Lounais-Häme Forssa

Rikosuhripäivystys toimii Forssassa joka tiistai: Lähisuhde- ja seksuaaliväkivallan kokeminen ajaa avun piiriin

Rikosuhripäivystys palvelee Forssassa joka tiistai. Tukitapaamisten lisäksi uhrit saavat apua myös Rikun valtakunnallisista puhelin- ja verkkopalveluista.
Rikosuhripäivystys tarjoaa rikoksen uhreille tietoa rikosprosessiin liittyvää tietoa ja henkistä tukea. Useasti yhteydenotot tulevat lähisuhde- tai seksuaaliväkivaltaa kokeneilta henkilöiltä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Rikosuhripäivystys tarjoaa rikoksen uhreille tietoa rikosprosessiin liittyvää tietoa ja henkistä tukea. Useasti yhteydenotot tulevat lähisuhde- tai seksuaaliväkivaltaa kokeneilta henkilöiltä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Rikosuhripäivystys (Riku) on laajentanut toimintaansa Forssan seudulle. Päivystys palvelee asiakkaita joka tiistai Forssassa Hämeen Setlementti ry:n Kartanonkadulla sijaitsevissa toimitiloissa. Tiistaisin toiminnanohjaaja on tavattavissa ajanvarauksella ja tapaamisten lisäksi avuntarvitsijat voivat ottaa yhteyttä valtakunnalliseen puhelinpalveluun.

Aiemmin Forssan seutukunnalta tulevat asiakkaat kävivät tapaamisissa Hämeenlinnassa sijaitsevassa Kanta-Hämeen palvelupisteessä, jonka vastuulle kuuluu Forssan seudun lisäksi myös Riihimäen ja Hämeenlinnan seutu. Huhtikuun alussa Forssan seudun rikosuhripäivystyksen palvelut tuotetaan pääosin Sastamala-Huittisten palvelupisteeltä. Rikosuhripäivystyksen aluejohtaja Katariina Westmanin mukaan tavoitteena on luoda palveluille jatkuvuutta Forssan ja Riihimäen seudulla.

– Pyrimme siihen, että olemme tiettynä päivänä paikalla tietyllä alueella, jolloin palveluja on tarjolla tasaiseen tahtiin. Useasti poliisin kanssa asioidaan asiakkaan kanssa Hämeenlinnassa. Asiakkailla saattaa kuitenkin olla tarve esimerkiksi lyhyelle tapaamiselle tukihenkilön kanssa, jolloin se kannattaa järjestää mahdollisimman lähellä asiakasta. On tärkeää, että palvelut ovat siellä, missä niiden tarvitsijatkin ovat, Westman perustelee.

Asiakasmäärät kasvussa

Viime vuosien aikana rikosuhripäivystyksen asiakasmäärät ovat kasvaneet. Kuluneen kevään aikana Kanta-Hämeen toimipisteellä on ollut 219 asiakasta, joista 167 henkilön kanssa on solmittu pitkäaikaisempi tukisuhde. Kaiken kaikkiaan erilaisia yhteydenottoja on tullut yli 2 000.

Kasvavien asiakasmäärien taustalla ei kuitenkaan ole rikosten määrän lisääntyminen, vaan Rikun kasvaneet resurssit avuntarjoamiseen sekä rikosuhridirektiivi, joka velvoittaa poliisin ohjaamaan rikoksen uhrin tarvitsemansa avun piiriin.

– Rikun tunnettavuus on myös parantunut viime vuosien aikana. Emme ole itsenäinen rekisteröity yhdistys, vaan palvelut tuotetaan suurten kansalaisjärjestöjen yhteistyönä. Mukana on esimerkiksi Suomen Punainen Risti, Westman sanoo.

Korona-aika lisäsi nettihuijauksia

Rikosuhripäivystyksen keskeinen tehtävä on tarjota henkistä tukea rikoksen uhreille. Asiakkaan rinnalla kulkemisen lisäksi päivystys antaa tietoa uhrin oikeuksista ja rikosprosessin etenemisestä. Tukityötä tehdään niin palkattujen toiminnanohjaajien kuin koulutettujen vapaaehtoisten voimin. Erilaiset väkivaltatilanteet ovat tyypillisiä asiakkaiden kokemuksia, joiden perusteella Rikun palveluiden pariin hakeudutaan.

– Lähisuhde- ja seksuaaliväkivallan kokeminen ovat yleisimpiä syitä avuntarpeeseen. Korona-aikana myös nettihuijaukset lisääntyivät ja niiden uhriksi joutuminen näkyi myös meidän asiakaskunnassamme, Rikun Forssan toimipisteen toiminnanohjaaja Mira Kaaja toteaa.

Tärkein tehtävä on kuunnella

Rikosuhripäivystyksen palvelut räätälöidään asiakkaan tarpeen mukaan. Osa rikoksen uhreista tarvitsee pidemmän tukisuhteen, jossa tukihenkilö on mukana koko rikosprosessin käsittelyn ajan. Joillakin asiakkailla avuksi riittää esimerkiksi jokaviikkoinen puhelinsoitto tai muutama lyhyt tapaaminen.

– Emme ole psykologeja tai terapeutteja. Monesti uhri pohtii, mikä ajoi siihen pisteeseen, että hän joutui kohtaamaan väkivaltaa tai miksi rikoksen tekijä toimi niin kuin toimi. Silloin tärkein tehtävämme on yksinkertaisesti kuunnella, Kaaja summaa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

8.7.2020

Fingerpori

comic