Lounais-Häme Hämeenlinna

Rikollisten järjestelmähyökkäys kiusaa maatalousmyymälää Forssassakin – Portit olleet maanantaista asti kiinni

Isku järjestelmäpalvelimiin Tanskassa on näkynyt myös Forssan-myymälässä.
Hankkijan Forssan-myymälän portti oli torstaina suljettu, kun myymälässä ei voitu ottaa vastaan kortti- tai käteismaksuja. Kuva: Lassi Puhtimäki
Hankkijan Forssan-myymälän portti oli torstaina suljettu, kun myymälässä ei voitu ottaa vastaan kortti- tai käteismaksuja. Kuva: Lassi Puhtimäki

Suomen johtavaksi maatalouskaupaksi itseään tituleeraava Hankkija oy ei ole pystynyt myymään tällä viikolla mitään kuluttaja-asiakkailleen, jotka olisivat maksaneet kortilla tai käteisellä.

– Myymälöissä on nyt saatu korvaavat ratkaisut kaikkiin toimintoihin. Tänään (torstaina) alkavat kassat taas toimia ja lopuissakin myymälöissä perjantain aikana, Hankkija oy:n toimitusjohtaja Jyrki Lepistö kertoo.

Hankkijan Forssan-myymälästä kerrottiin torstaina iltapäivällä, että myymälä on ollut suljettuna maanantaista torstaihin asti. Kassan toimimisen ja näin ollen myymälän avautumisen toivottiin tapahtuvan perjantaina. Forssassa on palveltu tiliasiakkaita sekä verkkokaupan noutoasiakkaita.

Hankkijalla on 61 myymälää eri puolilla Suomea.

Päästy vahvojen suojausten läpi

Maksupäätteiden käyttö ei ole onnistunut ulkopuolisen, vakavan it-järjestelmähyökkäyksen vuoksi. Se kohdistui Danish Agron tietojärjestelmiin sunnuntaina 19.4.

Hankkija kuuluu tanskalaiseen Danish Agro -ryhmään, jonka Tanskassa sijaitseviin konesaleihin ja palvelimiin hyökkäys kohdistui.

– Tämä on rikollisten lunnasvaatimushyökkäys. Siinä on päästy vahvojen suojausten läpi, Lepistö kertoo.

Koska ryhmän järjestelmät ovat yhteisiä, hyökkäys vaikutti ketjuun kuuluvien yhtiöiden toimintoihin Tanskan ja Suomen lisäksi myös Ruotsissa ja Puolassa.

– Kaikki tietojärjestelmät olivat käytännössä pois käytöstä. Nyt järjestelmiin pääsy on rakennettu uudella tavalla. Hankkijan osalta aika paljon toimintaa säilyi ihan vaurioitumatta, kunhan järjestelmiin päästiin taas käsiksi, Lepistö kertoo.

Lepistö painottaa, että rikollisten vaatimuksiin ei ole suostuttu eikä suostuta.

”Vakava hyökkäys”

Toimitusjohtaja Lepistön mukaan Hankkija on pystynyt järjestelmähyökkäyksestä huolimatta palvelemaan tiliasiakkaitaan eli käytännössä maatalousyrittäjiä, joilla ”kylvö painaa päälle”.

– Tavaraa on pystytty toimimaan ja rehutilaukset ovat jatkuneet normaalisti. Laskut eivät vain ole lähteneet, Lepistö kertoo.

Verkkokauppa toimi normaalisti jo keskiviikkona.

Lepistön karkean arvion mukaan Hankkijan liikevaihdosta noin 90 prosenttia tapahtuu tiliasiakkaille ja noin 10 prosenttia kuluttaja-asiakkaille.

– Vaikutuksia ei ole tarkkaan laskettu, eikä oikein pystykään. Tämä on vakava hyökkäys, mutta suhteellisen nopeasti hommat on taas saatu kuntoon ja pystymme toimimaan. FL

Asiasanat

Näkoislehti

27.9.2020

Fingerpori

comic