Lounais-Häme

Riihimäen seutu vaatii: Turha kiire pois 8 tähden sairaalapäätöksestä

Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirien 8 tähden sairaalahanke pitää siirtää odottamaan, että maakuntauudistus astuu voimaan ja maakunnan toimielimet aloittavat toimintansa.

Näin esittävät näkemyksenään Riihimäen, Hausjärven ja Lopen kunnanjohtajat sekä Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymän yhtymäjohtaja.

Ensi tiistaina Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin valtuuston odotetaan päättävän yhteisen alustayhtiön eli 8 tähden sairaalahankkeen perustamisesta.

Päätöksenteon ajankohta on kunta- ja yhtymäjohdon mielestä kestämätön. Jos sairaanhoitopiirit tekevät päätöksen kiireellä nyt, ne lyövät lukkoon toimintaa, jota uusi maakuntahallinto joutuu jatkossa toteuttamaan. Maakuntahallinnon tulisi saada itse päättää erikoissairaanhoidon palvelujen järjestämistavasta.

-Kun tätä hanketta on valmisteltu, ei ole esitetty mitään pakottavaa syytä, miksi hanke pitää päättää nyt ja ennen maakuntauudistuksen voimaantuloa. Hanketta on muutenkin viety eteenpäin kovalla kiireellä, toteaa yhtymäjohtaja Jussi Savola.

Kiireettä kuvastaa, ettei Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirillä alun perin ollut tarkoitus pyytää edes lausuntoa kunnilta, vaan yhteisen yhtiön perustaminen aiottiin viedä suoraan sairaanhoitopiirin valtuuston päätettäväksi.

8 tähden sairaalahankkeen valmistelu saa kovaa kritiikkiä Riihimäen seudulta. Kun muuten valmistellaan väestölle yhden luukun periaatetta ja katkeamatonta sote-hoitopolkua, Kanta-Häme ja Pirkanmaa ovat irrottamassa erikoissairaanhoidon toiminnan erilliseen yhtiöön. Se merkitsee vaikeuksia suunnitella toimivaa ja kustannustehokasta sote-palveluketjua.

Riihimäellä arvostellaan, että erikoissairaanhoidon toimintatavoista päätetään jatkossa vahvasti Pirkanmaan ehdoilla.

Pirkanmaa painottuu yhteisyrityksen omistus- ja voimasuhteissa, joten Kanta-Hämeen maakunta joutuu tyytymään enemmistöomistajan ratkaisuihin.

-Tällä ratkaisulla Kanta-Häme luovuttaa Pirkanmaalle merkittävän osan päätösvallastaan erikoissairaanhoidon kehittämisen tai palveluverkkoratkaisujen osalta, kuntajohtajat toteavat.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin valtuusto käsittelee 8 tähden sairaalahanketta ensi tiistaina. Riihimäen seudun kunnat ovat antaneet edustajilleen konserniohjeen vastustaa yhtiön perustamista ennen maakuntahallinnon uudistuksen toteutumista. HÄSA

Uusimmat

Fingerpori

comic