Lounais-Häme Jokioinen

"Rohkeasti yli omien rajojen": Jokiläänin kansalaisopiston kevätnäyttely tekee näkyväksi tuhansien tuntien työn

Kansalaisopiston lukuvuoden teema oli avara ja vapaa: Jokaiselle jotakin Jokiläänistä.
Opettaja Tuija Pietilä-Estrada arvioi vielä kerran Anne Leinon (vas.) akvarelli-tussi-työn peurasta. Herkänvahvat tussiviivat ilmentävät havahtuneen peuran aistien tarkkuutta. Kaija Filppula Kuva: Lassi Puhtimäki
Opettaja Tuija Pietilä-Estrada ja Kaija Filppula arvioivat vielä kerran Anne Leinon (vas.) akvarelli-tussi-työn peurasta. Herkänvahvat tussiviivat ilmentävät havahtuneen peuran aistien tarkkuutta. Kuva: Lassi Puhtimäki

– Hienointa on, että kuvataideryhmässä oppii aina jotain uutta, ja uuden oppiminen on tavattoman tärkeää, kiteyttävät Jokiläänin kansalaisopistossa opiskelevat Anne Leino ja Kaija Filppula.

Ryhmän säännöllinen kokoontuminen, opettajan kuunteleminen ja yhdessä tekeminen luovat oppimisen puitteet, mutta iso merkitys on myös oman rohkeuden löytämisellä.

– Sillä että uskaltaa vaikkapa kokeilla jotain uutta tekniikkaa tai aihetta, kuvataideopettaja Tuija Pietilä-Estrada huomauttaa.

– Kun opiskelija poistuu omalta mukavuusalueeltaan rohkeasti yli omien rajojen, voi myös innostua ihan uudella tavalla. Lopputulos yllättää. Me opettajat yritämme Jokiläänin opistossa kannustaa juuri rajojen rikkomiseen, täydentävät Sari Wenning, Tiina Salmi ja Pirjo Salo.

Lue myös:  Kansalaisopistot lisäävät hyvinvointia: “Elämässä voi olla muutakin kuin pelkkä työ ja arki”

 

Arvotekstiileihin valitaan usein neutraalit värit, mutta tänä vuonna langoiksi valittiin myös sinistä, vihreää ja ruskeaa. Irma Nybom (vas.),Aila Blomerus, Marja Uskelin ja Tiina Salmi asettelevat liinat ojennukseen Tietotalossa.

 

Lukuvuoden teema Jokaiselle jotakin Jokiläänistä tarjosi mahdollisuudet rajojen rikkomiseen. Rohkeus pilkahtelee kudonnaisten aihevalinnoissa ja väreissä, keramiikan oivalluksissa. Keraaminen sienen hattu on saanut pitsiliinakuviointeja ja saniainen painettu laatan pintaan.

Keramiikan ryhmä saa saven kukkimaan. Kuva: Lassi Puhtimäki
Keramiikan ryhmä saa saven kukkimaan. Kuva: Lassi Puhtimäki

Esillä on myös posliinia, lasia, hopeaa, puu- ja metallitöitä ja huonekaluja. Ihailtavaa löytyy useammalle katselukierrokselle. Yksittäisten töiden määrää on vaikea arvioida.

– Yhtenä vuotena laskin, niitä oli noin 500, Wenning kertoo.

Vajaan 1400 opiskelijan opistossa on ahkeroitu tuhansia tunteja. Päätösnäyttelyssä ovat pääosassa taide- ja taitoaineiden työt, mutta Jokioisten, Humppilan ja Ypäjän yhteisessä opistossa opiskellaan paljon muutakin kuten esimerkiksi tietotekniikkaa, kieliä, liikuntaa ja ruoanlaittoa. Kulttuuriharrastuksista musiikki pääsee ääneen pitkin näyttelyviikonvaihdetta.

Perjantaina näyttelyyn tutustuvat koululaiset. Lauantaina näyttelyn lisäksi voi tutustua kädentaitokirpputoriin sekä iltapäivällä työnäytöksiin. Opiston viihdeorkesteri Joviaalin suuri toivelaulukonsertti on vuorossa kello 15.30. Ensiesityksensä saa orkesteria ohjaavan Timo Määtän oma sävellys.

Sunnuntaina kello 13 alkaen tarjolla on musiikkiesityksiä ja kello 16 esiintyy harmonikka- ja lauluryhmä. Näyttely huipentuu lukuvuoden päätöstilaisuuteen klo 16.30 alkaen. Viikonvaihteeseen kuuluvat myös opistolaisyhdistyksen kädentaitoarpajaiset ja kahvila.

Lue myös: Jokiläänin kansalaisopiston uudet tilat saivat opiskelijamäärät kasvuun

Jokiläänin kansalaisopiston kevätnäyttely 12.–14.4 Jokioisten Tietotalossa, Humppilantie 9. Avoinna pe klo 11–17, la 11–15 ja su 11–17.

Uusimmat

Näkoislehti

26.9.2020

Fingerpori

comic