Lounais-Häme Forssa

Riistantuntemusta ja ilmakivääriammuntaa: lasten ja nuorten erätapahtuma johdatti nuorison takaisin metsään

Forssan metsästysseuran lasten ja nuorten tapahtumassa tutustuttiin lauantaina eränkäynnin ja metsästyksen maailmaan.
Forssan metsästysseuran järjestämässä lasten ja nuorten erätapahtumassa Heidi Kukkonen, Lemmy Lehti, Oliver Kukkonen sekä Moonika ja Benjamin Heino pääsivät tunnistamaan riistalintuja Sanna Koivukankaan ja Niko Kukkosen johdolla. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssan metsästysseuran järjestämässä lasten ja nuorten erätapahtumassa Heidi Kukkonen, Lemmy Lehti, Oliver Kukkonen sekä Moonika ja Benjamin Heino pääsivät tunnistamaan riistalintuja Sanna Koivukankaan ja Niko Kukkosen johdolla. Kuva: Lassi Puhtimäki

Lauantaiaamuna Vieremän metsässä liehuu keltaisia merkkausnauhoja. Metsälammessa uiskentelevat sorsien houkutuskuvat. Hirvitorni jököttää puiden katveessa. Kauempaa metsässä kuuluu innostuneita kiljahduksia ja koirien haukuntaa. Forssan metsästysseuran lasten ja nuorten erätapahtuma on alkanut. …

 

Päivän aikana lapset pääsivät tutustumaan rastirataa kiertäen metsästykseen ja eränkäyntiin. Kahdeksan rastin aiheina olivat muun muassa hirvi- ja peuraeläinten metsästys ja ruokinta, riistalinnut sekä pienpedot ja luolametsästys. Metsän siimeksessä pääsi kokeilemaan myös ilmakivääriammuntaa ja rapsuttelemaan metsästyskoiria.

– Järjestimme tapahtuman nyt toista kertaa. Haluamme tutustuttaa nuoret metsästykseen ja samalla innostaa heitä myös mukaan toimintaamme, Forssan metsästysseuran puheenjohtaja Tero Kosunen perustelee.

Kosusen mukaan metsästysseurojen keski-ikä nousee vuosi vuodelta korkeammaksi. Mukaan kaivataan uusia, aktiivisia jäseniä. Metsästysseuran puheenjohtaja katsoo, että metsästys on hyvä harrastusvaihtoehto esimerkiksi sellaiselle nuorelle, joka ei harrasta urheilua.

– Haluamme saada nuorison takaisin metsään ja tarjota vaihtoehdon puhelimen räpläämiselle. Eränkäynti on sopiva yhdistelmä liikuntaa ja luonnossa olemista, Kosunen summaa.

Benjamin Heino tähtäsi tarkasti maalitaulua ilmakivääriammunta-rastilla. Kuva: Lassi Puhtimäki
Benjamin Heino tähtäsi tarkasti maalitaulua ilmakivääriammunta-rastilla. Kuva: Lassi Puhtimäki

Oliver ja Heidi Kukkonen, Lemmy Lehti sekä Benjamin ja Moonika Heino osallistuivat erärasteille ensimmäisten joukossa. Metsälammen äärellä lapsiryhmä pääsi arvuuttelemaan, mitä lintuja houkutuskuvat esittävät. Lisäksi lammen äärellä pohdittiin, miksi sen rannalle on tuotu viljaa.

– Onks noi oikeita? lapsiryhmästä joku kuiskaa hiljaa katselleessaan lammessa kelluvia muovilintuja.

Monelle rastiryhmän lapsista metsästys on tuttua jo etukäteen omien vanhempien harrastuksen kautta. Heidi on ehtinyt suorittamaan metsästyskortinkin. Nuoret eränkävijät ovat vakuuttuneita siitä, että heistä tulee isona metsästäjiä. Myös metsästystakkiin pukeutunut Benjamin on innostunut eränkäynnistä.

– Olen päässyt isän mukaan hanhi- ja peurajahtiin. Kotona olen päässyt maistamaan riistaherkkuja. Metsästys on hyödyllistä, tuleva metsästäjä kertoo.

Luitko tämän: Metsämiehestä mestariksi: “Puolessavälissä oli kamelin selkä katketa”

Forssalaiset Niko Kukkonen ja Sanna Koivukangas toimivat tapahtumassa rastiohjaajina. He ovat mukana tapahtumassa toista kertaa. Kukkosen ja Koivukankaan mukaan metsästys on harrastus, joka tarjoaa jokaiselle jotakin kiinnostavaa. Metsästyksestä on tullutkin koko Kukkosen ja Koivukankaan perheen yhteinen harrastus. Heidän mielestään on tärkeää, että lapset oppivat arvostamaan eränkäyntiä.

– Metsästys on paljon muutakin kuin saaliin saamista. Siihen kuuluu riistanhoito ja kolarieläinten etsintä. Loppuen lopuksi metsästäjällä on aika paljon vastuuta luonnosta ja sen hyvinvoinnista, pariskunta perustelee.

Rastiohjaajien mukaan erätapahtumassa kävi viime vuonna paljon perheitä, joilla ei ollut mitään aiempaa kokemusta metsästyksestä. Heidät toi tapahtumaan puhdas kiinnostus aihepiiriä kohtaan.

– Monilla lapsilla on paljon tietämystä eränkäynnistä, toisille rasteilla käsiteltävät aiheet ovat täysin tuntemattomia. Tällaista tapahtumaa tarvitaan, jotta vanha metsästysperinne säilyy myös tuleville sukupolville, Kukkonen ja Koivukangas summaavat. FL

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic