Lounais-Häme Forssan seutu

Riku ja Tunna valmistautuivat yhteiskunnan romahtamiseen Forssassa uudessa Madventures-jaksossa

Uuden Madventures-kauden toisessa jaksossa tavataan forssalainen Miika Vanhapiha.
Forssalainen Miika Vanhapiha (oik.) tutustutti Madventuresin Riku Rantalan erilaisiin primitiivitaitoihin, kuten piikiven iskemiseen. Kuva: Madventures
Forssalainen Miika Vanhapiha (oik.) tutustutti Madventuresin Riku Rantalan erilaisiin primitiivitaitoihin, kuten piikiven iskemiseen. Kuva: Madventures

Flanellipaitaan pukeutunut muhkeapartainen mies iskee taustalla piikiveä. Etualalla mustaan pipoon ja villapaitaan sonnustautunut toinen mies kertoo, kuinka Nasan rahoittaman tutkimuksen lopputulema muutama vuosi sitten oli, että nykyisenlainen yhteiskuntamme voi romahtaa muutamassa vuosikymmenessä.

– Rooman Colosseum, Egyptin pyramidit, Kambodžan Angkor Watin temppelin rauniot tai Sunny Car Center ovat kaikki todisteita siitä, että ikuisiksi ajatellut sivilisaatiot tulevat aina romahtamaan, villapaitaan pukeutunut mies selittää.

Etualalla oleva pipopää on lukemattomista televisio-ohjelmista tuttu Riku Rantala, taustalla piikiveä iskee forssalainen Miika Vanhapiha. Kohtaus on uuden Madventures Suomi -kauden jaksosta, jossa keskitytään niin sanottuihin romahdusheimoihin.

Vanhapiha edustaa tällaista heimoa: Hän pyrkii perheensä kanssa edistämään omavaraisuuttaan sekä harjoittaa erilaisia nykytekniikasta riippumattomia taitoja. Jos nykyinen yhteiskuntamme romahtaisi esimerkiksi luonnonkatastrofista, sodasta tai pandemiasta johtuen, Vanhapihan perhe olisi valmiimpi kohtaamaan haasteet kuin lähes kukaan muu Suomessa.

Korona ällistytti matkaajatkin

Rantala kertoo, että häntä ja matkaajapari Milonoffia on jo pitkään kiinnostanut omavaraisuuden sekä yhteiskunnan romahtamisen teemat. Teemat ovat nousseet esiin myös esimerkiksi kaksikon vetämässä Docventures-ohjelmassa sekä vuonna 2018 ilmestyneessä Selviytymisopas-kirjassa.

Koronaviruksen heiluttaessa tutun ja turvallisen yhteiskuntamme tapoja ja tottumuksia, Madventures-jaksossa käsiteltävä romahtamisen teema on äärimmäisen ajankohtainen.

– Olemme tietysti yhtä ällistyneitä koronatilanteesta kuin kuka tahansa muukin suomalainen. Kauden ensimmäisessä, kullankaivajiin keskittyvässä jaksossa puhuttiin jo talouden romahtamisesta, joka niin ikään on ajankohtainen teema näinä epävarmoina aikoina, Rantala sanoo.

 

Aiheesta aiemmin: Forssan seutu pääsee esille Madventuresissa – Uudella kaudella Riku ja Tunna kiertävät Suomea

 

Kitkatulta ja romahtamisen ennakointia

Puoliksi Forssan seudulla kuvatun kauden toisen jakson alussa tutustutaan Pohjois-Karjalan Valtimossa sijaitsevaan Omavaraopistoon, missä neljän hengen perhe pyrkii elämään niin omavaraisesti kuin mahdollista.

– Halusimme jaksoon myös toisenlaisen näkökulman. Törmäsimme Instagramissa Miikan tekemisiin ja totesimme, että ei hitto, onpa kiinnostava kaveri, Rantala muistelee viime kesän ja syksyn tapahtumia.

Jaksossa forssalainen Vanhapiha kertoo Rantalalle ja Milonoffille näkemyksistään yhteiskunnan romahtamiseen liittyen sekä esittelee kokeneille matkaajille kotipihassaan erilaisia primitiivitaitoja, kuten kuinka piikivestä valmistetaan teräviä työkaluja tai kuinka liekki saadaan syttymään pelkästään puunkappaleilla.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Miika Vanhapiha taitaa eläimen käsittelyn. Madventures-jaksossa kauris nyljetään, kuvassa käynnissä on nahkan parkitseminen. Kuva: Lassi Puhtimäki
Miika Vanhapiha taitaa eläimen käsittelyn. Madventures-jaksossa kauris nyljetään, kuvassa käynnissä on nahkan parkitseminen. Kuva: Lassi Puhtimäki

Ei mikään luontoretki

Vaikka nyt esitettävän ohjelman nimi on Madventures Suomi, Rantala kertoo, ettei kausi ole mikään maakuntien tai luontokohteiden esittelykavalkadi, vaikka kauden toisessa jaksossa ihastellaankin Torronsuon maisemia.

– Kausi on matka suomalaisiin todellisuuksiin. Opimme, että suomalaisuus on paljon monimuotoisempaa kuin perinteisesti halutaan ajatella.

Vanhapihan luo palataan myös kauden kuudennessa, Tietäjien heimo -jaksossa. FL

Madventures Suomi -sarjan Romahdusheimo-jakso Nelosella tänään tiistaina klo 21 sekä Ruudussa (jakson esittämiseen asti vain maksullisessa Ruutu+:ssa).

Madventures seikkailee Suomessa ja maailmalla

Madventures on Riku Rantalan ja Tuomas ”Tunna” Milonoffin matkailuohjelma, jonka Suomeen keskittyvä uusin kausi alkoi huhtikuun taitteessa Nelosella sekä Ruutu-palvelussa.

Vuosina 2002–2009 kuvatuilla sarjan ensimmäisillä kausilla Rantala ja Milonoff kiersivät maapallon eri osissa esittelemässä paikallisia tapoja ja kulttuuria.

Madventures on julkaissut myös kymmenen kirjaa. Lisäksi Rikun & Tunnan Selviytymisopas julkaistiin 2018.

Rantala ja Milonoff tunnetaan myös Nelosen Mad Cook Show -sarjasta sekä Ylen Docventures-sarjasta.

Docventuresin erikoislähetys koronavirukseen liittyen esitetään Yle Tv2:ssa ja Yle Areenassa keskiviikkona 8.4. klo 21.

Uusimmat

Näkoislehti

3.6.2020

Fingerpori

comic