Lounais-Häme

Romaniassa alkoi kansanäänestys avioliiton määrittelemisestä vain naisen ja miehen väliseksi

Bukarest
06.10.2018, 09:40

Ulkomaat

Romaniassa on alkanut kansanäänestys perustuslain muutoksesta, joka määrittelisi avioliiton vain miehen ja naisen väliseksi. Hankkeen päämääränä on estää samaa sukupuolta olevien avioliitot myös tulevaisuudessa.
Äänioikeutettuja on kaikkiaan 19 miljoonaa.
Samaa sukupuolta olevien avioliitot eivät ole sallittuja Romaniassa nytkään, mutta perustuslaissa puhutaan vain puolisoista. Ortodoksisen kirkon tukemassa kansalaisaloitteessa avioliitto määriteltäisiin miehen ja naisen väliseksi jo perustuslaissa.
Ihmisoikeusryhmien mukaan hanke rikkoo ihmisoikeuksia ja syrjii seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä. Pääministeri Viorica Dancila on vakuuttanut, että äänestys ei ole suunnattu seksuaalivähemmistöjä vastaan.

Seksuaalivähemmistöt huolissaan

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ovat olleet huolissaan siitä, että äänestys johtaa heidän elämänsä vaikeutumiseen.
– Minusta tuntuu, että he yrittävät lokeroida meidät, tehdä meistä toisen luokan kansalaisia, 18-vuotias opiskelija Cosmin Olteanu sanoo.
Homoseksuaalien oikeuksia puolustavan aktivistin Florin Buhuceanun mukaan kansanäänestys vain lisää päivittäisiä nöyryytyksiä, joita homoseksuaalit saavat Romaniassa kestää – on sitten kyse naapureiden reaktioista tai loukkaavista töhryistä ovessa.
Kansainvälisten suhteiden professori Liliana Popescu Bukarestin yliopistosta on verrannut kansanäänestyksen kärjekästä kampanjaa vähemmistöjen sortoon natsi-Saksassa.
”Jos et äänestä, miespari saattaa adoptoida lapsesi”, varoittaa kyltti läntisessä Timisoaran kaupungissa.
Hallitus ilmoitti viime kuussa, että äänestys järjestetään sekä lauantaina että sunnuntaina mahdollisimman suuren osanoton varmistamiseksi. Äänestysvilkkauden pitäisi nousta ainakin 30 prosenttiin, jotta tulos olisi pätevä.
Melko selvänä pidetään jo ennakkoon, että enemmistö äänestää perustuslain muuttamisen puolesta.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti