Lounais-Häme Forssan seutu

Forssan Veneseura Riennossa on veneilty jo 90 vuotta – Sataman laituripaikkoihin on jopa jonoa

"Seuralla on Loimijoen rannassa satama, jossa on 35 laituripaikkaa, eikä niistä yksikään ole ollut koskaan tyhjillään."
Aarne Nieminen, Rauno Hakamäki ja Jarmo Thomsson ovat 90 vuoden ikään ehtineen Forssan Veneseura Riennon pitkäaikaisia jäseniä. Hakamäki toimii myös seuran sihteerinä. Kuva: Tapio Tuomela

Lämmin kesäpäivä ja ohi lipuvat kauniit järvimaisemat ovat Aarne Niemisen, Rauno Hakamäen ja Jarmo Thomssonin mielestä parasta veneilyssä. Hakamäki on 90 vuotta 17. elokuuta täyttäneen Forssan Veneseura Riennon sihteeri ja Nieminen ja Thomsson ovat jäseniä. Forssan Veneseura Riento on Suomen vanhimpia sisävesillä toimivia moottoriveneseuroja. Seura toimii aktiivisesti, ja myös tulevaisuus näyttää hyvältä.

– Seurassa on nyt vajaat 100 jäsentä. Jäsenmäärä vaihtelee hieman vuosittain. Seuralla on Loimijoen rannassa satama, jossa on 35 laituripaikkaa, eikä niistä yksikään ole ollut koskaan tyhjillään. Paikkoihin on jopa jonoa, Nieminen ja Hakamäki kertovat.

Jäsenten keski-ikä on lähemmäs 50 vuotta, mutta mukana on myös nuoria. Jäseniin kuuluu sekä miehiä että naisia. Suurin osa jäsenistä on Forssasta, Tammelasta tai Jokioisilta, mutta Forssan seudulla asuminen ei ole jäsenyyden edellytys ja mukana on veneilyn harrastajia esimerkiksi myös Helsingistä. Seuran satamakapteenina toimii Severi Mönttinen ja puheenjohtaja on Kari Suoranta. Nieminen, Hakamäki ja Thomsson kertovat olleensa veneseuran jäseniä jo pitkään.

– Suurimmalla osalla jäsenistä on moottorivene, ja joillakin on vesiskootteri ja purjeveneitäkin on ollut. Jäseneksi voi myös liittyä, vaikka ei olisi venettä, Nieminen ja Hakamäki sanovat.

Laiturit tehtiin talkootyönä

Seuralla on ollut toimintansa alusta asti Loimijoen rannassa satama. Paikka on ollut sama alusta asti. Sataman osoite on Rantakuja 7, ja sinne käännytään Esko Aaltosen kadulta. Forssan kaupunki omistaa rannan, jossa satama sijaitsee ja veneseura on vuokrannut alueen. Aluksi rantaa vuokrattiin yksityisiltä tontinomistajilta, ja alue tuli kaupungin omistukseen myöhemmin.

– Veneseura teki talkootyönä uudet laiturit vuonna 1995, kun joki ruopattiin ja reunoille tehtiin kivetykset. Joen tukinuiton jäljiltä kahtia jakaneet puomit poistettiin. Tukinuitto loppui jo 1970- tai 1980-luvulla, mutta puomien takia joesta vain puolet oli 1990-luvulle asti veneilijöiden käytössä, Thomsson kertoo.

Veneseura on rakennuttanut satamaan jäsentensä käyttöön paviljongin ja alueella on myös wc. Kaupunki on tehnyt rannan kivetystöiden yhteydessä veneenlaskupaikan, joka on yleisessä käytössä.

– Jäsenet harrastavat pääasiassa huviveneilyä. Joskus mukana on ollut myös kilpaveneilijöitä, ja seuran jäsenille ja kasvateille on tullut menestystä niin SM-tasolla kuin kansainväliselläkin tasolla. Esimerkiksi forssalaislähtöinen Sara Pakalen on ollut GT30-luokassa eli juniorisarjassa MM- ja EM-mitaleilla, Nieminen kertoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Veneily on Aarne Niemisen ja Rauno Hakamäen mielestä kesän paras harrastus. Kuva: Tapio Tuomela
Veneily on Aarne Niemisen ja Rauno Hakamäen mielestä kesän paras harrastus. Kuva: Tapio Tuomela

Jäsenet veneilevät pääasiassa Loimijoella ja Tammelassa Portaanjoella, Pyhäjärvellä ja Kuivajärvellä.

– Loimijoelta tulee Pyhäjärvelle matkaa noin viisi ja puoli kilometriä, ja siitä voi jatkaa Saarensalmen kautta Kuivajärvelle niin, että reitille tulee pituutta kaikkiaan toistakymmentä kilometriä. Nopea vene kulkee 30 solmun vauhtia, mutta moni veneilee reipasta kävelyvauhtia ja ihailee samalla maisemia. Perillä on mukava grillailla ja käydä saunomassa, Nieminen ja Hakamäki sanovat.

Venesillalla oma saunavuoro

Veneseuran jäsenillä on Venesillalla kesälauantaisin oma saunavuoro. Saunomaan voi tulla veneellä, mutta yhtä hyvin myös kävellen, autolla tai pyörällä.

– Sää sanelee veneilykauden keston. Usein kausi alkaa vapun nurkilla ja päättyy syksyllä, kun alkaa olla pimeää ja kylmää. Talvella veneitä huolletaan ja korjataan, Hakamäki toteaa.

Veneseura Riento viettää 90-vuotisjuhliaan lauantaina 22. elokuuta Lounais-Hämeen Pirtillä Tammelassa. Juhliin on kutsuttu Suomen Purjehdus- ja Veneilyliiton ja Forssan kaupungin viralliset edustajat, ja jäseniä on ilmoittautunut noin 50.

– Illalliskortteja on vielä jäljellä, ja mukaan voi tulla, vaikka ei olisi seuran jäsenkään, Nieminen, Hakamäki ja Thomsson vinkkaavat. FL

Lue myös: Veneilyn säännöt ovat iskostuneet hyvin lounaishämäläisten veneilijöiden mieliin: vesillä liikutaan entistä turvallisemmin (FL 10.7.2020)

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic