Lounais-Häme Somero

Riisuttu kaikesta ylimääräisestä – Somerolla tutustutaan viikonloppuna raku-nakuun

Someron Kivimeijerillä vietetään keramiikan viikkoa, jonka päättää viikonlopun Rakufestivaalit.
Keraamikko Jari Vesterinen opasti rakufestivaalin kurssilaisia rakukeraamikan teossa. Kuva: Tapio Tuomela
Keraamikko Jari Vesterinen opasti rakufestivaalin kurssilaisia rakukeraamikan teossa. Kuva: Tapio Tuomela

Someron Kivimeijerillä on tällä viikolla vietetty keramiikan viikkoa. Viikon kruunaa neljättä kertaa järjestettävät Rakufestivaalit, joissa keraamikko Jari Vesterinen vetää viikonlopun ajan erilaisia työnäytöksiä raku-keramiikan teosta.

Raku-keramiikka on perinteinen japanilainen tekniikka tehdä keramiikkaesineitä.

– Savimassaesineen päälle laitetaan savilietettä ja lasitetta, jotka tippuvat polton ja jäähdytyksen jälkeen. Kaikki ylimääräinen ikään kuin riisutaan pois. Siksi menetelmää sanotaan naked rakuksi eli naku-rakuksi, Vesterinen kertoo.

Kivimeijerin työnäytöksessä rakennettiin tynnyriuuni, jossa keramiikkaa kaasupoltettiin. Raku-keramiikkaa poltetaan 1–1,5 tuntia noin 880 asteessa, jonka jälkeen esineet nostetaan pihdeillä savustumaan puruihin.

– Puruissa kymmenen minuuttia savustuttuaan esineet nostetaan veteen, jossa esineen päältä tippuu kaikki ylimääräinen pois, sanoo Vesterinen.

Jokainen raku-tekniikalla tehty esine on ainutlaatuinen, koska esimerkiksi lämpötilanvaihteluita on mahdotonta toistaa täysin samalla tavalla. Savustuksen taso taas vaikuttaa esineen väritykseen.

Raku-esineet eivät ole käyttökeramiikkaa. Ne ovat niin huokoisia, että vesi menisi niistä läpi.

Suuri taidekeskus suunnitteilla

Someron Kivimeijerin toimintaa pitää yllä Pitkäjärven taide ja kulttuuri ry. Yhdistyksen puheenjohtaja Marika Jensen kertoo, että meijerin tapahtumissa ja näyttelyissä on riittänyt kävijöitä.

– Viikonloppuna ihmisiä tulee varmasti katsomaan ja seuraamaan työesityksiä.

Kivimeijerille on muodostunut aktiivinen porukka, joka tekee muun muassa keraamisia polttokokeiluja ja lasikokeiluja.

Tulevaisuuden suunnitelmiakin on: taiteilija Antero Kare on muun muassa suunnitellut Kivimeijeristä suurta taidekeskusta, sinne järjestettävää keraamikkojen symposiumia ja kansainvälisiä vieraita.

– Olemme tähän mennessä ylittäneet kaikki suunnitelmamme. Nämä ovat kuitenkin vielä suunnitelman tasolla, Kare kertoo.

Someron Kivimeijerin 10-vuotisjuhlanäyttelyssä on esillä muun muassa nuutajärveläisen Janne Rahusen lasitöitä. Kuva: Tapio Tuomela
Someron Kivimeijerin 10-vuotisjuhlanäyttelyssä on esillä muun muassa nuutajärveläisen Janne Rahusen lasitöitä. Kuva: Tapio Tuomela

Paikallisuus kiinnosti vierailijoita

Toiminta Kivimeijerillä alkoi vuonna 2010, kun yhdistys perusti näyttely-, työskentely- ja kurssikeskuksen. Näyttelytilaa kiinteistössä on 560 neliömetriä. Meijerissä järjestetyt näyttelyt ovat keskittyneet kuvataiteeseen, muotoiluun ja valokuvaukseen.

Jensenin mukaan yksi meijerin suosituimmista näyttelyistä oli vuonna 2017 ollut Paimionjoki-näyttely.

– Paikallisuus selvästi kiinnosti, koska ihmisiä kävi silloin eniten, Jensen sanoo.

Rakufestivaalit jatkuvat koko viikonlopun. Lauantaina luvassa on taiteen maisteri Helena Saarikosken luento Kiinan terrakotta-armeijasta kello 14 ja sunnuntaina krokodile skin -rakupolton lasitusmenetelmään tutustutaan keraamikko Pirjo Lautaisen opastuksella. Lisäksi keraamikko Jari Vesterinen jatkaa rakupolttoja sunnuntaihin asti. FL

Uusimmat

Näkoislehti

25.5.2020

Fingerpori

comic