Lounais-Häme

Risto Uimosen Niinistö-kirja: Venäjä-pakotteet aiheuttivat reviirikiistan Suomen ulkopoliittisessa johdossa

Helsinki
13.08.2018, 12:33

Kotimaa

EU:n Venäjän vastaiset pakotteet aiheuttivat reviirikiistan Suomen ulkopoliittisessa johdossa keväällä 2014, kertoo Risto Uimonen tuoreessa kirjassaan Sauli Niinistö – tasavallan presidentti.
EU-maat päättivät huippukokouksessaan maaliskuussa 2014, että jäsenvaltiot eivät toistaiseksi järjestä kahdenvälisiä säännöllisiä huippukokouksia Venäjän kanssa. Päätös oli osa EU-maiden Venäjää vastaan asettamista pakotteista sen jälkeen, kun Venäjä oli miehittänyt Ukrainalle kuuluvan Krimin niemimaan.
Asia oli Suomen ulkopoliittisen johdon kannalta kimurantti sikäli, että Suomen Venäjä-suhteiden hoidossa presidentillä on keskeinen rooli, kun taas EU-asiat kuuluvat hallitukselle.
Maaliskuun 2014 EU-huippukokouksessa Suomea edusti pääministeri Jyrki Katainen (kok.). Uimosen mukaan Katainen ei ollut etukäteen kertonut Niinistölle, että EU-maiden johtajat aikovat kieltää jäsenmaiden kahdenväliset huippukokoukset Venäjän kanssa.
– Niinistö ei saanut huippukokousten valmisteluasiakirjoja, koska EU-asiat olivat pääministerin vastuulla ja Suomen pakotelinjaa käsiteltiin EU-ministerivaliokunnassa, johon Niinistö ei kuulunut. Presidentti oli sen informaation varassa, mitä pääministeri hänelle kertoi. Niinistö sai kuulla huippukokouskiellosta ulkoministeri Tuomiojalta, eikä pitänyt kuulemastaan, Uimonen kirjoittaa.
Skismatilanteeseen löytyi kuitenkin ratkaisu valiokuntatyöskentelyä uudelleenjärjestelemällä.
– Ulkopolitiikan johdon reviirikiista ratkaistiin nopeasti niin, että Suomen kantaa EU:n pakotteisiin ryhdyttiin käsittelemään EU-ministerivaliokunnan lisäksi tp-utvassa, jossa puhetta johti presidentti. Niinistö pääsi näin vaikuttamaan Suomen pakotekantaan ja sai peukalonsa alle osan pääministerille kuuluvista huippukokousasioista, Uimonen kertoo.
Tp-utva-lyhenteellä Uimonen viittaa valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan ja tasavallan presidentin yhteisiin kokouksiin.

Fokus ensimmäisessä presidenttikaudessa

Muun muassa Julkisen sanan neuvoston puheenjohtajana, Kalevan päätoimittajana ja Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittajana toiminut Uimonen keskittyy kirjassaan Niinistön ensimmäiseen presidenttikauteen vuosina 2012-18.
Uimonen on kirjoittanut 2012 ilmestyneen kirjan Puolivallaton presidentti, jossa hän käsitteli Niinistön tietä Suomen presidentiksi.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti