Lounais-Häme

Riihimäki haluaa säilyttää Suomen lasimuseon aseman erikoismuseona

Lasimuseon erikoismuseoasema oli ensimmäisen kerran uhattuna vuonna 2012.
Kuvassa Kaj Franckin muotoilemaa esineistöä. Arkistokuva: Esko Tuovinen

Riihimäen kaupunki haluaa säilyttää Suomen lasimuseon aseman valtakunnallisena erikoismuseona.

Opetus- ja kulttuuriministeriö valmistelee museolain uudistusta, jonka yhteydessä kaikki museot hakevat uudelleen valtionosuuden piiriin.

– Lasilla on Suomen historiassa hyvin erilainen kansallinen ja kansainvälinen merkitys kuin vaikkapa valaisimilla. Mikään muu museo ei kykene hoitamaan nykyisiä Suomen lasimuseon tuottamia asiantuntijapalveluita, edunvalvontaa tai merkittävää näyttelytoimintaa, sanoo Suomen lasimuseon museonjohtaja Hanna Mamia-Walther.

Osana museolain uudistusta ministeriö arvioi, täyttävätkö kaikki nykyiset Suomen valtakunnalliset erikoismuseot vastuumuseoksi nimeämisen edellytykset. Arviointityö on vielä kesken.

Erikoismuseon aseman säilyttääkseen museoiden täytyy täyttää neljä kriteeriä.

Sen pitää edustaa valtakunnallisesti merkittävää toimialaa, olla toimialan kannalta tarpeellinen, huolehtia valtakunnallisesti merkittävästä kokoelmasta ja suoriutua erikoismuseolle laissa määrätyistä tehtävistä.

Museovirasto on antanut asiasta lausunnon ministeriölle ja sen mukaan Riihimäellä sijaitseva Suomen lasimuseo ei täytä kaikilta osin näitä kriteerejä. Lausunnon mukaan lasi on aihealueena liian kapea ja lasimuseo toimii alueella, jota Designmuseo muotoilun yleismuseona jo hoitaa.

Lasimuseon erikoismuseoasema oli ensimmäisen kerran uhattuna vuonna 2012, kun Valtakunnalliset erikoismuseot – selvitys erikoismuseojärjestelmän tilasta ja tulevaisuudesta -raportti valmistui. Argumentit lasimuseon asemasta olivat samat kuin Museoviraston lausunnossa nyt.

Tuolloin lasimuseon erikoisasemaa puolustettiin laajalti. Muun muassa suomalaiset ja kansainväliset museot, kansainvälinen museokomitea ICOM ja oppilaitokset lähettivät opetus- ja kulttuuriministeriöön museota puolustavia lausuntoja.

– Kansainvälisesti tunnetun museon asemaa ei pidä horjuttaa. Kyseessä on museoyksikkö, jonka asiantuntemus on kansallisesti ja kansainvälisesti tunnustettua. Lasimuseossa tehdään työtä kustannustehokkaasti ja museon kävijämäärät ovat nousussa, Riihimäen kaupunginjohtaja Sami Sulkko sanoo.

Suomen lasimuseo sai valtakunnallisen erikoismuseon statuksen vuonna 1994. Se on ainoa valtakunnallinen erikoismuseo Kanta-Hämeessä. Suomen lasimuseo perustettiin Riihimäelle jo vuonna 1961. Uusiin tiloihin museo muutti vuonna 1980. FL

 

 

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic