Lounais-Häme Tammela

Retkeilijöiden rakastama Kortenimen perinnetila supisti aukioloaikojaan

Metsähallitus on päättänyt, että Korteniemen perinnetilalla on tänä kesänä supistetut aukioloajat. Savusauna on pois vuokrauskäytöstä ja lehmien sekä hevosen saapuminen on vielä epävarmaa.
Korteniemen tilaa asuttavat tänä kesänä vanha tuttu lammas Juuli sekä viime vuoden karitsat Pimpula, Pampula, Pörrö ja Pallo. Anne Halla-ahon mukaan joukon pienimmät yhä totuttelevat ihmisiin. Halla-aho huomauttaa, että eläimiä hoidetaan päivittäin, vaikka Korteniemi ei olekaan auki joka päivä. Kuva: Marianna Langenoja
Korteniemen tilaa asuttavat tänä kesänä vanha tuttu lammas Juuli sekä viime vuoden karitsat Pimpula, Pampula, Pörrö ja Pallo. Anne Halla-ahon mukaan joukon pienimmät yhä totuttelevat ihmisiin. Halla-aho huomauttaa, että eläimiä hoidetaan päivittäin, vaikka Korteniemi ei olekaan auki joka päivä. Kuva: Marianna Langenoja

Toukokuun vihertäville laitumille on tuotu karitsoja. Punaisen tuvan ovi on auki ja kanalasta kuuluu kotkotusta.

Kaikki vaikuttaa olevan Liesjärven kansallispuistossa sijaitsevalla Korteniemen perinnetilalla aivan niin kuin ennenkin.

Paitsi että ei ole.

Alkava kesä on perinnetilalle poikkeuksellinen, koska Metsähallitus on päättänyt supistaa selvästi sen aukioloaikoja. Tänä kesänä tila on avoinna joka kuukausi eri aikoihin. Vierailijan on siis syytä tarkistaa aukioloajat ennen kuin lähtee tilalle.

– Edes minä en muista kesän aukioloaikoja vielä ulkoa, myöntää tilan ”piiaksi” itseään kutsuva Anne Halla-aho Metsähallituksesta.

Halla-aho auttaa tilan virallista emäntää Outi-Leena Uotilaa, kun tällä on muita töitä esimerkiksi Seitsemisen kansallispuiston Koveron tilalla. Kesäapulaiseksi tulee myös Tiina Liukkonen.

Syynä perinnetilan aukioloaikojen supistamiseen ovat Metsähallituksen säästöt ja henkilökunnan vähentäminen.

– Tilanne on harmillinen, koska moni retkeilijä on tuumannut, että Korteniemen perinnetilalla verorahat eivät ainakaan mene hukkaan, sanoo Outi-Leena Uotila.

Tämä kesä on Korteniemen perinnetilalle siinäkin mielessä poikkeuksellinen, että tilan savusauna on poissa vuokrauskäytöstä. Sauna lämmitetään joitakin yleisötapahtumia varten, mutta muuten rakennuksessa tehdään remonttitöitä turvallisuuden parantamiseksi.

Sekin on vielä epävarmaa, saadaanko tilalle kanojen ja lampaiden seuraksi lehmiä ja hevonen. Jos lehmät saadaan, ne tulevat viimeistään kesäkuun alussa, ja hevonen olisi tarkoitus saada paikalle heinäkuuksi. Suunnitelmat ovat kuitenkin monesta syystä vielä epävarmat.

Ensi viikolla selviää, onko perinnetilan kaivovesi juotavaa. Kaivoon tehtiin kunnostustöitä keväällä, joten tilan emännät uskovat veden laadun olevan nyt parempaa kuin viime vuonna.

Perinnetilan arkea eivät leimaa pelkästään kielteiset muutokset.

Hyvää on se, että Ruokavirasto on myöntänyt tilalle oikeuden olla Suomen ainoa aunusrukiin viljelijä. Aunusruis on Aunuksen Karjalasta länteen tuotu vanha lajike, jonka alkuperäisyydestä ja puhtaudesta tila vastaa.

Myönteistä on myös se, että perinnetilalla pystytään tänäkin kesänä järjestämään kaikki tärkeimmät tapahtumat, ja Tammelan seurakunta pitää tilalla jumalanpalveluksia aiempia vuosia enemmän.

– Vaikka aukioloajat supistuvat, tilan ainutlaatuinen geenipankki elää ja kulttuuriympäristö säilyy, Outi-Leena Uotila muistuttaa. FL

Kortenimen kesätapahtumia

18.5. Kaikille avoin leivontapäivä kello 11–17

8.6. Perinnepäivä

23.6. Juhannusjumalanpalvelus klo 13

10.7. Suomen kuvataiteen päivä

17.7. Lasten perinnepäivä

8.9. Kulttuuriympäristöpäivä

22.9. Sadonkorjuun kiitosjumalanpalvelus

Sadonkorjuutalkoista ilmoitetaan lähempänä

Korteniemen perinnetila on avoinna toukokuussa tiistaista perjantaihin kello 9–15. Kesäkuussa tila on avoinna torstaista lauantaihin, heinäkuussa keskiviikosta sunnuntaihin ja elokuussa torstaista lauantaihin kello 11–17. Syyskuussa tila on avoinna vain viikonloppuisin klo 11–17. Tilalle on vapaa pääsy.

Näkoislehti

19.9.2020

Fingerpori

comic