Lounais-Häme

Revontulia voi nyt nähdä joka puolella Suomea - ensi yönä luvassa pakkasta ja hallaa, ensi viikolla sää lämpenee

Helsinki
07.10.2018, 22:03

Kotimaa

Sunnuntai-illan aikana on päästy ihastelemaan revontulia ympäri Suomea. Havaintoja voi lisätä ja seurata muun muassa Ursan ylläpitämässä Taivaanvahti-palvelussa. Ilmatieteen laitokselta arvioidaan, että revontulia voi nyt mahdollisesti nähdä missä päin Suomea vain.
– Nyt kun havaintoja on ollut jo niin laajalti pohjoisessa ja etelässä, niin periaatteessa niitä on voinut havaita kaikkialla, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Tuomo Bergman kertoo.
Taivaanvahti-palvelun mukaan revontulia on nähty muun muassa Helsingin Pukinmäessä, Liperissä, Pudasjärvellä, Oulussa ja Järvenpäässä.
Bergman arvioi, että on mahdollista, että revontulia voi nähdä myöhemminkin yöllä.
– Käytännössä koko maassa on nyt selkeää yksittäisiä pilvilauttoja lukuun ottamatta, Bergman sanoo.

Pakkasyö tulossa

Maanantain vastaiseksi yöksi on luvassa pakkasta ja hallaa laajalti koko maassa Etelä-Suomea myöten. Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Petri Hoppulan mukaan viime yönä Lapin Muoniossa mitattiin 13,5 pakkasastetta. Esimerkiksi Lahdessa mitattiin pakkasta 0,2 astetta.
– Ensi yönä etelässä voi olla paikoin parisen astetta pakkasta, Hoppula kertoo.
Suomen länsiosissa on kuuran mahdollisuus, joten autoilijoiden on hyvä varautua mahdollisesti liukkaisiin teihin.
Tämän hetken ennusteen mukaan ensi viikolla kylmät yöt painottuvat enemmän maan pohjoisosiin.

Luvassa vuoden aikaan nähden normaalia lämpimämpää säätä

Alkavalla viikolla sateenvarjolle voi olla käyttöä, kun maan yli pyyhkäisee lännestä itään sadealue, joka tuo suureen osaan maata sateita. Maanantain sateet voivat tulla Lapissa lumensekaisena. Tiistaina Suomeen saapuu toinen sadealue, joka kulkee Etelä- ja Keski-Suomen, Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan yli. Lappi säästyy pääosin tiistain sateilta.
Sää muuttuu aurinkoisemmaksi isossa osassa maata keskiviikkona. Lämpötila voi kohota jopa yli 15 asteen maan etelä- ja keskiosissa.
– Ensi viikolla ollaan viikon puolivälin jälkeen vuoden aikaan nähden selvästi normaalia lämpimämmässä säässä. Etelässä voidaan päästä ylimmillään jopa 17 asteeseen, Hoppula sanoo.
Lapin alueella lämpötila pyörii viiden asteen molemmin puolin.

https://www.taivaanvahti.fi/observations/browse/pics/2673545/observation_id/desc/0/20

STT

Kuvat:

Näkoislehti

28.9.2020

Fingerpori

comic