Lounais-Häme

Ristomatti Hakola hyppää letkasta - hiihtomaajoukkue lentää alpeille, sprinttitykki virittää potkuaan Vuokatissa

Helsinki
11.10.2018, 17:30

Urheilu-uutiset

Maastohiihtomaajoukkueen pääryhmä matkaa perjantaina joukolla Val Senalesin alppileirille Italiaan. Isoista tähdistä Iivo Niskanen ja Matti Heikkinen ovat jo Keski-Euroopassa. Suomen vihaisin sprinttitykki Ristomatti Hakola matkaa Helsingistä päinvastaiseen suuntaan, leirille Vuokattiin.
Hakola heivasi Val Senalesin korkean paikan leirin ohjelmastaan, kun keho alkoi kyykistyä harjoituskuorman alla elokuussa Sveitsin alpeilla.
– Kesän leirit menivät hyvin, mutta Pontresinassa kuormitus kasvoi liian suureksi. Sen takia otan harjoituskauden viimeisen leirijakson varman päälle, Hakola kertoi maajoukkueen mediapäivänä torstaina.
Val Senalesissa maajoukkue tavoittelee 1 800 metrin alppivaikutusta, lumituntumaa ja ryhmäharjoittelun kannustusvaikutusta. Ryhmän paine uhkaa myös kostautua, kun urheilija on lähellä kestävyytensä rajoja.
– Ryhmäharjoittelussa vauhdit karkaavat välillä turhan koviksi. Kestävyysurheilijalle vaikein asia on jäädä sellaisessa tilanteessa letkasta. Sitä miettii, että pitäisi jättäytyä, mutta aina sitä silti jatkaa, Hakola tunnustaa.
– Minä ainakaan en ole oppinut sitä.

Tour on ”kova keissi”

Vuokatissa Hakolalla on tilaisuus kuunnella kehoaan ilman ulkoista painetta.
– Saan mennä omia vauhteja, Hakola vahvistaa.
Sen jälkeen harjoittelu jatkuu Lapin lumilla, ja kisakausi alkaa kuun lopulla Suomen cupin viestissä Vuokatissa.
Maailmancupin vauhtiin Hakola pääsee Rukalla marraskuun lopulla ja Lillehammerissa marras-joulukuun vaihteessa.
– Sen jälkeen pitää katsoa, missä mennään. Treenataanko lisää, vai mitä.
Hakola miettii tarkkaan, osallistuako esimerkiksi Tour de Ski -kiertueelle vuodenvaihteessa.
– Pari kertaa olen hiihtänyt sen puoleen väliin. Varsinkin kokonaisuutena se olisi kova keissi.

Suksi luistaa vapaalla

Hakola joutuu puntaroimaan kokonaiskuormitusta tavallista huolellisemmin myös lajivalikoimansa takia. Hän on maineelta sprintteri mutta sydämeltään kestävyysurheilija, joka haluaa menestyä myös normaalimatkoilta.
– Normaalimatkat ovat olleet aina mukana, ja parhaimmillaan olen hyvä myös 15 kilometrillä. Se matka maistuisi myös MM-kisoissa, Hakola kertoo.
– Olen sprintissä parhaimmillani, ja se on päämatka. Parhaimmillani pystyisin viime kauden kunnollani 15:n joukkoon ja jopa top-kymppiin myös 15 kilometrillä.
MM-kisat hiihdetään helmi-maaliskuun vaihteessa Seefeldissä reilun tuhannen metrin korkeudessa merenpinnan yläpuolella. Korkea ilmanala on Hakolalle lisäkynnys, kun hän pyrkii podium-tasolle.
– Satakuntalaiselle merenpinnan taso olisi mieluisin kilpailuympäristö, mutta Seefeldin korkeus on onneksi vielä aika mieto, Hakola pohtii.
Hakolaa mietityttää myös Seefeldin MM-kisojen sprinttirata.
– Siinä on alussa iso, mutta aika turha nousu. Pitää olla todella ylivoimainen, jotta siinä voisi karata. Ratkaisupaikka on sitä seuraavassa laskussa, Hakola harmittelee.
– Toki silläkin radalla paras voittaa.
MM-sprintti hiihdetään vapaalla, mikä on monelle suomalaiselle kuin kirosana. Hakola osaa luistattaa suksea molemmilla hiihtotavoilla.
– Vapaasta ei ole mitään haittaa. Olen onnistunut vapaalla jopa paremmin kuin perinteisellä, Hakola muistuttaa.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti