Lounais-Häme

Ritaluomaa vaaditaan palauttamaan omiin menoihin käytetyt yhtiön varat – vaatimus yli miljoona euroa

SCC:n konkurssipesä vaatii palauttamaan yli miljoona euroa.
Markku Ritaluoma ei pidä nostamaansa palkkaa kohtuuttomana.

Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa istutaan keväällä käräjiä Sunny Car Centerin SCC:n entisen toimitusjohtajan Markku Ritaluoman rahankäytöstä ja palkasta. Konkurssipesä vaatii Ritaluomaa palauttamaan pesälle runsaat 1,1 miljoonaa euroa korkoineen.

Konkurssipesän mukaan Ritaluoma on käyttänyt yli miljoonan euron arvosta SCC:n varoja omiin henkilökohtaisiin menoihin ja nostanut kohtuutonta palkkaa yhtiöstä.

Erillisessä oikeudenkäynnissä SCC:n hallituksen jäsentä Iisakki Kiemunkia vaaditaan myös vastuuseen Ritaluoman palkankorotuksesta. Kiemunkia vaaditaan osallistumaan runsaalla 93 000 eurolla Ritaluoman palkankorotuksen maksamiseen.

Käräjillä annettiin viime keväänä päätös SCC:stä ulkomaille hukatuista varoista. Ritaluoma tuomittiin korvaamaan konkurssipesälle noin 6,2 miljoonaa euroa. Kiemunki joutuu maksamaan korvaussummasta yhteisvastuullisesti 350 000 euroa. Molemmat ovat valittaneet päätöksestä hovioikeuteen.

Konkurssipesän mukaan Ritaluoma on käyttänyt yhtiön varoja erittäin monipuolisesti ja paljon yksityisiin menoihin. Kanteen 22 sivulla luetellaan yksityiskohtaisesti autoilun, matkailun, yöpymisten, vuokrien, ravintoloiden ja hammaslääkärin menoja, joita Ritaluoma on maksattanut yhtiöllä. Ritaluoma on nostanut myös käteistä rahaa yhtiön tileiltä ja luottokortilla, jopa vielä muutettuaan Yhdysvaltoihin.

Ostokset ja kulut ovat olleet korkeita. Esimerkiksi vuonna 2012 päättyneellä tilikaudella Ritaluoma osti ”työvaatteita” lähes 25 000 eurolla. Samalla tilikaudella matkalippuihin on kulunut lähes 80 000 euroa ja erilaisiin majoituskuluihin yli 45 000 euroa.

Toimitusjohtaja Ritaluoman ”nettopalkka” oli 9 000 euroa kuukaudessa. Hallitus on hyväksynyt vuonna 2013 uuden toimitusjohtajasopimuksen, jonka mukaisesti ”nettopalkka” kohosi 20 000 euroon kuukaudessa. Konkurssipesän mielestä kohtuuttomalla palkalla on sopimattomasti siirretty maksukyvyttömän ja ylivelkaisen yhtiön omaisuutta pois velkojien ulottuvilta.

Ritaluoma valtaosin kiistää vaatimukset varojen palauttamisesta. Hänen mielestään kyse SCC:n liiketoiminnan kuluista, mutta yhden matkan olisi voinut tehdä halvemmalla. Ritaluoma on ehdollisesti valmis palauttamaan osan yli 30 000 euron Sveitsin-matkan kuluista.

Ritaluoma ei pidä palkkaansa kohtuuttomana. Hän perustelee korotusta sillä, että yhtiöstä jäi pois henkilöitä, joiden työtehtävät hän otti itselleen.

Konkurssipesällä ja Ritaluomalla on juridinen erimielisyys, milloin SCC tuli ylivelkaiseksi ja maksukyvyttömäksi. Ritaluoma kiistää pesän näkemyksen.

Käräjäoikeus on pitänyt valmistelevan istunnon Ritaluoman oikeudenkäynnistä. Valmistelua jatketaan vielä maaliskuussa. Oikeudenkäynnin pääkäsittelyyn on varattu kokonainen viikko huhtikuussa.

Iisakki Kiemungin oikeudenkäynnin pääkäsittely on maaliskuussa. Käsittelyyn on varattu kolme päivää. FL

Uusimmat

Näkoislehti

22.9.2020

Fingerpori

comic