Lounais-Häme

Rikollisliiga vei paljutkin pihasta

 

Parikymmenpäinen kantahämäläisistä miehistä koostunut liiga varasti parin vuoden aikana noin 500000 euron edestä monitoimityökaluja, mönkijöitä, moottoripyöriä, vesijettejä, paljuja…

-Jos palju oli jo valmiiksi peräkärryllä, koko kärry vietiin ja jos ei, nuoret anastivat ensin kärryn ja veivät paljun sillä mukaansa, vanhempi konstaapeli Tuomas Kuure Hämeen poliisilaitoksen Hämeenlinnan poliisiasemalta kertoo.

Reilu puolet epäillyistä on kotoisin Forssasta ja Tammelasta.

Tutkinnanjohtajana toimineen rikoskomisarion Juha Pynttärin mukaan toiminta ei ollut sotilaallisen järjestelmällistä eikä kukaan epäillyistä ollut kaikissa rikoksissa mukana.

-Näin laaja kotimaisten tekijöiden rikossarja on kuitenkin harvinaista, Pynttäri toteaa.

Nuoret miehet kävivät rikosreissuillaan Kirkkonummen ja Kuusamon välisellä alueella. Pääosa rikoksista tehtiin Pirkanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Hämeessä

-Tekijät olivat nuoria, nuorimmat 1990-luvun alussa syntyneitä, ja useimmat työttömiä, joten kyse oli tulonhankintakeinosta, Kuure kertoo.

Hieman vanhemmat miehet hankkiutuivat eroon tavarasta. Koko toimintaa veti viisikymppinen mies.

Liiga ehti tehtailla noin 150 rikosta vuosien 2013 ja 2015 välisenä aikana.

Kuuren mukaan ensimmäiset rikokset jäivät ensin selvittämättä, kunnes porukan johdossa olleen henkilön jäljille päästiin. Kun vyyhti alkoi aueta, selvisi myös tekojen laajuus.

Miehet myivät lähes kaiken, mitä varastivat. Osa tavaroista jäi tosin omaan käyttöön; yksi pomoista jätti muun muassa yhden paljun omalle pihalleen.

-Osa tavaroista myytiin osina. Esimerkiksi moottoripyörä purettiin ja myytiin osina.

Tavarat myytiin joko suoraan tai esimerkiksi Tori.fi:n kautta. Kuure sanoo, että ostajan pitäisi tajuta, että tavara on varastettu, jos sen saa halvalla. Esimerkiksi noin 20000 euron arvoinen Avant-kuormaajia myytiin 5000 eurolla.

Avant oli yksi suosituimpia kohteita.

-Avant on hyvän henkilöauton hintainen, mutta riski sille, että kuormaaja joutuisi liikennevalvontaiskuun, on paljon pienempi kuin varastetun auton, Pynttäri selventää.

Kuure toteaa, että tavaravarkaudet laitetaan usein ulkomaalaisliigojen piikkiin ja tavara myydään ulkomaille, mutta tekijöitä löytyy myös omasta takaa niin kuin markkinoitakin.

-Osa suomalaisista on valmis ostamaan varastettua tavaraa ihan vain siksi, että sen saa halvalla, Kuure ihmettelee.

Rikosvyyhdin oikeuskäsittely on vasta alullaan. Pynttärin mukaan rikoksia ja tekijöitä on niin paljon, että tuomioiden julistamiseen menee vielä aikaa.

-Tutkinnan vaiheet ovat kuitenkin loppumetreillä, Pynttäri summaa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic