Lounais-Häme Riihimäki

Riihimäki aloittamassa yt:t miljoonasäästöjen löytämiseksi – Sulkko: Kaikkea tarkasteltava kriittisesti

Riihimäen kaupunginjohtaja Sami Sulkko: Tehostamistoimet ovat välttämättömiä lisävelkaantumisen estämiseksi. Veroprosentti pidetään ennallaan.
Riihimäen kaupunginjohtajan Sami Sulkon mukaan kaikki kaupungin toiminnot on nyt syynättävä läpi, jotta talous saataisiin tasapainoon ja toimintatavat nykyistä modernimmiksi.

Riihimäen kaupunginjohtaja Sami Sulkko esittää, että kaupunki aloittaa yhteistoimintaneuvottelut 4,8 miljoonan euron pysyvien säästöjen löytämiseksi.

Säästöjä haetaan muun muassa toimintojen uudelleenjärjestelyillä ja kiinteistöjen käyttöä tehostamalla. Henkilöstömenoja on tarkoitus hillitä myös lomautuksilla, osa-aikaistamisilla ja irtisanomisilla.

Sopeutusten taustalla on valtuustokauden tavoite 10 miljoonan euron vuosikatteesta. Ilman sitä kaupunki joutuisi Sulkon mukaan ottamaan lisää velkaa tai nostamaan veroja.

– Kaikkia toimintoja on pystyttävä tarkastelemaan kriittisesti, aiemmin Forssan kaupunginjohtajana toiminut Sulkko sanoo.

– Olen vakuuttunut siitä, että kun tiedostamme asian vakavuuden ja teemme töitä yhdessä henkilöstön kanssa, löydämme kestävät ratkaisut.

 

Kaupunginjohtajan ensi vuoden talousarvioehdotus muodostuu haussa olevien lisäsäästöjen jälkeen 8,5 miljoonaa euroa ylijäämäiseksi. Se perustuu nykyisen tuloveroprosentin (20,50) säilyttämiseen.

Vuoden 2020 toimintamenoiksi ynnätään ehdotuksessa yhteensä 192,5 miljoonaa euroa, 4 miljoonaa euroa enemmän kuin viime vuoden tilinpäätöksessä. Vuosi vuodelta jatkunut kustannusnousu huolettaa kaupungin johtoa.

Investointimenot ensi vuodelle ovat vain 10 miljoonaa euroa.

Riihimäen suurimpia murheita ovat kiinteistöjen ja toimipaikkojen runsaus sekä suuri korjausvelka.

 

Riihimäki saattaa esimerkiksi keskittää eri museoita samoihin tiloihin, siirtää musiikkiopiston toiminnan koulukiinteistöihin ja luopua toisesta jäähallista.

– Liikuntapuolella meillä on kaksi isoa kustannushaastetta eli uimahalli ja jäähallit. Kaikki muu on marginaalista, Sulkko kiteyttää.

Hänestä on syytä pohtia, kannattaako kaupungin ylläpitää peräti kahta jäähallia, joita käyttää kuitenkin vain pieni osa asukkaista.

– Museoiden lakkauttaminen ei ole tämänhetkisellä valtionosuusjärjestelmällä järkevä vaihtoehto, mutta on järkevää selvittää, voitaisiinko niitä niputtaa samoihin tiloihin ja hakea kaikki mahdolliset synergiaedut, kaupunginjohtaja toteaa.

– Kaikkein epäkäytännöllisin museokiinteistö on kaupunginmuseon kiinteistö, vaikka se onkin sinänsä hyvällä paikalla.

Kaupungin erilaisia palvelu- ja käyttömaksuja saatetaan nostaa. Sulkon mukaan niitä ei ole tarkistettu viiteen vuoteen.

 

Riihimäki avaa kaupunkilaisille perjantaina sähköisen palautekanavan, johon toivotaan ehdotuksia toimenpiteistä kaupungin talouden tervehdyttämiseksi.

Riihimäen kaupunki on perännyt kulukurin tiukentamista myös kuntayhtymiltä. Riihimäen terveyskeskuksen kuntayhtymän, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin ja Kanta-Hämeen ensihoitopalvelut kasvattavat Riihimäen menoja ensi vuonna liki miljoonalla eurolla.

Riihimäen kaupunginhallitus käsittelee Sulkon talousarvioehdotusta ja päättää yt-neuvottelujen aloittamisesta 21. lokakuuta. Budjettivaltuusto istutaan 11. marraskuuta. FL

Lähes 5 M€:n lisäsäästöt

Riihimäen kaupunki etsii 4,8 M€:n lisäsäästöt yt-neuvottelujen kautta.

Lisäsäästöjen jälkeen kaupunginjohtajan talousarvioehdotus v:lle 2020 on

8,5 M€ ylijäämäinen.

Ehdotuksessa ei kajota veroprosentteihin. Riihimäen tuloveroprosentti on 20,5.

Säästöjä löytynee muun muassa toimintoja keskittämällä ja tarpeettomista kiinteistöistä luopumalla.

Uusimmat

Näkoislehti

4.7.2020

Fingerpori

comic