Lounais-Häme

Retkiväki mielii kakkostielle alikulkua

Ajatus on muhinut retkiväen mielissä pitkään.
Liesjärven kansallispuisto ja Torronsuon kansallispuisto voitaisiin yhdistää toisiinsa kakkostien alittavan alikulkutunnelin avulla. Näin esimerkiksi retkeilijät ja hiihtäjät pääsisivät liikkumaan kahden kansallispuiston välillä.
– Tämä on ollut pullonkaula luonnossa liikkujille, kun kakkostien ylityskään ei oikein ole ollut vaihtoehto, Lounais-Hämeen Retki ry:n aktiivi Jouko Palander sanoo.
– Tarve tällaiselle kulkuväylälle on selvä etenkin talvisin, kun Torronsuon parkkipaikka on täpötäysi – mutta Torronsuon alueella ei kuitenkaan ole palveluja, mitä taas tien toisella puolella olisi Eerikkilässä ja Hämeen Ympäristökeskuksella.
Alikulkutunnelille oiva sijaintipaikka olisi niin sanotun metsäpaloaukean kohdalla. Samoille tienoille pääsee jo Eerikkilästä lähtevää viitoitettua ja retkikarttoihin merkittyä luontopolkua pitkin.
– Polku kuitenkin päättyy tylysti kakkostielle, siitä ei pääse jatkamaan, Palander toteaa.
Nyt retkiväki nostaa ajatustaan yleisempään tietoisuuteen tunnustellakseen laajemmin yleistä mielipidettä asiasta. Lounais-Hämeen Retki ry näkee tunnelin toteutumisen olevan mahdollisuuksien rajoissa nyt, kun kakkostien korjaustyöt ovat suuntautumassa Forssaan päin.
– Samassa yhteydessä kun remontti etenee paloaukean kohdalle, tunneli voitaisiin rakentaa, Palander miettii.
Ajatuksena on, että alikulkutunnelin toteuttamiseen voitaisiin osoittaa määräraha kakkostien perusparannukseen osoitetuista rahoista. Hallitus osoitti kesäkuun alussa vuosille 2017–2019 perusväylänpitoon myönnetystä lisärahoituksesta 7,6 miljoonan euron potin kakkostien remonttiin.
Korjattavaksi osuudeksi tulee 12 kilometrin pituinen Häiviän ja Mullinkallion väli.
Palander pohtii, että alikulun kustannukset eivät nousisi suuriksi.
– Kyse on peltiputkesta, jollaisten avulla monin paikoin on kulkua järjestetty. Putki olisi tässä tapauksessa hyvin käytännöllinen ratkaisu.
Alikulkutunnelihankkeen eteenpäin viemiseksi retkiväki kaipaa kuitenkin tukea Forssan ja Tammelan kunnilta ja alueen päättäjiltä.
– Jos alikulkutunneli saadaan, se helpottaa luonnossa kulkijoita. FL

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic