Rinne SDP:n puoluevaltuustossa: Sote-uudistus on "yön pimeinä tunteina tehty lehmänkauppa"

Hämeenlinna
17.11.2018, 14:29

Kotimaa

Eriarvoistavaa politiikkaa, yön pimeinä tunteina tehtyjä lehmänkauppoja, pieniä rahoja Arkadianmäellä mutta isoja Helsingin Pitäjänmäessä asuvalle opiskelijalle. SDP:n puoluevaltuuston kokouksessa puheenjohtaja Antti Rinne sanaili tiukkaan sävyyn terveisiä nykyisille ministereille niin opiskelijoista, eläkeläisistä, koulutuksesta kuin suurituloisten suosimisestakin.
Erityisen tiukkaa arvostelua sai osakseen sote-uudistus. Rinne syytti Juha Sipilän (kesk.) hallitusta siitä, että se on unohtanut sote-uudistuksen perimmäisen tarkoituksen, joka Rinteen itsensä mielestä on ihminen ja välittäminen. Rinteen mukaan kokoomuksen ja keskustan markkinamalli menee joka tapauksessa uusiksi joko tällä tai ensi vaalikaudella.
– Tästä SDP pitää huolen, Rinne totesi – kuten moneen otteeseen puheensa aikana.
Oppositiopuolueen pomolla on ainakin toistaiseksi hyvä syy itsevarmuuteensa: Helsingin Sanomien perjantaina julkaistun gallupin mukaan SDP:n asema Suomen suosituimpana puolueena on entisestään vankistunut. Kannatus on nyt 22,4 prosenttia, kun edellisessä mittauksessa lukema oli tasan 22. Kakkosena seuraavan kokoomuksen kannatus on kummassakin gallupissa ollut 19,7 prosenttia. Virhemarginaali on noin kaksi prosenttiyksikköä.

”Synnytystalkoista” irtosi iloakin

Rinne korkkasi puheensa Tilastokeskuksen eilen julkaisemalla väestöennusteella, joka ennustaa Suomen väkiluvun kääntyvän laskuun 2030-luvun puolivälissä. SDP:llä on Rinteen mukaan useita avauksia, joilla huolestuttavaan kehitykseen voidaan puuttua.
Puheenjohtaja viittasi myös pientä kohua herättäneeseen kommenttiinsa synnytystalkoista. Hän huomautti, että puheista seurasi hyvääkin, sillä aiheesta alettiin tuolloin keskustella myös puolueen sisällä.
Yksi SDP:n avauksista on tehdä varhaiskasvatuksesta maksutonta, jotta nuoret perheet voivat halutessaan hankkia lapsia. Lisäksi Rinne mainitsi ilmastonmuutoksen hillitsemisen osana tulevaisuudenuskon kohentamista.

Orpo kutsuttiin ihmisen taakse

Pääministeri Sipilä ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) saivat puheessa useaan otteeseen terveisiä, myös henkilökohtaisesti. Keskustaa Rinne parjasi siitä, että puolue on menettänyt politiikastaan ”kaksi a:ta” eli alkiolaisen politiikan ja aluepolitiikan. Rinteen mukaan Sipilän hallitus on tehnyt rajusti eriarvoistavaa politiikkaa ja heikentänyt suomalaista hyvinvointivaltiota.
Orpolle Rinne lähetti terveisiä tämänaamuisten kommenttien takia. Orpo ei halunnut Ylen Ykkösaamussa luvata korotuksia eläkkeisiin. Rinne korosti, että on arvovalinta, nostetaanko kymmenettuhannet eläkeläiset puutteellisen eläkejärjestelmän aiheuttamasta köyhyydestä.
– Petteri, tule ihmisen taakse, Rinne sanoi puheessaan.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005901149.html
https://www.stat.fi/til/vaenn/2018/vaenn_2018_2018-11-16_tie_001_fi.html

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic