Lounais-Häme Forssa/Tammela

Rompetta, kromia ja nukkekoteja – Tv-sarja Vintage-valtakunnan stadilaistrio vierailee myös Forssan seudulla

Vintage-valtakunta esittelee intohimoisia harrastajia ja vanhaan tavaraan hurahtaneita keräilijöitä Forssan kulmilta.
Maria Malmströn vaihtoi atk-insinöörin työt yrittäjyyteen puolitoista vuotta sitten. Nukkekoteja ja niiden irtaimistoa valmistava ja aiheesta kursseja vetävä Malmström on kirjoittanut aiheen tiimoilta myös kuusi kirjaa. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL
Maria Malmströn vaihtoi atk-insinöörin työt yrittäjyyteen puolitoista vuotta sitten. Nukkekoteja ja niiden irtaimistoa valmistava ja aiheesta kursseja vetävä Malmström on kirjoittanut aiheen tiimoilta myös kuusi kirjaa. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL

Vintage-valtakunnan neljäs tuotantokausi tuo sarjaa vetävän stadilaistrion, Mike Kairenius, Tomppa Kekäläinen ja Ulrika Bachér, myös Hämeen visiitille.

Kolmikko saapuu Forssaan jenkkiautoharrastaja Riikka Anderssonin pakeille rattoisasti Jope Ruonansuun Vorssa-rallatuksen tahdissa.

– Mike ja Tomppa ovat hyviä ystäviäni jo 1990-luvulta asti. Olemme hyvinkin paljon tekemisissä ja heidän piti tulla Forssaan jo ekalla tuotantokaudella. Matkan varrella olen delegoinut heille välillä kohteita, joihin kannattaisi tutustua, Riikka Andersson kertoo.

Vuodesta 1993 Chevrolet-koukussa ollut nainen hankki ensimmäisen vuosimallin 1959 Impalansa vuonna 1996. Nyt laitossa on Meksikosta tuotu vuoden 1948 helmi ja käyttöautona oleva El Camino.

– Omaksi ilokseni väsäilen. Itse teen kaiken ja opettelen samalla, sillä asiat eivät tosiaankaan aina mene putkeen. Laittelu on kääntynyt enemmän moottoripyöriin, kun aikaa on rajatusti, mutta valmista saa nopeammin.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Ulrika Bachér (vas.), Mike Kairenius ja Tomppa Kekäläinen vierailivat jenkkiautoharrastaja Riikka Anderssonin luona Vintage-valtakunnan kuvauksissa. Kuva: tuntematon
Ulrika Bachér (vas.), Mike Kairenius ja Tomppa Kekäläinen vierailivat jenkkiautoharrastaja Riikka Anderssonin luona Vintage-valtakunnan kuvauksissa.

Kielimuuri askarrutti

Anderssonin vinkistä kuvausryhmä vieraili myös Tammelassa entisellä Kohon mailatehtaalla Esa ja Maria Malmströmin valtakunnassa. Kirvesmiehenä leipää vuolevan Esan silmäteränä on Vintage Shop Vanhat Roinat, ja Maria ryhtyi päätoimiseksi yrittäjäksi viime vuonna perustettuaan Nukkekoti Väinölän.

– Porukka oli meillä 5,5 tuntia ja meininki oli rento kuin kaverien kanssa. Kuvauksia jännitin kuitenkin paljon, Esa Malmström kuvailee kokemusta.

Maria Malmström nauraa miettineensä ennalta lähinnä sitä, ymmärtääkö hän stadia ja kuvausryhmä forssaa.

Kuusi kirjaa muun muassa nukkekotien sisustamisesta tehnyt nainen toivoo, että ohjelma toisi harrastuksen pariin uusia aikuisia. Harrastajien määrä lienee tällä hetkellä 10 000–20 000 haarukassa.

Koronan takia niin messut, Esan vetämät huutokaupat kuin nukkekotikalusteiden valmistuskurssit ovat olleet jäissä. Facebook ja Instagram ovat onneksi tuoneet näkyvyyttä.

– Messujen tilalle on pitänyt keksiä muuta. Nukkekotijoulukalanteri oli hirvittävän hyvä menestys. Suunnitteluun on jäänyt aikaa ja olen tehnyt uusia nukketaloja, kuten rintamamiestalon ja mummonmökin. Minut on pelastanut se, että olen ollut harrastajapiireissä kauan ja kaikki tuntevat toisensa, Maria Malmström kertoo.

Hurahdus on vaimon ansiota

Vintage-valtakuntaa aina seurannut Esa Malmström kiittelee ohjelman muuttuneen uusien kausien myötä aina vaan mielenkiintoisemmaksi. Hän tuumii Suomen olevan täynnä mielenkiintoisia kylähulluja, keräilijöitä ja fanaattisia harrastajia, joihin on ohjelman kautta ilo tutustua. Omasta hurahduksestaan hän vierittää vastuun vaimolleen.

– Keräilyharrastuksesta ja mieltymyksestä vanhaan tavaraan voin syyttää vaimoani. Eka Jawa hankittiin vuoden 1990 tienoilla. Sen jälkeen kiinnostus heräsi ja vanhaa tavaraa on pyöritelty tässä nyt 30 vuotta, hän myhäilee.

Riikka Andersson tuumii, että ajanpuutteen vuoksi triolta jäi väliin tutustumisen arvoisia kohteita. Uusi visiitti on siis toiveissa. FL

Vintage-valtakunnan kaikki kaudet ja jaksot näkyvät Yle Areenassa. Seudulle rantautuva jakso esitetään TV 1:llä ti 18.5. klo 20.

Uusimmat

Fingerpori

comic