Lounais-Häme Humppila

Riipan asema saadaan sittenkin Humppilaan – päätös mahdollisesti jo ensi maanantaina

Riipan asema voidaan saada Humppilaan jo tänä vuonna. Kälviän kyläyhdistys perui valituksensa ja nyt odotetaan Kokkolan kaupungin päätöstä.
Riipan asemarakennuksen siirto on sittenkin onnistumassa. Museorautatieyhdistys kunnostaa rakennuksen ja sijoittaa sen Humppilaan nykyisen asemakopin paikalle.

Riipan asemarakennuksen siirto Humppilaan museorautatien yhteyteen saattaa onnistua jo tänä vuonna.

Kokkolan rakennuslautakunta käsittelee aseman kohtaloa maanantaina. Vanha asemarakennus oli tarkoitus siirtää Humppilaan lokakuun alussa, mutta Kälviän kotiseutuyhdistyksen tekemä valitus esti aikeet.

Kotiseutuyhdistys perui valituksen nopeasti.

– Kyläyhdistyksellä oli väärinkäsityksiä rakennuksen kohtalosta, mutta keskustelujen jälkeen pääsimme nopeasti yhteisymmärrykseen, Museorautatieyhdistyksen puheenjohtaja Marko Laine kertoo.

 

Lue myös: Riipan aseman siirto Kälviältä Humppilaan lykkääntyi yllättäen – Jokioisten museorautatieyhdistykselle isoja ongelmia

 

Asemarakennuksen siirto odottaa enää Kokkolan kaupungin päätöstä, sillä Museoviraston puoltava lausunto saatiin viime viikolla.

– Vaikea sanoa, saadaanko kaupungin päätös jo tulevana maanantaina, sillä Kokkola on valinnut byrokraattisen reitin, Laine kertoo.

Jotta asemarakennus ehditään kunnostaa ensi kevääseen mennessä, pitäisi siirron tapahtua ennen talven tuloa, mielellään jo marraskuussa.

– Siirron järjestelyt vievät vähintään kaksi viikkoa, joten valmistelut on aloitettava heti päätöksen tultua.

Lokakuinen siirto keskeytyi viime hetkellä, mistä koituu Museorautatieyhdistys mittavat tappiot.

– Pahin skenaario oli 20 000. Nyt näyttää siltä, että menetys asettuu 5 000–15 000 euron väliin. Sekin on meille iso summa, Laine harmittelee.

 

Museorautatieyhdistys saa Riipan asemasta monitoimirakennuksen, johon sijoittuu odotushuone, näyttelytila, pieni kahvio sekä lipunmyynti ja konttori.

Lattiapinta-alaa rakennuksessa on 52 neliötä. Rakennus on valmistunut vuonna 1903 ja kokenut vuosikymmenten mittaan lukuisia muutoksia.

– Alun perin rakennus oli keskeltä avoin. Toisella puolella oli lipunmyynti, toisella puolen tilat matkatavaroille. 1940-luvulla tila muutettiin umpinaiseksi ja 1980-luvulla asema muutettiin tekniseksi turvalaitetilaksi. Lipunmyynnissä rakennus toimi edellisen kerran vuonna 1979, Laine kertoo.

Humppilassa asemarakennus remontoidaan 50-luvun tyyliseksi.

Jokioisten museorautatien kausi 2019 starttaa 2. kesäkuuta.

– Jos kaikki etenee suunnitellusti, asemarakennus on silloin käytössä ja kunnostettu, Laine linjaa.

Riipan asemaa koskevista uusista käänteistä kertoi ensimmäisenä Yleisradio. FL

Uusimmat

Näkoislehti

9.4.2020

Fingerpori

comic