Lounais-Häme

Leffa-arvio: Ristin varjossa

Jumalan armosta (Ranska, Belgia, 2018). ★★★★ Ohjaus: Francois Ozon. Pääosissa: Melvil Poupaud, Denis Menochet, Swann Arlaud. K-12. Kesto: 137 min. Forssan Elävienkuvien Teatteri
Perheenisä (Melvil Poupaud) ei voi antaa törkeyksien jatkua.
Perheenisä (Melvil Poupaud) ei voi antaa törkeyksien jatkua.

Katolisen kirkon pitkään jatkunut pedofilia nousi otsikoihin Ranskassa 2014, kun kolme sen uhriksi joutunutta miestä astui esiin.

Francois Ozonin Jumalan armosta on ravisteleva ja aina ajankohtainen kuvaus yli kaksi vuosikymmentä kestäneestä lasten hyväksikäytöstä, joka lopulta vei pääsyytetyt, isä Preynatin ja tätä vallallaan suojelleen Lyonin kardinaali Barbarinin oikeuden eteen.

Jumalan armosta on tavallaan sisarteos 2015 valmistuneelle Oscar-voittajalle Spotlight, jossa asiaa puitiin journalistien näkökulmasta.

Ozonin tulokulma on uhrien, joka ei välttämättä ole elokuvallisesti yhtä vauhdikas ja mielenkiintoinen kuin Spotlightin, mutta yhtä kaikki, vähintään yhtä järkyttävä ja tunteita herättävä.

 

Tarkimmin fokukseen nousee seksuaalista hyväksikäyttöä lapsena kokeneiden uhrien henkinen kasvu ja erilaiset tavat käsitellä traumojaan.

Tärkeimpänä sanomana on se, että kirkon harjoittama hiljaisuuden ketju on katkaistava.

Näyttelijätyö on kautta linjan erinomaista, varsinkin sielunsa täysin paljastavan pääkolmikon, Melvil Poupaudin, Denis Menochetin ja Swann Arlaudin osalta.

Käynniltään hidas ja aavistuksen ylipitkä Jumalan armosta ei ole helppo elokuva, eikä missään tapauksessa, aiheen huomioiden, kevyt viihdepala, mutta tärkeä elokuva se on. Erittäin tärkeä.

Uusimmat

Näkoislehti

12.7.2020

Fingerpori

comic