Lounais-Häme

Riitit auttavat elämänmuutoksissa – taiteilija löysi uhrilahjat eteenpäin menemisen symbolina

Korutaiteilija Maria Nuutisen Käännekohtia-näyttelyn pääosassa ovat ihmiset. Kuvissa on Nuutisen ystäviä ja sukulaisia, ja niiden päälle on aseteltu irrotettavia koruja emalista ja kankaasta. Jotkut pienemmistä valokuvista on otettu Nuutiselle rakkaista vanhoista valokuvista.

-Valokuvaus, korutaide ja niiden yhdistäminen ovat intohimoni. En tiedä mistä se on tullut, ehkä rakastan kumpaakin niistä, Nuutinen kertoo.

Nuutinen sai inspiraation teoksiin Kreikassa lomamatkalla. Hän kävi ortodoksikirkossa, jossa ikonin eteen oli laitettu hopeanvärisiä alumiinisia metallilevyjä, joissa oli erilaisia kuva-aiheita. Ne olivat uhrilahjoja eli votiiveja.

-Oli sydän, auto, hevonen ja eri-ikäisiä ihmisiä. Ikonia oli myös koristeltu, puettu. Oli koruja, kuten kultaketjuja, ristejä, korvakoru tai sormus. Oli jopa sellaisia ikoneja joissa kuva-aihetta, kuten Madonnaa ei enää näkynyt ollenkaan, koska se oli kokonaan uhrilahjakorujen peitossa.

Aihe rupesi kiinnostamaan, joten Nuutinen kävi uskonnollisen tavaran kaupassa, jossa samaisia votiiveja myytiin.

– Kysyin mitä nuo metalliesineet ovat. Myyjä näytti Palava sydän -votiivia ja sanoi, että jos sinulla on esimerkiksi sydänvaivoja, niin voit viedä sen kirkkoon uhrilahjana. Votiivit symboloivat pyyntöä tai toivetta ja toimivat myös kiitoksena.

Käännekohtia-näyttelyssä Nuutinen halusi korostaa nykyelämän riitittömyyttä. Hänestä ihmiset jättävät nykyään usein asiat kesken ja käsittelemättä, vaikka muutokset kuuluvat ihmiselämään. Taideteoksen voi hankkia voimaa antavana eleenä itselleen tai lahjaksi, esimerkiksi isossa elämän käännekohdassa.

– Riitti, kuten votiivien jättäminen on symbolinen ele. Sillä voi käsitellä vaikkapa vaikeaa asiaa omassa mielessä ja jättää sen taakse.

Toisessa huoneessa yleisöteos Surija liittyy samaan aiheeseen. Nuutinen halusi luoda teoksen, joka toimii votiivin tavoin, mutta ei ole uskonnollinen.

– Sureva ihminen voi teoksessa punoa isoa helminauhaa ja siirtää näin omia suruja Surijalle, jolle muodostuu helminauhasta kyynelvirta.

Nuutinen on opiskellut mm. Saimaan ammattikorkeakoulussa, ja asuu ja työskentelee vakituisesti Lappeenrannassa. Taiteen edistämiskeskus ja Kaakkois-Suomen taidetoimikunta ovat tukeneet näyttelyn järjestämistä. FL

Käännekohtia, Maria Nuutisen valokuvia ja koruja 15.5.–10.6. Forssan museon Aulagalleriassa.

Uusimmat

Fingerpori

comic