Lounais-Häme

Ritaluoma kertoi Sunny Car Centerin rahoitusongelmista hovioikeudelle kehnon videoyhteyden ylitse

Sunny Car Centerin vetäjä Markku Ritaluoma vastasi hovioikeudelle verkon kautta.
Hovioikeuteen haastetun Markku Ritaluoman etualalla oleva tuoli pysyi tyhjänä myös keskiviikkona, kun häntä kuultiin Sunny Car Centerin rahoituskuvioista. Arkistokuva. Kuva: Jani Suhonen
Hovioikeuteen haastetun Markku Ritaluoman etualalla oleva tuoli pysyi tyhjänä myös keskiviikkona, kun häntä kuultiin Sunny Car Centerin rahoituskuvioista. Arkistokuva. Kuva: Jani Suhonen

Autokauppakeskus Sunny Car Centerin vahingonkorvausoikeudenkäynnissä Turun hovioikeudessa kuultiin keskiviikkona hankkeen vetäjää Markku Ritaluomaa.

Videoyhteys Yhdysvaltoihin oli laadultaan juuri niin heikko, kuin oikeus oli etukäteen pelännyt määrätessään Ritaluoman saapumaan henkilökohtaisesti Turkuun kuultavaksi.

Tiistaina oikeus kuitenkin päätti kaikkien osapuolten suostumuksella, että Ritaluomaa voitaisiin kuulla myös Skype-videopuhelun kautta, jotta noin kahden viikon mittaiseksi suunniteltua oikeudenkäyntiä ei tarvitsisi siirtää ja pitkällinen oikeusjuttu saataisiin ratkaistua.

Niinpä keskiviikkona oikeudessa katseltiin isoilta ruuduilta vuorotellen Ritaluoman leukaa, sieraimia ja otsaa sekä kuunneltiin katkonaisia sanojen ja lauseiden osia kolmen tunnin ajan.

Ritaluoman kuulemista jatketaan vielä ensi viikolla.

Ritaluoma kertoi useista epäonnistuneista yrityksistä hankkia rahoitusta eri lähteistä vuosina 2013–2014.

Hänet tuomittiin käräjäoikeudessa palauttamaan SCC:n konkurssipesälle yli kuusi miljoonaa euroa varoja, jotka katosivat rahoitusta haettaessa. Ritaluoman mukaan SCC joutui useiden huijareiden uhriksi.

Ritaluoman mukaan yhtiöstä lähetettiin ulkomaille miljoonia euroja rahaa vakuudeksi sille luvatuille sijoituksille. Rahaa liikuteltiin tilisiirtojen lisäksi käteisenä.

Yhdessä tapauksessa SCC:n piti luovuttaa miljoona euroa käteisenä, jotta se saisi Sveitsistä rahoitusta. Ritaluoman mukaan vakuusrahat ryöstettiin häneltä ja hänelle esitellyt sijoitusrahat osoittautuivat väärennetyiksi.

Myös syyrialaiselle kenraali Malikille, tai ainakin Malikiksi sähköpostissa esittäytyneelle henkilölle, maksettiin välikäsien kautta miljoona euroa. Oikeudessa kiistellään nyt siitä, oliko miljoona yhtiön varoja vai ulkopuolisilta saatu laina hankkeen eteenpäin viemiseksi.

Koko autotalohanke kaatui käytännössä elokuussa 2014 rahoitusyritykseen, jossa Sambian ex-presidentin puolison edustajaksi esittäytynyt herra Wilson lupasi sijoitusrahaa.

Pankki ja poliisi ehtivät kertaalleen pysäyttää ulkomaille vakuudeksi lähetetyt sadattuhannet eurot, mutta Ritaluoma kertoi uskoneensa tuolloin vielä Wilsoniin. Tieto tästä rahoituskuviosta vuodettiin julkisuuteen Hämeenlinnan kaupunginhallituksesta.

Vahingonkorvausasiaa käsitellään Turun hovioikeudessa marraskuun puoleen väliin asti.

Hämeenlinnan kaupungin edustajana yhtiön hallituksessa istunutta ja 350 000 euron vahingonkorvauksiin määrättyä Iisakki Kiemunkia kuullaan torstaina. Hän aikoo saapua oikeuteen henkilökohtaisesti. FL

Uusimmat

Näkoislehti

23.9.2020

Fingerpori

comic