Lounais-Häme Forssa

Retonkihovissa koettiin iloinen jälleennäkeminen vaikka tapaamisbussi jättikin tulematta - Osa vanhuksista ei ole nähnyt läheisiään kuukausiin

Osa vanhuksista ei ole vieläkään päässyt tapaamaan omaisiaan. Tapaamisbussit- ja kontit ovat yleistyneet kesän aikana.
Aarne ja Taimi pääsivät näkemään toisensa parin metrin päästä, vaikka odotettu tapaamisbussi ei sunnuntaina saapunutkaan paikalle. Tapaaminen oli ensimmäinen neljään kuukauteen. Kuva: Jani Suhonen
Aarne ja Taimi pääsivät näkemään toisensa parin metrin päästä, vaikka odotettu tapaamisbussi ei sunnuntaina saapunutkaan paikalle. Tapaaminen oli ensimmäinen neljään kuukauteen. Kuva: Jani Suhonen

–  Aarne! kajahtaa huuto jo kaukaa käytävän puolelta, kun Taimi näkee eteisen lasiovien läpi rakkaan miehensä istuvan ulkona odottamassa.

Attendon Retonkihovin yksikössä Forssassa silmäkulmat kostuivat sunnuntaina ilosta, kun koronan toisistaan neljäksi kuukaudeksi erottamat Aarne ja Taimi pääsivät viimeinkin tapaamaan kasvotusten.

Palvelutalot sulkivat ovensa vierailijoilta koronaepidemian alkaessa ja yhteydenpito läheisiin on sen jälkeen tapahtunut lähinnä puhelimitse tai viime aikoina myös aidan yli – toki kahden metrin turvaetäisyyttä noudattaen ja maskit kasvojen peittona.

Hoitaja Essi Härmän mukaan maskit ja aidat ovat ahdistaneet osaa palvelutalon asukkaista, joista monella on muistisairauksia tai huono kuulo.

–  Maskin kanssa ei voi lukea toisen huulilta. Kommunikaatio-ongelmia tulee siitäkin, kun maskin takaa ei näe hymyä tai muita ilmeitä.

Uutinen jatkuu kuvan jälkeen

Attendon Villa Tavastialla Hämeenlinnassa Aili Humppi tapasi omaisiaan Aila Lamminheimoa (ojentaa kieloja) ja Arja Kymäläistä hoitaja Leena Myllysen avustamana kesäkuun alussa. Tuliaiset kulkevat hoitajan välityksellä. Arkistokuva.

 

Ratkaisuksi tapaamisongelmiin Suomessa on viime kuukausien aikana ideoitu monenlaisia tapaamisautoja ja -kontteja, joissa voi istua kasvokkain. Välissä oleva suojalasi estää viruksen leviämisen ja ääni kuuluu selkeästi mikrofonin ja kaiuttimen kautta.

Yhden tapaamisbussin piti Retonkihovinkin pihaan saapua sunnuntaina, mutta jonkin sekaannuksen takia bussi olikin samaan aikaan toisella puolella Suomea.

Pettymys oli suuri.

–  Meillä on täällä 65 asukasta, joista 21:lle oli sovittu bussiin tapaaminen, Essi Härmä kertoo.

Bussin peruuntumisen varmistuttua puolen päivän jälkeen tapaamiset tapahtuivatkin etupihalla varjoisassa paikassa ja kasvot jälleen maskien peitossa.

 

Uutinen jatkuu kuvan jälkeen

Treffibussissa asiakas ja omainen voi tavata omassa rauhassa ilman suojavarusteita. Välissä on läpinäkyvä seinä ja mikrofonit takaavat hyvän kuuluvuuden. Arkistokuva.

 

Palvelutaloissa asuvien vanhusten oikeudet tavata omaisiaan toteutuvat vaihtelevasti poikkeusolojen aikana. Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) mukaan tapaamisia on alettu järjestää 15. toukokuuta päivitettyjen ohjeistusten jälkeen aiempaa enemmän.

–  Poikkeusolojen alkaessa haluttiin tietysti ensimmäisenä varmistaa kaikkein hauraimman väestönosan suojeleminen, kertoo STM:n neuvotteleva virkamies Satu Karppanen.

Pääsääntöisesti vierailut ympärivuorokautisen hoidon ja huolenpidon yksiköissä ovat edelleen kiellettyjä. Hoivakoteja on kuitenkin ohjeistettu järjestämään tapaamisia esimerkiksi ulkona tai suojatuissa sisätiloissa.

 

Attendon asiakaskokemus- ja viestintäjohtaja Susanna Paloheimon mukaan hoivakodeissa yhteydenpitoa ylläpidettiin poikkeusolojen alkaessa ensin kirjeiden ja puhelujen avulla. Kaikkiin hoivakoteihin hankittiin myös tabletit videopuheluja varten.

Teknologiaan liittyy Paloheimon mukaan kuitenkin omat haasteensa ja esimerkiksi videopuhelu voi olla muistisairaalle ihmiselle hämmentävä kokemus.

 

Aarnelle ja Taimille tärkeintä oli toistensa näkeminen.

Vaikka tapaamisbussi ei paikalle tullutkaan, niin läheinen oli sentään ihan edessä, vain parin metrin päässä. FL-STT

Uusimmat

Näkoislehti

20.9.2020

Fingerpori

comic