Lounais-Häme Forssa

Robotti tutustuttaa yritykset työelämän muutoksiin – "Taukojumppaankin lähdetään rohkeammin, kun sen vetää robotti"

Humanoidirobotti vetää taukojumppia ja opettaa kieliä. Nyt sen voi kutsua kylään työpaikalle.
HAMKin humanoidirobotti veti taukojumppaa Forssan yrityskeskuksen Ryhdy oikeaksi yrittäjäksi kevyesti -tapahtumassa. Kuva: Lassi Puhtimäki
HAMKin humanoidirobotti veti taukojumppaa Forssan yrityskeskuksen Ryhdy oikeaksi yrittäjäksi kevyesti -tapahtumassa. Kuva: Lassi Puhtimäki

NAO-humanoidirobotti saapui Ranskasta Forssaan huhtikuun alussa. HAMK Smart -tutkimusyksikön kehittämispäällikkö Kirsi Sippola kertoo, että humanoidirobotin tarkoituksena on vierailla kantahämäläisillä työpaikoilla.

– Vierailemalla robotin kanssa työpaikoilla saamme tutustutettua ihmisiä ajatukseen siitä, että jonain päivänä työkaverina voi olla robotti.

Sippolan mukaan työpaikalla vieraileva humanoidirobotti onkin mukava tapa saada ensikosketus robotteihin.

Toistaiseksi robotti puhuu vain englantia, mutta suomen kielen paketti on jo tilauksessa.

Robotti voidaankin ohjelmoida tekemään melkein mitä tahansa, Sippola kertoo. Tällä hetkellä se muun muassa vetää taukojumppia.

HAMKilla on aiemmin ollut Valkeakoskella samanlainen NAO-robotti, jonka avulla HAMKin hyvinvointiyksikkö teki yhteistyötä lastensairaalan kanssa. Siellä robotti ohjeisti asiakkaita astman hoidossa.

– Tämänkaltaisia robotteja on käytetty myös kieltenopetuksessa. Kielen opetteleminen saattaa robotin kanssa olla helpompaa, koska robotti ei hermostu ja se jaksaa opettaa samaa asiaa pitkäänkin, Sippola sanoo.

Yksin robotti ei kuitenkaan tule työpaikoille, vaan sen mukana on aina saattaja, joka osaa ohjelmoida robotin ja käyttää sitä. Ohjelmoinnista vastaavat HAMKin biotalousinsinööriopiskelijat.

Robotin haluttiin olevan helposti siirreltävä, ja sen vuoksi päädyttiin hankkimaan pienempi, 57 senttimetriä pitkä ja kuutisen kiloa painava robotti.

– Robotti kulkee paikasta toiseen kätevästi matkalaukussa.

Robotin saa vierailulle omalle työpaikalle ottamalla yhteyttä esimerkiksi Sippolaan.

Robotin vierailu työpaikalla ei kestä kauan: robotin herättely, sen vetämä taukojumppa ja sen jälkeinen lyhyt juttutuokio kestää Sippolan mukaan enintään puoli tuntia.

– Ihmiset ovat reagoineet robottiin hyvin ja pitäneet siitä. Taukojumppaankin lähdetään rohkeammin, kun vetäjänä on robotti eikä ihminen, Sippola nauraa.

Forssan robotin päätavoite on vierailla mahdollisimman monilla työpaikoilla. Yritykset voivat kutsua robotin kylään veloituksetta.

– Meidän etuhan se on, että saamme robotin kanssa kokemusta eri toiminnoista ja opimme, mitä pystymme sillä tekemään.

Robotin toimintaa kehitetään jatkuvasti esimerkiksi yritysvierailuilla saatujen kokemusten perusteella.

Sippola työskentelee HAMK Smart -tutkimusyksikön Innostu työssä -hankkeessa, jossa keskitytään organisaation uusiutumiseen ja työhyvinvoinnin kehittämiseen.

Robotti liittyy nimenomaan organisaatioiden uusiutumiseen, sillä tulevaisuudessa monen työkaverina tulee olemaan robotti.

Erityisesti humanoidirobottien kehitys on Sippolan mukaan ollut viime vuosina huimaa ja alalla on otettu isoja harppauksia eteenpäin.

– Chat-palveluissa robotteja hyödynnetään jo. Tulevaisuudessa robotit tulevat luultavasti toimimaan myös asiakaspalvelutyöntekijöinä. FL

Fingerpori

comic

Uusimmat