Lounais-Häme

Ristinoppia, suun pesu saippualla ja lukuharjoituksia

Ypäjän kunnan päättäjät tekivät tasan 50 vuotta sitten edistyksellisen muutoksen, kun viisi piirikansakoulua sulautettiin jäljelle jääviin koulupiireihin.

Samaan aikaan aloitettiin vieraan kielen, eli englannin opetus ja kansalaiskoulu muutettiin yksivuotisesta kaksivuotiseksi.

Yksi suljetuista kouluista oli Hyrsyn piirin kansakoulu.

 

Hyrsynseudun kyläyhdistyksessä ryhdyttiin jo pari vuotta sitten pohtimaan, miten koulua voitaisiin muistella, kun sulkemisesta tulee kuluneeksi 50 vuotta.

-Alkuperäinen ajatuksemme oli valokuvanäyttelyn järjestäminen. Matkan varrella syntyi idea kuvaelmasta. Innostus tekemiseen on ollut kova ja meillä on ollut valtavan hauskaa, kyläyhdistyksen koulutoimikunnan Riitta Pyykkö kertoo.

 

Kuvaelma olikin pääohjelmanumero, kun entisiä koululaisia ja uuttakin sukupolvea kokoontui sunnuntaina Hyrsynkulman lavalle. Kuvaelman esitti Hyrsyn piirin kansakoulun oppilaista koottu ryhmä omien muisteloidensa pohjalta.

-Olen itse sitä vuosikertaa, että olin vuonna 1967 ekaluokkalainen, ja seisoin siellä eturivissä. Kaikki ei siis ollut enää ihan tuoreessa muistissa, Pyykkö nauraa.

 

Kuvaelman yleisössä istui runsaasti heitä, joille muistot kalanmaksaöljystä, tiukasta koulukurista, ankarasta tapakasvatuksesta teryleenihousuista ovat eläviä.

50 vuotta sitten myös uskonto oli vahvasti läsnä opetuksessa. Ypäjän kirkkoherran Vesa Parikan luonnerooli aamunavausta pitävänä pappina sai yleisössä aikaan useamman naurunremakan.

Ristinoppi ei ollut mennyt Hyrsyn piirin kansakoulun oppilaiden päähän ihan aukotta, joten Parikka määräsi palaamaan opetuksiin vielä syksyllä.

Sepeteuksen poikien isän nimi sentään tuli kuin apteekin hyllyltä.

 

Kuvaelmassa elettiin aikaa viikkoa ennen kevätjuhlaa, joten keskeneräiset työt piti luonnollisesti saada valmiiksi. Toisilta se kävi hiukan helpommin kuin toisilta.

Oppitunnin aluksi järjestäjä tarkasti, että muiden oppilaiden kädet olivat puhtaat ja nenäliinat mukana.

Kuvaelman väliajalla tarjoilusta vastasi uudelleen avattu koulun keittola. Kattilassa porisi autenttinen makaronivelli. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic