Lounais-Häme

Rinta röyheänä eteenpäin – mistä vetovoimaa Forssalle?

Lauantaina Forssa Areenalla käytiin kiintoisa paneelikeskustelu Forssan seutukunnan vetovoimaisuudesta. Kahdeksan vaikuttajaa keräsi yhteen mietintöjä alueen koulutuksesta, luonnosta, turismista ja kulttuurista.

Keskustelun ensimmäiseksi johtotekijäksi muodostui yritysten kerääminen ja tukeminen Forssan seudulla. Ensimmäisenä puhujista juontaja, MTV3:n politiikan ja talouden päällikkö Jussi Kärki esittelee Roviosta tutun yrittäjä Peter Vesterbackan.

-Mikä tulee mieleen kun sanon Forssa? Ensimmäinen ajatus, Kärki tenttaa.

-Ylivoimainen maantieteellinen sijainti. Tämä ei ole kaukana ja sekin on oikeastaan vain asenteesta ja tekemisestä kiinni, Vesterbacka vastaa.

-Minkälainen mahdollisuus Suomelle on saada tänne kansainvälisiä opiskelijoita?

-Se ei ole pelkästään mahdollisuus, vaan se on pakko tehdä. Suomessa on huutava tekijäpula.

Vesterbacka kertoo esimerkin Kajaanista. Vuonna 2009 kaupungissa päätettiin aloittaa pelikoulutus, jossa on tähän päivään mennessä luotu sata pelialan työpaikkaa.

-Kohta siellä on tuhat ja se tulee siitä, että kasvatetaan opiskelijamääriä. Ei ole mitään syytä, miksei Kajaanissa tehtäisi pelejä tai Forssassa kiertotaloutta. Täällä on vielä paremmat edellytykset, koska Kajaanissa ei ollut mitään pelitaustaa.

 

Hämeen ammattikorkeakoulun rehtori Pertti Puusaari iloitsee uudesta biotalousinsinöörin koulutuksesta, joka voi tuoda alueelle yrityksiä ja työvoimaa. Myös lukukausimaksullisen koulutuksen vapautuminen ulkomaisille opiskelijoille mahdollistaa Puusaaresta huomattavasti uuden, kansainvälisenkin yritystoiminnan syntymisen.

-Jotta koko osaamisen anti pystyttäisiin lunastamaan, niin ammattikorkeakouluilla, ainakin HAMKilla täytyy olla myös tohtorintutkinnon anto-oikeus. Pitää pystyä kouluttamaan omat opettajansa.

-Se, miten opiskelija koulutetaan perustamaan oma yritys, täytyy myös viilata aivan toiselle tasolle. Täytyy keskustella Migrin ja muiden kanssa, miten saada ihmisille mahdollisuus aloittaa Forssassa oma yritystoiminta.

-Koulutuspuolellakin käydään jatkuvaa kisaa, huomauttaa Lounaismaan Osuuspankin toimitusjohtaja Jouni Hautala. Forssa tarvitsee hänestä kuntana enemmän itseluottamusta.

Forssan ammatti-instituutin ja Faktian rehtori Maaria Silvius nostaa puolestaan esiin seudun hyvät puolet.

-Täällä on ihania ihmisiä, hyviä palveluita, kaunista ja kaikki toimii. Me-henkeä vain tarvittaisiin nyt todella paljon enemmän.

-Kun puhutaan elinvoimasta, on keskeistä muistaa, että seutukunnalla on parituhatta yritystä jo toiminnassa. Näiden yritysten kärkeen kannattaa myös suunnata voimavaroja ja myös siinä koulutus on avuksi.

 

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen kertoo, että tällä hetkellä opiskelijamäärä Hämeen ammattikorkeakoulussa kuitenkin kasvaa.

-Forssan seudulla ja erityisesti Lounais-Hämeessä on keskimääräisesti muuta maata matalampi koulutustaso. Sen nostamiseksi ja elinvoiman rakentamiseksi koulutuksen järjestäjät ovat avainasemassa.

Päätoimittaja Petri Hakalan mielestä Forssa tuskin kaipaa Nokian kokoista menestystarinaa. Ainakin Saloon se jätti sen lisäksi isot haavat.

-Sanotaan, että kolme tai viisi pienempää Nokia-tarinaa se kyllä kaipaisi. Olennaista on tietenkin se, että ihmiset jäävät koulutuksen jälkeen tänne yrittäjiksi.

Kaupunginjohtaja Jari Kesäniemestä Forssassa on nyt juuri tekemisen paikan hetki.

-Hyvä ystäväni sanoo, että pitäisi aina käydä rinta röyheänä ja niin juuri Forssassa pitäisi tehdä. Uskon, että yhdessä tehden pääsemme tästä eteenpäin hyvin.

Forssan Yrityskehityksen toimitusjohtaja Maria Jokinen on samoilla linjoilla. Heikkouksia ei pidä tuoda esille vaan niitä asioita, missä on vahva.

-Olemme vahvoja kierto- ja biotaloudessa sekä kestävässä kehityksessä. Ne ovat tulevaisuuden globaaleja asioita ja nyt jo megatrendejä. Tulevaisuudessa vastuullisuus ja kestävä kehitys koskettavat jokaista yritystä. Jos olemme siinä edelläkävijöitä, niin se kiinnostaa kansainvälisesti varmasti todella monia. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti