Lounais-Häme

Rikollisuus romahti Kanta-Hämeessä – Henkirikokset lisääntyivät alkuvuonna

Alkuvuonna eniten vähenivät törkeät huumausainerikokset ja ryöstöt. Henkirikokset ja niiden yritykset viisinkertaistuivat.
Huumausainerikoksia kirjattiin Kanta-Hämeessä alkuvuonna 483, mikä on 88 vähemmän kuin vuosi sitten. Törkeitä tapauksia on ollut 6. Kuva: Lassi Puhtimäki
Huumausainerikoksia kirjattiin Kanta-Hämeessä alkuvuonna 483, mikä on 88 vähemmän kuin vuosi sitten. Törkeitä tapauksia on ollut 6. Kuva: Lassi Puhtimäki

Poliisille ilmoitettujen rikosten määrä väheni merkittävästi Kanta-Hämeessä tammi-kesäkuussa.

Rikoksia tehtiin 32 prosenttia vähemmän edellisvuoden vastaavaan aikaan nähden. Tänä vuonna ilmoituksia tehtiin 8 370, kun vuonna 2018 määrä oli 12 278.

Myös rikoslakirikosten määrä aleni noin kymmenyksen 5789:ään. Rikoslakirikoksiin luetaan muun muassa omaisuusrikokset, henkeen ja terveyteen kohdistuneet rikokset ja liikennerikokset, joiden sisällöstä ja rangaistavuudesta säädetään rikoslaissa.

Omaisuusrikoksia kirjattiin 2 490, liikennerikoksia 1 638, huumausainerikoksia 483, väkivaltarikoksia 454 ja varkauksia 322.

Kanta-Hämeessä prosentuaalisesti merkittävimmin vähenivät törkeät huumausainerikokset (-63 %), joita kirjattiin viime vuonna 16 ja tänä vuonna 6.

Yleisesti huumausainerikokset vähenivät 15 prosentilla.

Huomattava vähennys tapahtui myös ryöstöissä (-41 %), joiden määrä aleni 13:lla, ja vapaa-ajan asuntoon kohdistuneissa varkauksissa (-35 %), joiden määrä laski 8:lla. Seksuaalisia ahdisteluja kirjattiin alkuvuonna kuusi, mikä on kolmanneksen vähemmän kuin viime vuonna.

Rikoksissa eniten kasvua on henkirikoksissa ja niiden yrityksissä, joiden määrä viisinkertaistui. Vuonna 2018 henkirikoksia tai niiden yrityksiä ilmoitettiin poliisille kaksi, tänä vuonna kymmenen.

Kasvua on myös raiskausrikoksissa, joiden määrä kasvoi 12:sta 18:aan (+50 %). Seksuaalirikoksia kirjattiin yhteensä 42 (+8 %). Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö (-19 %) ja seksuaalinen ahdistelu (-33 %) vähenivät.

Liikennerikosten määrä väheni alkuvuonna noin viidenneksellä 1 638:aan. Liikenneturvallisuuden vaarantamisia kirjattiin kolmannes viime vuotta vähemmän, mutta törkeitä tapauksia noin 18 % enemmän.

Alkuvuonna 362 kuljettajaa syyllistyi rattijuopumukseen, mikä on 39 vähemmän kuin viime vuonna. Törkeitä rattijuopumuksia oli kaksi viime vuotta enemmän eli 106.

Hälytystehtävien määrässä on noin 8 prosentin lasku verrattuna viime vuoteen. Poliisi sai tammi-kesäkuussa Kanta-Hämeessä hälytyksen 16 418 tehtävään.

Kiireellisimmissä A-tehtävissä toimintavalmiusaika kasvoi lähes 8 prosentilla. Ensimmäisellä partiolla kesti keskimäärin 11,3 minuuttia saapua paikalle siitä, kun poliisi oli saanut tehtävän hätäkeskukselta.

Hämeen poliisin lupapalveluissa alkuvuosi oli vilkas. Passeja myönnettiin vuoteen 2018 verrattuna 14,5 % ja henkilökortteja 157 % enemmän.

Henkilökorttien määrän hurjaa kasvua selittää vuoden alussa voimaan tullut lakimuutos, jonka mukaan uutta sähköistä tunnistusvälinettä, kuten verkkopankkitunnuksia, hakevalla täytyy olla voimassa oleva passi tai henkilökortti.

Poliisi muistuttaa, että lupapalveluissa pystyy asioimaan myös ilman voimassaolevaa passia tai henkilökorttia. Poliisi voi suorittaa asiakkaan tunnistamisen ja henkilöllisyyden varmistamisen muilla keinoin.

Hämeen poliisin myöntämien lupien määrä kasvoi kokonaisuudessaan yli 41 %. Lupia myönnettiin vuonna 2018 yli 73 500, ja nyt ennuste kuluvalle vuodelle on 105 000.

Esimerkiksi yleisötilaisuuksiin Hämeen poliisilaitokselta myönnettiin alkuvuonna 197 lupaa, kun vastaavana aikana viime vuonna lupia myönnettiin 96 kappaletta.

Monet tapahtumat ovat kasvaneet ohjelmaltaan, tarjonnaltaan ja yleisömäärältään suuremmiksi, minkä vuoksi poliisin on arvioitava tilaisuuksien vaaraoja ja riskejä entistä tarkemmin. Riskiarvioinnit ovat muuttuneet myös maailman ikävien tapahtumien vuoksi. FL

Edit: Juttua korjattua 27.7. klo 8.25. Henkirikosten tai niiden yritysten määrä viisinkertaistui.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti