Lounais-Häme

Riihessä kuivatettu ruis on valmista puitavaksi – Korteniemen perinnetilalla kaivataan talkoolaisia

Anne Halla-aho (vas.) ja Tiina Liukkonen osallistuivat rukiin ahtamiseen riiheen ja ovat mukana myös puintitalkoissa. Kuva: Outileena Uotila Kuva: Outileena Uotila
Anne Halla-aho (vas.) ja Tiina Liukkonen osallistuivat rukiin ahtamiseen riiheen ja ovat mukana myös puintitalkoissa. Kuva: Outileena Uotila Kuva: Outileena Uotila

Korteniemen perinnetilalla Tammelassa puidaan ruista talkoilla lauantaina 24. elokuuta kello 11–17.

Vierailijat voivat osallistua rukiin puintiin riihessä tai ihan vain katsella, kuinka ruista ennen vanhaan puitiin ennen puimakoneita.

– Rikkaruohot rehottivat tänä suvena, mutta kyllä sieltä viljaakin tulee, kunhan saadaan talkooapua puimaan. Joutilaat vaatteet päälle ja varstaa heiluttamaan! Porukalla puinti – tai riihen tappo, kuten ennen sanottiin – on ihan mukavaa hyötyliikuntaa, toteaa Korteniemen emäntä Outileena Uotila.

Ruis saatiin riiheen jo 8. elokuuta, kun talkooväki oli sirppeineen ja viikatteineen leikkaamassa ruista.

Kun ruis oli leikattu, alkoi sade. Ruis oli melko kosteaa vielä viikkoa myöhemminkin, kun se ahdettiin riiheen. Riihtä on lämmitetty monta päivää, jotta vilja on saatu kuivaksi.

Aunusrukiin virallinen ylläpitäjä

Korteniemen pelloilla ja kasvimaalla viljellään vanhoja kotimaisia kasvilajikkeita perinteisin työtavoin.

Ruis leikataan viikatteilla, kuivataan kuhilailla ja puidaan varstoilla riihessä. Perinnetilan tarkoituksena on kulttuurimaiseman, vanhan rakennuskannan ja kulttuurista riippuvaisten lajien suojelu sekä vanhan perinnetiedon ylläpitäminen.

– Keväällä saatiin vihdoin Ruokaviraston virallinen päätös, jonka mukaan olemme viljelemämme vanhan, Aunuksesta tuodun maatiaisrukiin virallinen ylläpitäjä. Tässä tietää talkooväkikin tekevänsä arvokasta työtä ja näkee työnsä tulokset, Uotila sanoo.

Rukiin puintitalkoot Korteniemen perinnetilalla Liesjärven kansallispuistossa (Korteniementie 270, Liesjärvi, Tammela) lauantaina 24.8. kello 11–17. Rukiin puintitapahtumaan on vapaa pääsy. Päivän ajan Korteniemen tuvassa on myytävänä keittoa, kahvia ja leivonnaisia.

 

 

 

Uusimmat

Fingerpori

comic