Lounais-Häme

Robottikodinkoneet helpottavat arkea – Viime vuosina niiden kehityksessä on otettu harppauksia parempaan suuntaan.

Robottikodinkoneet helpottavat arkea. Viime vuosina niiden kehityksessä on otettu harppauksia parempaan suuntaan.
Forssan Veikon Koneen toimitusjohtaja Kari Lehtovirta uskoo, että robottikodinkoneet yleistyvät tavallisissa kotitalouksissa lähivuosien aikana. Kuva: Lassi Puhtimäki

Robotit ovat tulleet jäädäkseen tavallisiin kotitalouksiin. Ne hääräävät itsenäisesti kodeissa perheiden poissa ollessa. Kotiin palattaessa kotona odottaa valmiiksi leikattu nurmikko. Pölypallot on häädetty pois nurkista. Tekoälyn avulla toimivat kodin arjen apuvälineet vaativat kuitenkin ihmisen ohjaamaan, milloin on oikea aika kotitaloustöille.

Ensimmäiset robottikodinkoneet tulivat myyntiin viitisen vuotta sitten. Ensimmäisten myynnissä olleiden robottipölynimuri-mallien työjälki ei vastannut täysin kuluttajien odotuksia. Ne törmäilivät huonekaluihin ja jäivät helposti jumiin huonon tilanhahmottamiskykynsä vuoksi. Heikko liikkumiskyky vaikutti negatiivisesti myös siivousjälkeen.

Tällä hetkellä kuluttajan on mahdollista hyödyntää tekoälyä kotonaan robottipölynimurin ja robottiruohonleikkurin muodossa. Vuosien kehittelyn tuloksena esimerkiksi robottipölynimureissa on tapahtunut merkittäviä parannuksia.

– Nykyaikaisissa robottipölynimureissa on kaksi kameraa, joiden avulla ne skannaavat toimintaympäristönsä. Ne osaavat väistää tuolinjalkoja sekä paremman muotoilunsa ansiosta ne mahtuvat siivoamaan myös sängyn ja sohvan alta, Forssan Veikon Koneen toimitusjohtaja Kari Lehtovirta kertoo.

Siivouksen aluksi robottipölynimuri kartoittaa huoneen koon ja muodon. Sen jälkeen se jakaa siivottavan alueen pienempiin työskentelyalueisiin. Antureidensa ansiosta imuri tunnistaa erilaiset pinnat, kuten matot, jotka se siistii viimeisenä.

Robottipölynimurien hintahaitari ulottuu 200 eurosta 1000 euroon asti. Tekoälyllä varustettujen kodinkoneiden tullessa myyntiin, suurin niiden suosiota rajoittava tekijä oli korkea hinta. Viime aikoina kuluttajien kiinnostus robottikodinkoneita kohtaan on kasvanut. Se näkyy myös laitteiden hinnan alenemisena.

– Robottikodinkoneista ovat kiinnostuneita asiakkaat, jotka haluavat helpotusta omaan arkeensa. Erityisesti ne herättävät kiinnostusta iäkkäämpien asiakkaiden keskuudessa. Myös selkävaivoista kärsivät minimoivat siivouksesta koituvan rasituksen hankkimalla robotti-imurin, Lehtovirta sanoo.

Imurin siivousalue ja -aika ohjelmoidaan älypuhelimeen ladattavan sovelluksen avulla. Lisäksi älypuhelimen ruudulta voi tarkistaa, missä vaiheessa siivous on ja mitkä alueet imuri on jo puhdistanut.

– Vaikka imuri pystyykin työskentelemään itsenäisesti ilman valvontaa, suurimmat esteet on hyvä siirtää sen tieltä pois. Useimmat varashälytinjärjestelmät eivät reagoi imurin liikkeeseen. Joihinkin robottikodinkoneisiin on asennettu jopa palohälytysjärjestelmä, joka varoittaa alkavasta palosta, Veikon koneen toimitusjohtaja tähdentää.

Lehtovirta muistuttaa, että kuten kaikkia kodinkoneita, myös robottikodinkoneita on huollettava säännöllisesti. Käytön määrästä riippuen, sen säiliö tulee tyhjentää päivittäin. Lisäksi sen suodatin on pestävä tasaisin väliajoin.

– Uskon, että seuraavan kymmenen vuoden aikana robotit tulevat lisääntymään entistä enemmän tavallisissa kotitalouksissa. Myös laitteiden internet-kytkennät yleistyvät. Toisten mielestä älylaitteet helpottavat arkea, toisille ne ovat haastavia käyttää. Jokainen kuluttaja valitsee itse, millainen kodinkone juuri hänen talouteensa on paras, Lehtovirta ennustaa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic