Lounais-Häme Urjala

Riistakolmioiden laskennat alkavat – Urjalan rhy aloittaa laskennat kelien viilennyttyä

Riistakolmiolaskennoilla kerätään tietoa metsäkanalintujen määrästä. Urjalassa laskennat aloitetaan kelin jäähdyttyä.
Kolmiolaskennassa lasketaan metsäkanalintujen eli metson, pyyn, teeren ja riekon määrä. Arkistokuvassa on naaraspuolinen metso eli koppelo. Kuva: Erkki Laine
Kolmiolaskennassa lasketaan metsäkanalintujen eli metson, pyyn, teeren ja riekon määrä. Arkistokuvassa on naaraspuolinen metso eli koppelo. Kuva: Erkki Laine

Riistakolmioiden kesälaskenta-aika alkoi lauantaina 27. heinäkuuta. Urjalan riistanhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Tero Aho kertoo, että tarkkaa ajankohtaa Urjalan kolmion laskennasta ei ole vielä sovittu.

– Laskenta alkaa tässä lähiaikoina. Sitten kun kelit alkavat jäähtyä, ettei ole näin älyttömän kuuma.

Urjalan riistanhoitoyhdistyksellä on laskettavanaan yksi kolmio, ja yhdistys laskee kolmion yhden sivun. Kahden muun sivun laskemisessa auttaa naapuriseura.

– Kolmion laskentaan kuluva aika riippuu maastosta ja laskentaan osallistuvan väen määrästä. Jos yhdellä sivulla on kolme laskijaa, laskemiseen menee tunnin verran.

Maastossa tehdyt havainnot merkitään kartalle ja kunkin lajin määrät laskentalomakkeisiin, jotka sitten lähetetään Luonnonvarakeskukselle.

 

Riistakolmiot ovat pysyviä metsäriistan runsauden seurantaa varten perustettuja laskentareittejä, joita on Suomessa yhteensä 1 000. Riistakolmio on tasasivuinen kolmio, jonka sivu on neljä kilometriä. Yhden kolmion laskettu pinta-ala on siten 72 hehtaaria.

Kolmen laskijan ketju kirjaa kaikki 60 metrin kaistalta lähtevät metsäkanalinnut. Kesälaskennan tuloksena saadaan metsäkanalintujen tiheydet (yksilöä/1 km) ja poikastuoton tunnusluvut.

 

Riistakolmioiden kesälaskenta-aika alkoi 27. heinäkuuta ja päättyy 11. elokuuta.

Laskentojen tuloksena saadaan metson, teeren, pyyn ja riekon tiheydet, poikasosuudet, keskimääräinen poikuekoko ja poikueellisten naaraiden määrä. Luvut kertovat, kuinka paljon lintuja on suhteessa aikaisempiin vuosiin ja miten metsäkanalintujen lisääntyminen on onnistunut.

Syksyn metsästysajat päätetään laskentojen tulosten perusteella heti laskentakauden päätyttyä. Metsäkanalintujen metsästysaikoja koskeva asetus lähtee lausunnolle elokuun puolivälissä ja asetus tulee voimaan juuri ennen metsästyksen alkua. FL

 

Uusimmat

Näkoislehti

31.5.2020

Fingerpori

comic