Lounais-Häme

Risto Pellin hengellinen sävelkattaus kuullaan Tammelassa

Pitkän, monipuolisen ja yhä jatkuvan ammattiuran muusikkona tehnyt Risto Pelli otti ensituntumaa myös säveltämiseen jo varhain.

-Se on ollut mukana kuvassa niin pitkään kun olen ollut nuotinlukutaitoinen, 1950- ja -60-lukujen vaihteesta eli noin 10-vuotiaasta alkaen.

Sittemmin hän määrittelee säveltämisen lisänneen ammattikuvassa painoarvoaan muiden töiden kustannuksella. Käy ilmi, että ajan vierimiselle kuuluu yhtälössä oma osansa.

-Samalla kun soittohommat ovat jääneet iän myötä vähemmälle, on säveltäminen kasvattanut osuuttaan.

 

Risto Pelli toteaa säveltämiseen käytettävissä olleen ajan lisääntyneen. Hän määrittelee säveltämisen arkkitehtuuriksi, jossa varsinkin suunnittelu vaatii aikaa.

Pelli summaa oleellisen osan säveltämisessä kuuluvan käsitteelle motiivis-harmoninen kehittely.

-Kysymys on prosessista, joka kuuluu säveltäjän työkalupakkiin muodon ja orkestroinnin ohella yhtenä tärkeimmistä välineistä. On kuitenkin aina vähän genrestä kiinni, kuinka paljon niitä kutakin tarvitaan.

Esimerkiksi yleisesti nimityksellä ’hyvä biisi’ kutsuttavat kappaleet eivät kaipaa hänen mukaansa kyseisiä peruskommervenkkejä.

-On kuitenkin selvää, että jos J. S. Bachille riittivät sulkakynä ja paperi, meitä tavallisempia tallustajia ei uusin teknologiakaan auta pääsemään lähellekään hänen saavutuksiaan. Siinä on tarjolla esikuvaa kerrakseen säveltäjälle.

 

Nimenomaan säveltäjä Risto Pelliin tarjoutuu tutustumismahdollisuus laajana kerta-annoksena Tammelan kirkossa huomenna sunnuntaina. Hän kertoo Tammelan seurakunnan yhteisvastuukonserttina toteutuvan tilaisuuden koostuvan pääosin hänen hengellisestä sävellystuotannostaan.

-Voi sanoa, että kaikki tilaisuudessa esitettävä on lähtöisin oman pääni sisältä. On urkumusiikkia, cospelia, a´capella-kuorolaulua ja niin edelleen.

Kello 18 alkavan konsertin juontaa hänen monivuotinen yhteistyökumppaninsa Erkki Liikanen. Esiintyjiksi tilaisuuteen saapuu kaikkiaan 70–80 laulajaa ja soittajaa.

-Mukana ovat muun muassa perustamani Forssan Kamarikuoro sekä Palava Pensas, Sirius-kvartetti, ja oma jazz-lauluyhytyeeni La Danza sekä Tammelan kirkkokuoro.

Solistinimistä Risto Pelli tuo esille laulaja Sanna Pietiäisen, viulisti Kosti Rämön ja trumpetisti Simo Rantasen. Musiikinjohdosta vastaavat musiikin maisteri Evi Kant sekä musiikin opettaja Hannu Mäkelä.

 

Säveltäjä huomauttaa Natalia Maltizovalle kuuluvan ison kiitoksen Kamarikuoron harjoittamisesta. Hän kiittää myös Tammelan seurakuntaa sävellyksilleen omistetun konsertin järjestämisestä.

-Hieno huomionosoitus heidän taholtaan. Samalla on tuotava esille kiitollisuuteni niin tilaisuuden esiintyjille kuin paikalle saapuvalle yleisöllekin.

Risto Pelli on vaikuttanut pitkään Tammelan seurakunnan musiikkielämässä. Tunnustustakin on matkan varrella tullut. Vuonna 2009 hänet palkittiin Tammelan kunnan kulttuurivaikuttajana. Director musices-arvoninmen hän sai vuonna 2011.

Samana vuonna Suomen Kulttuurirahasto myönsi Risto Pellille puolivuotisen apurahan. Seurakuntatyön kultaisella ansiomerkillä hänet huomioitiin 30-vuotisesta toiminnasta vuonna 2014.

 

Tammelan kirkko on Risto Pellille tuttu työympäristö. Hän muistaa toimineensa Tammelan seurakunnan kanttoreiden vakituisena sijaisena vuodesta 1985 lähtien.

Kesän 2017 kanttorin kesäloman sijaisuus jäi siltä osin Risto Pellin viimeiseksi työtehtäväksi.

Säveltäjä Esko Syvinki muistuu Risto Pellin mieleen avainhenkilönä rohkaisevuudessaan Pellin säveltäjänuran kannalta.

-Hän ohjasi Sibelius Akatemian kontrapunktityötäni ja sanoi sen tarkastettuaan, että olisi sinusta tähänkin. FL

Risto Pellin sävellyskonsertti sunnuntaina 18.3. Tammelan kirkossa kello 18.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic