Lounais-Häme

Rinne aloittaa hallitusneuvottelut kansanrintama-pohjalta – Sdp:n, keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja rkp:n hallituksella olisi 117 edustajaa

Hallitustunnustelija Antti Rinne (sd.) ilmoitti eduskunnassa, että hän alkaa koota uutta hallitusta yhdessä keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja rkp:n kanssa. Kokoomus jäi ulos hallitusneuvotteluista, koska talous- ja työllisyyslinjasta ei löytynyt sopua sdp:n kanssa. Jos hallitus toteutuu Rinteen suunnittelemalla tavalla, sillä on eduskunnassa 117 edustajaa.
Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ilmoitti jo keskiviikkona aamupäivällä, että puolueella on valmius lähteä hallitusneuvotteluihin, jos sen kynnyskysymyksistä pidetään kiinni. Kuva: Joel Maisalmi
Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ilmoitti jo keskiviikkona aamupäivällä, että puolueella on valmius lähteä hallitusneuvotteluihin, jos sen kynnyskysymyksistä pidetään kiinni. Kuva: Joel Maisalmi

Tänään aamupäivän aikana varmistui, että hallitusneuvotteluihin Säätytalolle kokoontuu iltapäivällä kansanrintamapohja. Hallitustunnustelija Antti Rinne (sd.) päätti valita neuvotteluihin toiseksi päähallituspuolueeksi rökäletappion vaaleissa kärsineen keskustan. Muut puolueet ovat vihreät, vasemmistoliitto ja rkp.

Jos hallitus syntyy tältä pohjalta, sillä on eduskunnassa 117 edustajaa.

Rinne linjasi suurimpia tavoitteita tiedotustilaisuudessaan keskiviikkona hieman ennen puoltapäivää.

– Korjaamme eriarvoisuutta, teemme tulevaisuusinvestointeja, haluamme vahvistaa työelämää ja estää ilmaston lämpenemistä siten, että tavoitteena on enintään 1,5 asteen lämpeneminen, Rinne luetteli.

Rinne arvioi, että hallitusohjelma valmistuu ennen eurovaaliviikonloppua. Hallitus voitaisiin nimittää kesäkuun alkupäivinä.

– Kiire tulee, kovin montaa arkipäivää ei ole, joten aamuyhdeksästä iltakuuteen neuvotellaan.

Toisena pääkumppanivaihtoehtona pidetty kokoomus on jäämässä oppositioon. Rinne korosti, ettei tämä liity puheenjohtaja Petteri Orpoon vaan puolueiden linjaeroihin.

– Arvioni kokoomuksen kanssa osoittaa, että oli helpompi löytää yhteisymmärrys muiden kanssa. Tämä ei liity mitenkään Petteri Orpon osaamiseen. Kyse on puolueiden eri linjoista.

Orpo sanoi ymmärtävänsä Rinteen ratkaisua, koska puolueiden talouslinjat ovat kaukana toisistaan.

– Talouspolitiikan tiukempi linja syy siihen, ettei neuvotteluihin päädytty.

Orpo lupasi ärhäkkää oppositiopolitiikkaa.

– Linja pitää siitä, mitä sanoimme vaalien jälkeen. Teemme täysillä kokoomuksen politiikkaan ja haastamme hallitusta. Yhtään vaalilupausta ei pystytä rahoittamaan ilman 75 prosentin työllisyysastettaKeskusta on linjannut yhdeksi kymmenestä kynnyskysymyksestään 18 maakuntaan pohjautuvan maakuntauudistuksen. Rinne ei vielä ottanut kantaa ajatukseen maakuntien muodostamisesta.

– Kynnyskysymyksiä on käyty läpi, mutta en ota niihin kantaa vielä tässä vaiheessa.

Lue myös: Petteri Orpo: “On parempi, ettei olla tässä hallituspohjassa mukana, ehdoin tahdoin ei pitänyt tunkea hallitukseen”

Keskustan väistyvä puheenjohtaja Juha Sipilä piti hallitusneuvotteluin lähtemistä vaikeana päätöksenä. Kentän ääni ratkaisi.

– 80 prosenttia oli sitä mieltä, että lähdetään vastuuta kantamaan, kun vaalien voittajien kesken ei ratkaisua syntynyt.

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto peräänkuulutti riittävän kunnianhimoista hallitusohjelmaa.

– Vakavasti lähdemme neuvotteluihin.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ennakoi neuvotteluista vaikeita.

– Vasemmistoliitto sai vaalivoiton eli neljä lisäpaikkaa. Pystymme olemaan mukana hallituksessa, joka edistää meille tärkeitä tavoitteita, mutta helppoja hallitusneuvotteluista tuskin tulee.

Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson linjasi puolueen tavoitteiksi hallitusneuvotteluissa yrittäjäystävällisen Suomen ja järkevän sote-uudistuksen.

– Hyvällä mielellä otimme kutsun vastaan. Kun ollaan oikealla asenteella, yhteisymmärrys syntyy, Henriksson vakuutti.

Lue myös: Halla-aho: Perussuomalaiset pidettiin mukana neuvotteluissa pelotteen luomiseksi – “Tässä on nähty kaikenlaisia näytelmiä”

Keskustan aktiiveista 80 kannatti

Keskusta piti Rinnettä jännityksessä aamuun asti, kun puolue kyseli puoluevaltuuston, puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän hallitushaluja tiistai-illan aikana. Kyselyssä 80 prosenttia kannatti hallitusneuvotteluihin lähtemistä sillä edellytyksellä, että keskustan kynnyskysymykset toteutuvat. Vastaajista 20 prosenttia vastusti hallitusneuvotteluihin lähtemistä.

Keskustan kynnyskysymyksiin kuuluvat muun muassa hyvän talous- ja työllisyyskehityksen jatkaminen siten, että sitoudutaan 75 prosentin työllisyysasteeseen ja siihen, että julkinen talous (ml. kuntatalous) on tasapainossa vuonna 2023. Puolue ei halua kiristää yrittäjien verotusta. Sdp:n listalla on yrittäjävähennyksen poistaminen.

Lue myös: Sipilä: Vedän neuvottelut täydellä innolla ja luottamuksella

Keskustan kynnyskysymys on, että sote-palvelut turvataan 18 maakunnan pohjalta. Uudistuksessa maakunnista tehdään monialaisia. Keskusta haluaa toteuttaa perhevapaauudistuksen, joka oli parannus nykyiseen järjestelmään. Kotihoidontuesta puolue ei ole ollut valmis tinkimään.

Sdp:n kanssa yhteistä ovat korotukset pienimpiin eläkkeisiin ja parannukset köyhimpien lapsiperheiden asemaan.

Keskustan listalla on myös maatalouden kannattavuuden parantaminen.

Tekeillä 18 ministerin hallitus

Rinteen johdolla on Lännen Median tietojen mukaan kaavailtu 18 ministerin hallitusta. Alustava jako olisi, että sdp saa seitsemän, keskusta viisi, vihreät kolme, vasemmistoliitto kaksi ja rkp yhden ministerin paikan.

Vahvoilla ministeripaikkojen jaossa ovat neuvotteluissa olevien puolueiden johdossa ja hallitusneuvotteluryhmissä olevat kansanedustajat. Mikäli neuvotteluihin menevä pohja toteutuu, niin ministerinpaikassa ovat vahvasti kiinni sdp:stä Rinteen lisäksi varapuheenjohtajat Sanna Marin ja Ville Skinnari ja puoluevaltuuston puheenjohtaja Sirpa Paatero. Keskustasta ministerin salkusta voi jo alkaa haaveilla eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen ja varapuheenjohtajista Katri Kulmuni ja Hannakaisa Heikkinen. Vihreistä ministereiksi voivat nousta väistyvä puheenjohtaja Pekka Haavisto ja puheenjohtakisaan ilmoittautunut Maria Lohisalo. Vasemmistoliitosta ministeriksi nousee tietysti puheenjohtaja Li Andersson ja rkp:stä Anna-Maja Henriksson.

Väistyvät puheenjohtajat Sipilä ja Haavisto eivät ottaneet kantaa ministerinimityksiin. Molemmat pitivät keskustelua ennenaikaisena, koska neuvottelut ovat vasta käynnistymässä, vaikka selvää on, että hallituspuolueen puheenjohtajuus merkitsee myös ministeripaikkaa. Sipilä ja Haavisto vakuuttivat yhä olevansa väistymässä puheenjohtajan paikalta.

Kokoomukselle ei edes paikkaa puhemiehistössä

Rinne neuvotteli pitkään kokoomuksen kanssa, mutta kokoomuksen ja sdp:n talous-, työllisyys- ja veropolitiikkaa oli vaikea sovittaa yhteen. Talouskeskusteluja puolueiden välillä kuvattiin hankaliksi ja eroja suuriksi. Kokoomus ei halunnut tinkiä taloustavoitteistaan hallitustunnusteluissa.

Kokoomus jää oppositioon puheenjohtajansa Petteri Orpon johdolla. Oppositioaseman on arvioitu voivan heikentää Orpon asemaa puheenjohtajana. Kuva: Joel Maisalmi
Kokoomus jää oppositioon puheenjohtajansa Petteri Orpon johdolla. Oppositioaseman on arvioitu voivan heikentää Orpon asemaa puheenjohtajana. Kuva: Joel Maisalmi

Sdp haluaa rahoittaa vaalilupauksiaan veroja kiristämällä ja lainanottoa lisäämällä. Kokoomus ajaa tuloverojen alennuksia kaikille palkansaajille ja eläkeläisille ja vastustaa omistamisen ja yrittämisen verotuksen kiristämistä. Kokoomukselle on myös tärkeää, että julkisen talouden alijäämä ei kasva.

Kokoomuksella ja sdp:llä on isoja linjaeroja työllisyyden hoidossa, vaikka molemmat tavoittelevat 75 prosentin työllisyysastetta.

Kokoomuksessa tiukkaa talouslinjaa vetävät erityisesti kansanedustajat Elina Lepomäki, Antti Häkkänen ja Juhana Vartiainen, jotka eivät antaneet puheenjohtaja Petteri Orpolle neuvotteluvaraa. Orpon aseman kokoomuksen johdossa on arveltu heikkenevän, jos puolue päätyy neljäksi vuodeksi oppositioon.

Kokoomukselle ei ole jäämässä paikkaa edes puhemiehistöön, jos Rinteen aloittamat neuvottelut kansanrintamahallituksesta onnistuvat.

Lepomäki sanoi kokoomuksen eduskuntaryhmän olleen vankkana rintamana puheenjohtaja Orpon takana.

– Yhtään soraääntä ei ole ollut ryhmässä. Ollaan oltu tiiviisti Petteri Orpon takana.

Neuvottelut alkavat tilannekatsauksilla

Hallitusneuvotteluihin kutsutut puolueet aloittavat urakkansa keskiviikkona iltapäivällä taloudellisella ja sosiaalisella tilannekatsauksella.

Neuvottelut alkavat taloudellisen, sosiaalisen ja ekologisen tilannekuvan läpikäynnillä. Talouden tilannekuvasta alustavat Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn ja valtiovarainministeriön valtiosihteeri Martti Hetemäki. Sosiaalisen tilannekuvan esittelee yksikönpäällikkö Anne Lounamaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta ja ekologisen tilannekuvan Helsingin yliopiston ympäristöekonomian professori Markku Ollikainen.

Lisäksi tilaisuudessa alustavat opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen, ulkoministeriön valtiosihteeri Matti Anttonen ja työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson.

Käytännön neuvotteluohjeistus tapahtuu torstaiaamuna, ja torstaina iltapäivällä alkavat neuvottelut.

 

Juttua päivitetty klo 12.15

Juttuun lisätty Antti Rinteen kommentteja.

Juttua päivitetty klo 12.45

Juttuun lisätty  kommentteja Juha Sipilältä, Pekka Haavistolta, Li Anderssonilta ja Anna-Maja Henrikssonilta. Lisäksi jutun otsikkoa on päivitetty.

Uusimmat

Fingerpori

comic