Lounais-Häme

Riku Mattilalla takana huippukausi caddiena

Forssalaislähtöinen Mattila kiersi tasokasta European Touria Tapio Pulkkasen apuna.
Tapio Pulkkanen (oikealla) ja caddie Riku Mattila viime viikon kisassa Sun Cityssä Etelä-Afrikassa.

Forssalaislähtöinen Riku Mattila kiersi tämän vuoden kovatasoista European Touria. Ei pelaajana, vaan kiertueelta paikan napanneen Tapio Pulkkasen caddiena.

Mattila golfasi vielä viime vuonna Loimijoki Golfin pelaajana Finnish Tourilla, ja teki suomalaista golfhistoriaa, kun hän syyskuussa kiersi Kultaranta Golfin radan 59 lyönnillä. Se oli ensimmäinen kerta, kun Suomessa alitettiin kierroksella maagisena pidetty 60 lyönnin raja.

Kilpagolf vaihtui pari kuukautta tämän jälkeen caddien tehtäviin. Mattilan tuttu Kalle Saamoja kutsui hänet caddieksi kahteen Challenge Tourin kisaan. Kun Samooja karsiutui Kazakstanin kisassa jatkokierroksilta, siirtyi Mattila kisassa jatkaneen Tapio Pulkkasen avuksi.

Pulkkanen voitti Kazakstanin kisan ja varmisti paikan tämän kauden European Tourilla. Samalla voitossa avittanut Mattila sai pestin Pulkkasen caddieksi tälle kaudelle.

Kun Mattila siirtyi caddieksi, jäi oma pelaaminen heti.

– Olisinko kolme kierrosta kiertänyt kesän aikana? Ei se oikein kiinnosta, kun ei itse pelaa kilpagolfia. Portugalissa kävin vähän läpsimässä, Mattila kertoo.

Pitkä kausi on nyt takana. Edessä on muutaman viikon hengähdys Mattilan nykyisessä kotikaupungissa Turussa.

– Täytyy sanoa, että tauko on nyt paikallaan. Kauden aikana tuli yli 200 reissupäivää, joten kyllä tässä lähiajat menevät levon merkeissä.

Mattila kiersi kauden mittaan 28–29 Euroopan-kiertueen kisaa maailman eri kolkilla. Kaksikon yhteistyö sujui hyvin ja Pulkkasen peli kulki. Kauden huippuhetkiä olivat Joburg Openin kolmossija Etelä-Afrikassa ja tasokkaan Dunhill Links Championshipin nelossija Skotlannissa.

Pulkkanen on 78. sijalla Euroopan kiertueen rankingissa kauden lopussa. Pelit jatkuvat turneella ensi kaudella.

– Kausi alkoi hyvin, mutta kesällä meni heikommin. Kauden loppui sujui taas tasokkaammin. Kokonaisuutena kausi meni ihan hyvin, kun pääsimme kiertueen kahteen ensimmäiseen finaaliin, vaikka viimeinen jäikin väliin, Mattila kertoo.

Pulkkasen kausiansiot nousivat 580 000 euroon. Caddien homma löi leiville Mattilalle.

– Sanotaan nyt niin, että kausi oli ihan suht’ hyvä mullekin. Ei tässä tarvitse hakea duunia nyt siksi kolmeksi viikoksi, minkä ehdin olla kotona ennen kuin kiertue alkaa taas, Mattila toteaa.

Mattilan ja Pulkkasen kemiat toimivat hyvin yhteen, vaikka peli ei tasaisesti kauden mittaan kulkenutkaan.

– Olemme toisaalta aika samanlaisia, toisaalta suht’ erilaisia. Aika hyvin sitä oppii tuntemaan toisen, kun aikaa tulee vietettyä paljon kimpassa.

Kaksikon yhteistyö kehittyi kauden edetessä. Caddien työ on paljon muutakin kuin mailojen kantamista. Hän varmistaa ja auttaa, kun pelaajalla on siihen tarve.

– Työ on eniten sellaista tukemista, ja tarpeen mukaan mielipiteen heittämistä kehiin. Pelaajat ovat tietysti erilaisia. Osa heistä turvautuu jatkuvasti caddien mielipiteisiin, toiset taas tekevät ratkaisut itsenäisesti. Tapsa on niitä pelaajia, joka tietää mitä tekee, hän tykkää tehdä paljon omia valintoja.

Mattila näkee, että vankasta pelaajataustasta on hyötyä caddiena. Samalla hän toteaa, että golfiin on tullut uutta näkökulmaa, kun katsoo sitä caddien perspektiivistä.

– Peli on sama, mutta nyt sitä ajattelee eri tavalla. Uskon, että olen fiksuuntunut ja pystyn jättämään tunteet vähemmälle. Sitä pystyy keskittymään paremmin hetkeen, eikä ajatus karkaa tulevaan tai menneeseen.

Kilpailu golfissa on armotonta. Yrittäjiä on paljon ja moni tekijä vaikuttaa pelin kulkemiseen.

Mattila näkee Pulkkasen mahdollisuudet tasokkaalla European Tourilla jatkossakin hyvinä.

– Tapsa on poikkeuksellinen pelaaja. Hän pystyy lyömään tosi kovaa. Lyönneissä on mittaa ja tarkkuutta.

Mattila uskoo myös itse kehittyvänsä caddiena.

– Aina voi tulla paremmaksi. Se tulee ajan kanssa, kun saa lisää kokemusta, kertoo Mattila, joka aloittaa uuden kauden Pulkkasen kanssa Euroopan-kiertueella joulukuun alussa Etelä-Afrikassa. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

20.2.2020

Uusimmat