Romaniasta saattoi löytyä vuosia sitten varastettu Picasso

Bukarest
18.11.2018, 14:08

Ulkomaat

Romaniasta on mahdollisesti löytynyt Pablo Picasson maalaus, joka varastettiin vuosia sitten hollantilaisesta museosta. Uutistoimisto AFP:n lähteiden mukaan asiantuntijat tutkivat, onko kyse Picasson maalaamasta harlekiinin päästä.
Rotterdamin Kunsthal-museosta vietiin vuonna 2012 seitsemän mestariteosta. Picasson ohella joukossa oli Henri Matissen, Claude Monet’n ja Paul Gauguinin töitä.
Syyttäjä Augustin Lazar vahvistaa, että Romanian viranomaisten hallussa on taulu, joka saattaa olla yksi Kunsthalista varastetuista. Lazarin mukaan lisätutkimuksia kuitenkin tarvitaan.
Vuosien varrella on uskottu, että taulut on hävitetty, koska varkaat eivät onnistuneet myymään niitä.

Varkaus vei kolme minuuttia, tutkinnan alku tyrittiin

Tauluvarkaus kesti vain kolme minuuttia. Hollantilaismedian mukaan poliisi ja museon vartiointiliike tyrivät pahoin tutkinnan alkumetreillä.
Museolle hälytetyt poliisit eivät mediatietojen mukaan alkuun uskoneet, että museoon oli todella murtauduttu. Vartiointiliike puolestaan ei tajunnut, että tauluja oli kadonnut.
Varkaudesta tuomittiin sittemmin neljä romanialaista. Yksi tuomituista, Olga Dogaru kertoi rikostutkijoille polttaneensa taulut suojellakseen poikaansa Radua, jota on pidetty varkauden päätekijänä.
– Taulut olivat salkussa, jonka laitoin uuniin. Heitin perään puita, aamutossut ja kumikengät ja odotin, kunnes kaikki oli palanut, Olga Dogaru kertoi poliisikuulusteluissa vuonna 2013 romanialaisen uutistoimiston mukaan.
Kuulustelujen edetessä nainen yllättäen perui tunnustuksensa.
Asiantuntijat ovat kuitenkin epäilleet äidin täyskäännöstä. Tutkimuksissa hänen kotoaan löytyi tuhkaa, jonka seassa oli vanhoja nauloja – samanlaisia, joita on aikoinaan käytetty tauluissa kiinnittämään kangas kehyksiin.
Ryöstön tutkijat ovat uskoneet, että varkaat tuhosivat taulut, koska eivät löytäneet niille ostajaa. Radu Dogaru kumppaneineen yritti saada tauluja kaupaksi Romaniassa, mutta tapauksen noustua uutisotsikoihin ympäri maailman mustan pörssinkin kauppiaat olivat varuillaan.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic