä, on toivottavasti noudattanut netikettiä. Jos illalla lähtee metsäretkellä, pitäisi noudattaa vielä retkietikettiä. Vaikeaa se ei ole, hyvällä käytöksellä ja maalaisjärjellä saa varsin puhtaat paperit niin netissä kuin luonnossa.

Joitain asioita on kuitenkin hyvä tiedostaa. Esimerkiksi se, että jokamiehenoikeuksilla on rajansa, ja että jokamiehenoikeudet ovat vain rajoitetusti voimassa kansallispuistoissa.

Puistonjohtaja Tuula Peltonen Metsähallituksesta on tyytyväinen, että kansa on koronakeväänä löytänyt luontoon.

– Valtaosin kävijät noudattavat hyvin jokamiehenoikeuksia ja kansallispuistojen omia ohjeita.

Tulenteko tarkoin säänneltyä

Ongelmakohdaksi muodostuu helposti tulenteko. Nuotiota ei saa sytyttää edes virallisilla tulentekopaikoilla, jos voimassa on ruohikko- tai metsäpalovaroitus.

Poikkeuksen voivat muodostaa hormilliset keittokatokset, jotka ovat turvallisia myös kuivana kautena. Peltonen kehottaa tutustumaan luonto.fi-sivuston kautta kunkin retkeilypaikan tarjontaan ja ohjeistukseen. Tällä hetkellä osa umpinaisista tulentekopaikoista on jopa suljettu koronariskin minimoimiseksi.

– Olemme suositelleet, että ihmiset ottaisivat nyt retkieväät mukaan vaikkapa termokseen. Nuotiopaikalla väki kokoontuu helposti liian lähelle toisiaan, ja turvaetäisyyksiä on tällöin vaikea noudattaa, Peltonen kertoo.

Nuotiopaikalla on mukava istahtaa ilman tuliakin. Kuva: Lassi Puhtimäki
Nuotiopaikalla on mukava istahtaa ilman tuliakin. Kuva: Lassi Puhtimäki

Toinen säännöllistä murinaa aiheuttava asia on koirien pitäminen vapaana. Kansallispuistossa koiran pitää olla kytkettynä aina, 1.3.–19.8. myös muualla luonnossa.

Koirien kiinnipidolla suojellaan ennen kaikkea luonnonvaraisia eläimiä niiden lisääntymisaikana.

Kansallispuistoissa on tiukemmat ohjeet myös yöpymiseen. Telttayö tulee yleensä viettää yöpymiseen merkityllä alueella, kun taas tavallisessa metsässä väliaikainen yöpyminen on vapaammin sallittua.

Koivut ovat täydessä lehdessä kuukauden kuluttua. Entä jos haluaisi taittaa oksia saunavastaan?

– Jokamiehenoikeuksien mukaan puita ei saa vahingoittaa. Jos haluaa tehdä itse saunavastan, pitää kysyä maanomistajalta lupa, Peltonen neuvoo.

Kansallispuistoissa sääntö on ehdoton ei. Kansallispuistoista ei saa poimia edes kasveja, vain marjoja ja sieniä. Myöskään oksia tai lahopuuta ei saa kerätä esimerkiksi nuotiota varten: kansallispuiston luonto pitää jättää sellaiseksi kuin se oli ennen omaa vierailua.

– Toivomuksena on, että käytetään merkittyjä reittejä. Tämä sääntö ei kuitenkaan ole ehdoton.

Roskat taskuun tai reppuun

Roskaamista katsotaan kieroon kaupungissa ja erityisen paheksuttavaa se on luonnossa, jossa yksittäinen roska näkyy kauas ja pistää silmään.

Kansallispuistoissa noudatetaan roskattoman retkeilyn periaatetta: Minkä jaksaa tuoda, sen jaksaa myös viedä.

– Koronan vuoksi korostetaan hygieniaohjeita, mutta myös käytetty nenäliina pitää laittaa omaan taskuun tai pussiin. Roskiksia kansallispuistoissa ei oikeastaan ole, Peltonen kertoo.

Etäluettavat mittarit myös Tammelaan

Metsähallituksen etäluettavien mittareiden perusteella retkeilijöiden määrä on kohonnut selvästi koronakevään aikana.

Liesjärven ja Torronsuon kansallispuistoihin etäluettavat mittarit saadaan lähiaikoina.

Molemmissa kansallispuistoissa on tällä hetkellä käynnissä kunnostustöitä. Torronsuon parkkipaikan laajennus jatkuu ja Liesjärven Peukalolammin alueella viimeistellään uuden reitin ja taukopaikan rakenteita.

– Mahdollisuuksien mukaan kannattaa tutustua myös toisiin luontokohteisiin. Hämeessä riittää hienoja retkeilyreittejä, Peltonen rohkaisee. FL

Uusimmat

Näkoislehti

15.8.2020

Fingerpori

comic