Lounais-Häme

Rivillinen iloista country-henkeä Ypäjällä

 

Liikuntasalissa käy kopina, kun bootsit iskevät puulattiaan. Välillä kajautetaan kädet yhteen. Ja sitten kajahtaa nauru.

Seuraavan kappaleen ajan bootseilla kuljetaan kuin sukkasillaan. Kuuluu vain musiikin ääni, kun Jokirannan Rivimimmit esittävät rauhallisen koreografian. Jalka nousee, rivi kääntyy ja tunnelma on yhtäkkiä lähes hengellinen: musiikki ja tanssi kohtasivat toisensa.

Kartanon koululla kokoontuu maanantaisin klo 17 neljästä seitsemään rivitanssimimmiä.

-Läksimme Vilanderin Anun kanssa rivitanssikurssille Humppilaan, mutta se ilo loppui lyhyeen, kun osallistujia ei ollut riittävästi, Merja Mäkeläinen kertoo.

Naiset eivät luovuttaneet, vaan haalivat kasaan oman joukkion. Lokakuusta lähtien ryhmä on rivitanssinut Kartanon koulun liikuntasalissa.

Puolen vuoden jälkeen naisilla on hallussa parikymmentä eri koreografiaa hyvin erilaisiin kappaleisiin. Pohjana on countrymusiikki, mutta rytmi yltää valssista rock ’n’ rolliin.

-Askeleet ovat loppuviimein suhteellisen helppoja. Pitää vain löytää musiikkiin sopiva kuviointi, Mäkeläinen kertoo.

Tansseja ei ole opeteltu pelkästään omaksi iloksi, sillä haaveissa on esiintymisiä lähialueen kesätapahtumissa.

-Vain kutsut puuttuvat, naiset nauravat.

Samalla kun haaveilevat esiintymisistä, naiset toivovat riveihinsä lisää väkeä ja aloittavat rekrytointipuheen.

Merja Mäkeläinen, Anu Vilander, Anne Vanha-Similä, Eila Strang, Sari Lintula, Sanna Heikkilä ja Susanna Suvinen saavat kuulijan vakuuttuneeksi, että rivitanssi soveltuu ihan kenelle vain: myös yksinäiselle, sillä rivitanssissa ei tarvita paria eikä sukupuolella ole väliä.

Mukaan voi lähteä, vaikka aiempi tanssikokemus olisi pyöreä nolla.

-Askelkuviot ovat sen verran helppoja, että rytmiin pääsee ensimmäisellä kerralla. Jos ja kun virheitä tulee, niitä tulee. Muun porukan tahtiin pääsee nopeasti takaisin.

Myöskään erilaiset rempat eivät ole esteenä.

-Rivitanssissa ei ole pomppivaa liikettä, joten nivelet eivät rasitu, Mäkeläinen houkuttelee.

-Itselläni on selkävikaa, mutta kun kengässä on kantaa, selkä ei kipeydy, kannustaa puolestaan Sanna Heikkilä.

Mitä mukaan tulijalle olisi sitten luvassa?

-Meillä on täällä hauskaa ja rentoa. Ja pää nollaantuu ihan täysin, kun keskittyy kaksi tuntia yhteen asiaan.

Eivätkä hyödyt ihan vielä lopu:

-Hiki tulee ja peruskunto nousee. Tämä on parasta rasvanpolttoa, kun mennään pari tuntia matalalla sykkeellä, Anne Vanha-Similä huomauttaa.

Rivitanssijat jatkavat treenejään vielä hetken Kartanon koululla mutta siirtyvät kesän ajaksi Sari Lintulan ranchille Jokioisille: leppoisa country-tunnelma vain paranee maalaismiljöössä. FL

 

Juuret syvällä maaseudulla
Rivitanssi on kehittynyt kantritanssista, joka on peräisin 1600–700 luvulta Englannista, josta siirtolaiset veivät omat maalaistanssinsa mukanaan Amerikkaan.Rivitanssi tuli suuren yleisön suosimaksi, kun kantrimusiikista kehittyi uusi tyylisuunta ”New Country”. Tanssi oli entiseen verrattuna menevämpää, tanssittavampaa, rokahtavampaa ja löi itsensä kerralla läpi Euroopassa 1990-luvun alussa. Parin vuoden sisällä rivitanssi tuli Suomeenkin ja on kerännyt tuhansia harrastajia.Nykyään rivitanssi on kansainvälinen kilpailulaji.Rivitanssia voidaan tanssia melkein mihin tahansa rytmiseen musiikkiin. Musiikin tyyli sanelee usein myös tanssityylin ja tanssikuviot.Rivitanssi elää koko ajan ja suositusta hittikappaleesta on saatettu tehdä useampi rivitanssi.Lähde: aurinkorytmi.com

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti